Loading...
- Hegel: “Spinoza, tözsel realiteyi yalnızca Tanrı’ya atfeder; akozmisttir.” Katılıyorum.
- Hegel: “Spinoza dünyanın hakiki bir realitesi olmadığını söyler.” Katılıyorum.
- Hegel: “Sonlu realite diye bir şey yoktur, onun hiçbir hakikati bulunmaz; Varolan Spinoza’ya göre sadece ve sadece Tanrı’dır.” Katılıyorum.
- Hegel: “Bundan dolayı Spinoza’yı ateizmle suçlayanların iddiaları hakikatin tam tersidir; onda çok fazla Tanrı bulunmaktadır.” Katılıyorum.
- Hegel: “Derler ki, Tanrı zihinle doğanın özdeşliğiyse, bu durumda doğa veya bireysel insan Tanrı’dır. Bu tamamen doğrudur, ama doğanın ve bireyin tam da bu aynı özdeşlikte ortadan kaybolduğunu unuturlar: Onları yok ettiği için de Spinoza’yı bağışlayamazlar.” Buna kısmen katıldığımı, insanın Tanrı olduğu hâlde, aynı özdeşlikte kaybolmasının imkânsız olması gerektiğini çünkü insan Tanrı olursa o özdeşlik içinde eriyip gitmesinin imkânsız olacağını ve bunun çelişkili olduğunu ve Spinoza’nın bunu savunmadığını ileri sürdüm. İnsanın Tanrı’nın özdeşliği içinde eriyip gitmesi mümkündür; ancak bir tanrı olarak değil.
Spinoza, dünyanın (ve dolayısıyla da zamanın da) gerçek olmamasını insanlığa ve hayata karşı durmanın ya da insanlığın ve hayatın reddinin bir gerekçesi olarak değerlendirmemektedir.Eğer bu atıftan hareket edersek -ve elbette Lewes’in bu Spinoza okumasına katılırsak- bence Spinoza’nın ne demek istediği açıktır; Spinoza, Tanrı’yı ulaşılmaz bir varlık, bir genus supremum (üst cins) olmaktan öte, realiteyi ve hayatın kendisini de onaylayan bir varlık olarak görmektedir. Şüphesiz dünyanın bilgisi önemsiz değildir ancak asıl önemli bilgi Tanrı’yı bilmektir. Bu durumda dünyanın gerçekliğinin reddi ne demektir? Hegel’in Spinoza’ya akozmist demesi, Hristiyanlığın kendini inkârı (self-denial) ima eden “çileciliğini” ve genel olarak dünyayı inkâr eden sisteminin kabulü anlamına mı gelir? Hayır. Spinoza’nın Etika’sına tekrar bakarsak: O hâlde hayatta birinci derecede önemi olan şey aklı mümkün olduğu kadar mükemmelleştirmektir ve bu nokta da insanın en üstün mutluluğu ve bahtiyarlığını (felicitas seu beatitudo) içerir. Zira bahtiyarlık, Tanrı’nın sezgisel bilgisinden kaynaklanan gönül rahatlığından (animi acquiescentia) başka bir şey değildir ve aklı mükemmelleştirmek Tanrı’yı ve onun doğasından kaynaklanan zorunlulukları takip eden Tanrı’nın özellikleri ve eylemlerini anlamaktan başka bir şey değildir[4]. Spinoza’nın düşünce sisteminde Tanrı’nın bilgisi, doğanın bilgisi midir? Bence Spinoza’ya göre bu “bahtiyarlığı” (blessedness) sağlayan sadece doğanın bilgisi değildir. Çünkü Spinoza’nın aklın mükemmelleştirilmesinden anladığı sadece bilimsel düşünce değildir. Bilimsel düşüncenin aklın mükemmelleştirilmesinde oynadığı rol tartışmasızdır ve Spinoza’nın Etika’sı “rasyonel yaşama kılavuzu” olarak ele alındığında gerçekten büyük bir rehberdir ancak bunun için aynı zamanda akla ait olmayan farklı özelliklere de hitap etmesi gerekir. Etika’nın dördüncü bölümünde Spinoza’nın dediği gibi: Prop XV. Duygularını açık ve seçik bir şekilde anlayan kişi Tanrı’yı sever ve kendisini ve duygularını anladığı gibi Tanrı’yı anlar[5]. Tanrı’yı anlamanın verdiği bilgelik ve bunun getirdiği bahtiyarlık sadece Tanrı’nın bilgisini anlamakla değil, kendini ve Tanrı’yı anlamakla ilgilidir ve bu bilgi dolayısıyla sadece doğanın değil (esasında burada doğa nedir diye de sorulabilir) Tanrı’nın da bilgisidir.
Spinoza’nın panteizmi, Tanrı ve doğa ilişkisinde klasik dini ontolojilerin sarsılıp yeni açıklamaların getirilmesi ise bunu klasik anlamda bir panteizm olarak ele almak eksik bir tanımlama olacaktır.Tüm bunlardan çıkardığımız sonuç nedir? Spinoza, dünyanın (ve dolayısıyla da zamanın da) gerçek olmamasını insanlığa ve hayata karşı durma ya da insanlığın ve hayatın reddi olarak değerlendirmemektedir. Dolayısıyla Hegel’in dediği gibi dünyasallık ve sonluyu ileri süren Spinoza eleştirmenleri yok olacakları -en azından Tanrı’da yitip gidecekleri- fikrini kabul etmekte zorlanmaktadır. Peki bu şekilde anlamamız ve sevmemiz gereken bir Tanrı’yı Spinoza nasıl tasavvur etmektedir? Meselenin özüne inelim. HER NEREYE BAKSAN HAKK-I MUTLAKTIR Hegel’in yorumundaki bir sonraki cümlesine geçelim: “Spinoza’nın sistemi düşünceye yükseltilmiş mutlak panteizm ve monoteizmdir. Dolayısıyla Spinozacılık sıradan anlamda ateizm olmaktan uzaktır; ama Tanrı’nın Tin olarak kavranmaması anlamında ateizmdir.” Hegel’in sadece bu sözleri üzerine Spinoza’yı takip ederek günlerce yazmak mümkün. Dolayısıyla daha kısa ve özlü bir şekilde ele almamız gerekiyor. İlk cümleden gidelim. “Spinoza’nın sistemi düşünceye yükseltilmiş mutlak panteizm ve monoteizmdir.” Burada yine Eliot’ın Spinoza çevirisinin önsözüne, Lewes’in Spinoza okumasına yönelik yaptığı atfa başvurmak istiyorum, okur için biraz uzun olabilir, sabretmesini diliyorum: Lewes Spinoza’nın “panteizminin” modern ateizm değil fakat Platon, Augustine ve Yahudi “Kabalistleri” tarafından öğretilen antik bir doktrin olduğunda ısrar etmişti. Augustine’in Seksen Üç Farklı Soru (her ne kadar kaynağını bilmese de) kitabından, Tanrı her yerde ancak bir mekânda değilken her şeyin “Tanrı’nın içinde” olduğunu ileri süren “Tanrı’nın yeri” ile ilgili bir pasaja atıf yapmıştı. Lewes, “Spinoza’nın en iyi savunucusunu St. Augustine’de bulduğunu” ve “bayağı ve materyal panteizmden olduğu kadar ateizm suçlamasından da kurtardığını” öğrendiği bu pasajı İngilizcedeki ilk Spinozizm kaynaklarından biri olan Sara Austin’in Goethe’nin Özellikleri adındaki bir incelemeden bulmuştu. Westminster Review’ın okurlarına Spinoza’nın “Tanrı’nın cismani olmadığını öğrettiğini fakat cisminin bir “Uzanım Modunda[6]” olduğunu açıkladı ve Spinozizmin Tanrı ve dünya arasında niceliksel ve ontolojik farkı gerektirdiğini tanıyan Schelling’e atıf yapmıştı.
Spinoza, dünya ve Tanrı ilişkisinde, neoplatoncu düalizmin temel sorunlarından birisi olan kavramsal varlıkların gerçekliğinin gerçekte olup olmadıkları sorununu, kendi monizmiyle aşmış görünmektedir.Bence bu çok doğru bir tespittir. Eğer Tanrı ve doğa ilişkisinin klasik dini öğretilerin dışında olması anlamında bir panteizmse buna bir panteizm denilebilir. Ancak Tanrı ve doğa ilişkisinde klasik dini ontolojilerin sarsılıp yeni açıklamaların getirilmesi ise bunu klasik anlamda bir panteizm olarak ele almak eksik bir tanımlama olacaktır. Sanırım önceki yazılarda da belirtmiştim, Spinoza’ya etkisi olan filozofların içerisinde neoplatoncuların olduğu fikrindeyim. Bence Spinoza, dünya ve Tanrı ilişkisinde, neoplatoncu düalizmin temel sorunlarından birisi olan kavramsal varlıkların gerçekliğinin gerçekte olup olmadıkları sorununu, kendi monizmiyle aşmış görünmektedir. Ancak bu monizm materyal dünyanın tözünün Tanrı olduğu şeklinde okunamaz. Bu anlamda Spinoza için dünya ve Tanrı’nın bir olması mümkün değildir. Bu da beni Spinoza yorumcuları arasında Alman idealistlerinin konumuna -özellikle Schelling’e- ve Hegel’e daha yakın bir yere koyuyor. Bu da bizi Hegel’in ikinci yorumuna götürüyor: “Dolayısıyla Spinozacılık sıradan anlamda ateizm olmaktan uzaktır; ama Tanrı’nın Tin olarak kavranmaması anlamında ateizmdir.” Hegel’in bu tespitinin de incelenmesi gerekir. Hegel’in bu tespitinin bir öncesi vardır. Friedrich Heinrich Jacobi (1743–1819), Mendelssohn ile Lessing’in Spinozizmi üzerine yaptığı tartışmalarda farklı bir düşünce ortaya koymuştur: Jacobi aynı zamanda Spinoza’nın felsefesinin, yeterli sebep ilkesiyle uygun bir şekilde olaylar arasındaki ilişkinin metodik olarak izini süren ve bu süreçte de kişisel bir Tanrı fikrini, özgür iradeyi ve iyilik ve kötülük arasındaki farkı reddeden rasyonel bir nihilizmin timsali olduğunu iddia etmişti[7]. Arada çok ince bir nüans vardır ve bu nüansı kaçırmak mümkündür; “her şey birdir”, “tözlerin gerçekliği sadece tek bir varlığa aittir” gibi önermeler, yeteri kadar iyi takip edilmediğinde nihilizm, fatalizm ve benzeri düşünceleri temsil ettiği sanılabilir.
Kartezyen ruh ve beden düalizmi, sadece modern felsefenin problemlerine cevap getirmekte yetersiz değildir; aynı zamanda modern bilimsel kavrayışların (nöro-bilim, kognitif bilimler, vs.) vardığı sonuçlarla da uyumsuzdur.Şimdi Jacobi’nin düşüncelerini karikatürize etmek istemiyorum, çok daha ayrıntılı olarak ele alınmalıdır ancak bir örnek vereyim:
- Tek gerçek töz Tanrı’dır.
- Tüm varlıklar Tanrı’nın içinde ve Tanrı’dadır.
- Hitler de Tanrı’nın içinde ve Tanrı’dadır.
- Hitler de Tanrı’nın içinde ve Tanrı’da olduğuna göre kötü olamaz.
Spinoza’nın felsefesini bu anlamda “tinden yoksun bir Tanrı özelliğini” taşıdığı için nasıl bir ateizmin içine yerleştirebiliriz bilmiyorum. Çünkü “ateizm her türlü Tanrı’yı reddeder” argümanı doğruysa Spinoza bir ateist değildir.Ontolojik anlamda etkili olmasından kastım ise şudur; varlığı gereksiz yere çoğaltmayan ve metafiziksel bir kavramsal şablon oluştururken metafiziksel spekülasyonlar içerisinde pek çok mantık hatasının oluşmasını engelleyen güçlü bir felsefeden bahsediyorum. Spinoza’nın felsefesinin sadece bu şekilde yorumlanması bile adeta bu anlamda felsefe tarihinde büyük bir dönüm noktasıdır. Ve bu felsefe sadece bir dönüm noktası değildir; aynı zamanda takip eden pek çok felsefenin alanını genişletir. Felsefenin problemlerini klasik skolastik düşüncenin zincirlerinden koparır; bunu yaparken de metafiziksel kavramsallaştırmanın önünü açar. Spinoza bir anlamda felsefenin de özgürleştiricisi olmuştur. Eğer bu özgürleştirmeyi felsefenin pek çok alanı için düşünürsek, felsefenin gerçek rolünü de daha iyi anlarız. O zaman belki de Deleuze’ün ve Guattari’nin sözlerini daha iyi anlamak mümkündür; “İçkinlik düzleminde ufka doğru bakarız ve kan çanağı gözlerle döneriz; yine de bunlar zihnin gözleridir[8].” Bu bile konudan kopmama yetti. Hegel’e geri dönelim; “eğer tin olarak kavranmıyorsa ateizmdir” cümlesi ne kadar doğrudur? Burada da ateizm nedir sorusu karşımıza çıkar. İlk olarak belirtmek gerekir ki ateizmin “tanrı tanımama” anlamında basit bir sözlük karşılığı olsa da bu ateizmi ve ateizm başlığı altındaki felsefeleri anlamak için yeterli değildir. Yanlışlanabilir, teorik ve pratik ateizmden, zayıf ve güçlü agnostisizme kadar pek çok tanım vardır. Günümüzün en etkili din felsefecilerinden ve ateist filozoflardan Graham Oppy bu gibi konuları Arguing About Gods isimli kapsamlı ve etkili kitabında çok güzel bir şekilde açıklamıştır[9]. Belki de bu ateizm ve monoteizm tartışmalarını başka bir yazıda ele alırım. Bunu da ayrıca aklıma not aldım. Çünkü ateizm ve monoteizm tartışmaları, sosyal medyada kendini bilmez bazı teologlar ve henüz ne dediğini bilmeyen ve sırf ateist olduğu için kendisini diğerlerinden daha zeki sanan demagoglar arasındaki sakil münakaşalara indirgenemez. Doğrusu Spinoza’nın felsefesini bu anlamda “tinden yoksun bir Tanrı özelliğini” taşıdığı için nasıl bir ateizmin içine yerleştirebiliriz bilmiyorum. Çünkü “ateizm her türlü Tanrı’yı reddeder” argümanı doğruysa Spinoza bir ateist değildir; ancak “şahıstan yoksun bir varlığın Tanrı olabileceğini savunan” bir ateizm varsa Spinoza bu anlamda ateist olabilir. Fakat bu ana kadar böyle bir ateizmin mümkün olduğunu savunan hiçbir filozof olduğunu düşünmüyorum. Çünkü her ne kadar panteist felsefenin yukarıda açıkladığım incelikleri ile ateizm arasında görünürde çok keskin çizgiler yok gibi görünse de esasında aralarında korkunç bir makas vardır. Bu makas ise Tanrı’nın tanınması anlamında keskin bir gerçeklik sunan Spinozizm (ve benzeri görüşler) ile şahsi Tanrı’nın ontolojik gerekçelerden yoksun belli belirsiz gerçekliğidir. Bu ne demektir? Bu da Hegel’in yorumundaki son cümleye bizi götürüyor. Bunu da gelecek hafta tartışalım. Esen kalın. --- [1] https://www.politikyol.com/spinozanin-dusunceleri-ve-mirasi-2/ (04.08.2022) [2] https://www.politikyol.com/spinozanin-dusunceleri-ve-mirasi-2/ (03.08.2022) [3] Benedictus de Spinoza, Ethics, çev. George Eliot, Princeton University Press, New Jersey: 2020, s.32, Lewes, “Spinoza’s Life and Works”, 388-389. [4] Benedictus de Spinoza, Ethics, s.250. [5] Benedictus de Spinoza, Ethics, s.270. [6] Mode of Extension: Bir varlığın içsel zihinsel düşüncesini dış dünyaya da yayması anlamına gelir. [7] Douglas Hedley ve Chris Ryan “Nineteenth Century Philosophy of Religion: An Introduction”, s.6., edt. Graham Oppy ve N. N. Trakakis, The Western History of Philosophy of Religion, Routledge Press, 2009, New York. [8] Gilles Deleuze ve Félix Guattari, What is Philosophy? Çev. Hugh Tomlinson ve Graham Burchell, Columbia University Press, New York, 1994. s. 40. [9] Graham Oppy, Arguing About Gods, Cambridge University Press, 2006.