Başta muhalefet olmak üzere, basın meslek örgütlerinden çok sayıda kesime kadar 'basın özgürlüğü için tehdit olacağı' için tepki çeken 'etki ajanlığı' düzenlemesi bu hafta Meclis'te görüşülecek.

TBMM Genel Kurulunda bu hafta yargıyla ilgili düzenlemeler öngören, casuslukla ilgili yeni suç ihdas eden ve 'etki ajanlığı' düzenlemesi olarak da bilinen Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlanacak.

Toplam 23 maddeden oluşan kanun teklifinin 16. maddesine göre, Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yapılan değişiklikle, casuslukla ilgili yeni suç ihdas edilecek.

Ceza, 8 yıldan 12 yıla kadar çıkıyor

ANKA'nın aktardığına göre, TCK'nin “devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk” bölümüne eklenecek maddede, “Devlet güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işleyenler hakkında 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilir” ifadeleri kullanılıyor.

Eylem “Savaş sırasında veya askeri hareketleri tehlikeye sokacak bir süreçte işlenmiş" ise bu ceza 8 yıldan 12 yıla kadar çıkabiliyor.

Basın meslek örgütleri yasa teklifine tepkili

'Etki ajanlığı' düzenlemesi başta muhalefet olmak üzere çok sayıda kesimden tepki çekti.

Basın meslek kuruluşları, 22 Ekim'de yayımladıkları ortak açıklamada, düzenlemenin 'basın özgürlüğü için ciddi bir tehdit' olduğu uyarısında bulunmuştu.

Muhalefet de düzenlemenin iktidarı eleştirenlere ve tepki gösterenlere karşı 'cadı avına' dönüşebileceğini belirterek yasa teklifine karşı çıkmıştı.

Aralarında Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), DİSK Basın-İş, İnsan Hakları Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın (TGS) da bulunduğu 37 sendika, dernek ve vakıf, düzenlemeye karşı ortak bir açıklama yapmıştı.

Açıklamada "Yasa teklifi yürürlüğe girerse, sivil toplum örgütleri, gazeteciler, insan hakları savunucuları da dahil olmak üzere herkesin bilgi talep etme ve edinme hakkını da içeren ifade özgürlüğü hakkı ihlal edilme riski altına girecektir" ifadesi yer almıştı. 

4 bakanlık bütçedi komisyonda

Genel Kurul bu hafta yeni kamu başdenetçisi de seçecek. Plan ve Bütçe Komisyonunda da Ticaret, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Milli Eğitim ve Hazine ve Maliye Bakanlıklarının 2025 yılı bütçeleri görüşülecek.

MHP'li vekillerin istifa gerekçesine PolitikYol ulaştı: VIP altın kaçakçılığı MHP'li vekillerin istifa gerekçesine PolitikYol ulaştı: VIP altın kaçakçılığı

Plan ve Bütçe Komisyonunda bu hafta salı günü Ticaret Bakanlığı, çarşamba günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, perşembe günü Milli Eğitim Bakanlığı, cuma günü Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçeleri görüşülecek.

TBMM’de bu hafta Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, basına kapalı toplantısında devlet istihbarat hizmetleri ile güvenlik ve istihbari nitelikteki faaliyetlere ilişkin 2023 yılı raporunun görüşmeleri kapsamında Mali Suçları Araştırma Kurulu yetkililerinden bilgi alacak. 

Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon da toplanarak Alt Komisyon tarafından belirlenen 12 aday arasından 4 kamu denetçisi seçecek. Seçilen kamu denetçileri, Komisyonda yemin edecek. 

Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı 2023 yılı Sayıştay raporunu görüşecek. TBMM’de salı ve çarşamba günleri partilerin grup toplantıları gerçekleştirilecek. 

Kaynak: ANKA