Gündem

TTB'den Yenidoğan Çetesi'ne ilişkin ön rapor

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Sağlıkta Ticari Çeteleşme Çalışma Grubu'nun "Sağlıkta Ticari Çeteleşme Bebek Ölümleri Ön Raporu" yayımlandı. Raporda "Özel sağlık sisteminde giderek artmakta olan şirketleşme/taşeronlaşma sürecinin bir an önce kaldırılması yapılması gereken en öncelikli yaklaşım olmalıdır" denildi.

Abone Ol

Yenidoğan Çetesi Davası'nın ikinci duruşması ikinci gününde tamamlandı. Ara kararını açıklayan Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık avukatlarının reddi hakim talebinin değerlendirilmesi için dosyanın Bakırköy 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca tüm tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına da karar vererek duruşmayı 18 Şubat tarihine erteledi.

Duruşmanın yapıldığı adliye önünde dün açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise, Sağlıkta Ticari Çeteleşme Çalışma Grubu tarafından hazırlanan "Sağlıkta Ticari Çeteleşme Bebek Ölümleri Ön Raporu"nu yayımladı. Raporun "Türkiye'de Yenidoğan ve Bebek Ölümlerine Genel Bir Bakış" bölümünde anne ve çocuk sağlığıyla ilgili resmi ölüm verileri incelendi. Toplumun önemli sağlık göstergelerinden olan bebek ölüm hızının 2023 yılında bin canlı doğumda 9,8 olduğu aktarılan raporda, bunun hem gelişmiş ülkelerin hem de Sağlık Bakanlığı stratejik hedeflerinin gerisinde olduğuna dikkat çekildi.

Erken doğum sıklığı ortalamanın üstünde

Yenidoğan ölümlerinin başlıca sebebinin erken doğum olduğu belirtilen raporda, Türkiye'de yüz canlı doğumda 11 olan erken doğum sıklığının, Avrupa, Afrika ve Asya ülkeleri ortalamasının dahi üstünde olduğu ifade edildi. Bu oran, Afrika'da yüzde 7.1, Afrika'da yüzde 9.9, Asya'da ise yüzde 10.4.

Yatak sayısı verilerine dikkat çekildi

"Sağlığın belirleyenleri ve özellikle koruyucu sağlık hizmetlerindeki yetersizliklerin katkıda bulunduğu erken doğumların önlenmesi hayati bir önem taşımaktadır" denilen raporda, dikkat çeken bir diğer veri ise yatak sayısı oldu. 2023 yılında 933 adet Sağlık Bakanlığı hastanesi, 68 adet üniversite hastanesi ve 565 adet özel hastane olmasına karşın özel hastanelerdeki yenidoğan yoğun bakım yatak sayısının Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerindeki toplam yatak sayısından fazla olduğu dile getirildi.

'Yenidoğan çetesi' skandalı da raporda yer aldı

Raporda ayrıca İstanbul’da çok sayıda yenidoğanın ölümüyle sonuçlanan ticari çeteleşme skandalıyla ilgili TTB'nin ve İstanbul Tabip Odası'nın açıklamaları ile süregelen ceza davası hakkında son duruma da yer verildi.

Raporun konuya ilişkin sonuç bölümünde yer alan ifadeler şu şekilde:

* Neoliberal yaklaşımın sağlıkta yansımasının en olumsuz sonuçlarından biri de yenidoğan yoğun bakım birimlerinde yaşanan son olaylardır. Hastanelerin yoğun bakım hizmetlerini kendileri değil de hizmet alımı yoluyla sürdürmeleri bunun en büyük nedenidir. Bu nedenle, özel sağlık sisteminde giderek artmakta olan şirketleşme/taşeronlaşma sürecinin bir an önce kaldırılması yapılması gereken en öncelikli yaklaşım olmalıdır.