Tez-Koop-İş Genel Başkanı Özdemiroğlu: Şube yöneticilerimizle köylere kadar indik, deprem yardımlarını insanlara birebir ulaştırdık
Tez-Koop- İş Genel Başkan Haydar Özdemiroğlu, deprem bölgesinde yaptıkları çalışmaları anlattı. Örgütlü oldukları market ve iş yerlerinden temin ettikleri yardım malzemelerini, birebir depremzedelere ulaştırdıklarını kaydeden Özdemiroğlu, ihtiyaçları nokta atışı tespit ettiklerini ve sendika şubeleri ile birlikte malzemeleri ihtiyaç sahiplerine doğrudan teslim ettiklerini anlattı.
Özdemiroğlu, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası bölgede yürüttükleri faaliyetleri şöyle anlattı:
“Felaketin ilk günü yollar kapalı olduğu için deprem bölgesine ulaşım sağlayamadık. Bölgeye yakın olan Elazğ ve Erzurum’da, örgütlü olduğumuz marketlerden depremzedelerin ihtiyaç duyacağı yardım malzemelerini hazırladık. İlk aşamada su, bebek bezi, kadın bağı, kraker, bisküvi, kek, tuvalet kağıdı, çikolata, konserve ve ıslak mendilden oluşan yardım paketleri hazırlayarak Erzurum’dan yola çıkardık. Ek olarak bir tır suyu da yola çıkardık. Yardım malzemelerinin yağmalanması riskine karşı Malatya’da depo ayarladık. Bölgeye battaniye ve araçlarında barınmak zorunda kalanlar için mazot götürdük.
TEK TEK İHTİYAÇLARI TESPİT ETTİK
Arkadaşlarımız hangi köyle neye ihtiyaç olduğunu tek tek tespit etti. Daha sonra araçlarla organize olarak köylere ulaştık. Hatay’da durum oldukça kötüydü. Şehirde elektrik de yoktu. Malzemelerin köylere sevkiyatını gerçekleştirdik.
YARDIMLARI NOKTA ATIŞI YAPTIK
Sendika olarak daha önce Soma’daki maden faciasında da 500 bin lira nakit yardımda bulunmuştuk. Ancak bu şekilde yapılan yardımların sonrasını takip etme şansımız olmuyor. Bu deprem felaketinde yardımlarımızı nokta atışı, doğrudan ihtiyaç sahiplerine dokunarak, dayanışmamızı göstererek teslim ettik. İçimiz rahat edecek şekilde, depremden etkilenenlere birebir temas ederek yardımlarımızı ulaştırdık.
DEPREMZEDELER YETKİLİLERİ VE SEÇİLENLERİ GÖREMEMEKTEN ŞİKAYETÇİ
Sendikamızın şube çalışanları yardım malzemelerinin dağıtılması konusunda motorize çalıştı. Merkezden köylere gittik. Depremzede vatandaşlar ilk iki gün seçilenleri ve yetkilileri görememekten şikayet etti, milletvekillerinin yanlarına gelmediğini söyledi. Malatya’da CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba çok aktif çalıştı.
DEVLETTEN ÖNCE BÖLGEDEYDİK
Yolların açılıp afet bölgelerine ulaşılana kadar geçen 2-3 günlük sürede bir lokma yemek yiyemeyen, su içemeyenler oldu. Ama biz ilk andan itibaren ilçelere ve köylere ulaşmaya çalıştık. Bazı bölgelere devlet, bizden sonra girmiş oldu.
İLETİŞİM ÖNEMLİ BİR SORUN
Temel gıda ve ihtiyaçların yanı sıra, örgütlü olduğumuz teknoloji mağazasından temin ettiğimiz powerbankları da bölgeye götürdük. İletişim önemli bir sorundu. İhtiyaç olan köylerle bağlantı kurduk, malzemeleri teslim etmek için konum istedik ancak internet yoktu. Bu durum da merkezde biriken malzemelerin köylere ulaşmasını geciktirdi.
OTELİMİZİ DEPREMZEDELERE AÇTIK
Burhaniye’de bulunan sendikamıza ait Tezmadra Otelini de depremzedelerin hizmetine sunduk. Evleri yıkılan afetzedelerin burada barınmasını sağlıyoruz.
VEFAT EDEN ÜYELERİMİZİN YAKINLARINA 50 BİN LİRA ÖDENECEK
Tüm üyelerimiz özel hayat sigortası kapsamında. Depremde yaşamını yitiren üyelerimizin ailelerine de 50’şer bin lira bu kapsamda ödeme yapılacak.
ANAYASAYA GÖRE OVALAR YERLEŞİME AÇILAMAZ
Prof. Dr. İlyaz Yılmazer'in dediği gibi, Anayasanın Madde 43-45’ine göre bu tür ovalar, akarsu yatakları ve/veya göl-deniz kıyı alanları asla yerleşime açılamazlar. Tarım ve kamu yararına kullanım dışında başka bir amaçla da kullanılamazlar. Anayasanın Madde 46’sına göre de eğer bu alanlar bir şekilde amaç dışı kullanımdaysa devlet bedelini peşin olarak öder ve asli görevi olan tarıma ve kamu yararına kullanıma kazandırır. Anayasaya uymak her yurttaş ve kurum/kuruluş için bir zorunluluktur. Dolayısıyla, bu tür birinci derecede deprem tehlikesi taşıyan verimli ovalar tarım dışında başka bir amaçla kullanılamaz. Deniz kıyı şeritleri ise sadece günlük kullanımda olan gezi ve dinlence amaçlı kullanılabilir.
Yerleşimler bu tür tarım ve kamusal amaçlı kullanılabilecek alanların dışında kayalık alanlara dünden çıkarılmalıdır. Kaya dayanımı aşırı zayıftan çok yüksek dayanımlıya kadar olabilir. Bu durum göz önünde bulundurularak yapı tasarımları gerçekleştirilir. Tasarım ve yapımda tasarıma uyup uyulmadığı denetlenir. Uyulmadığı durumda lisans iptaline kadar caydırıcı ağır cezalar uygulanmalıdır.
https://www.youtube.com/watch?v=OUuLgOPt33Y
Bunlar da ilginizi çekebilir