Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, 13 Şubat Perşembe günü gerçekleşen Genel Kurul Toplantısı'nda iktidara yönelik eleştirilerle gündeme gelen Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Ömer Aras’ı Brüksel’de düzenlenecek olan yatırımcı toplantısına davet ettiği öne sürüldü.
Now TV'nin haberine göre, önümüzdeki hafta Brüksel’de düzenlenecek olan yatırımcı toplantısına katılacak olan Bakan Şimşek, Genel Kurul'da yaptıkları konuşmalar nedeniyle haklarında yurtdışı yasağı bulunan Orhan Turan ve Ömer Aras'ı da toplantıya davet etti.
Şimşek'in Brüksel'e davet ettiği Turan ve Aras’ın yurt dışına çıkış için yaptığı başvurular ise savcılık tarafından reddedildi.
Ne olmuştu?
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD), 13 Şubat Perşembe günü gerçekleşen Genel Kurul Toplantısı'ndaki iktidara yönelik eleştirilerin yapıldığı açıklamalar gündemin bir numaralı başlığı haline geldi. “Politik hayatta olağanüstü olaylar” başlıklı sunumda son zamanlarda gazeteciler, iş insanları ve politikacılara yönelik baskılar ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ihraç edilen teğmenlere yer verildi.
TÜSİAD’ın Olağan Genel Kurulunda konuşan Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras, Kartalkaya’da 36'sı çocuk 78 kişinin öldüğü yangın faciasından siyasi tutuklamalara, ordu içindeki ihraçlardan gazetecilerin hedef alınmasına kadar pek çok konuya değindi.
Aras, "Ülke olarak moralimiz bozuk. Güven bunalımı yaşıyoruz. Kartalkaya'da 78 canımız yanarak hayatını kaybetti. Yangın çıkabilir ama 78 kişi ölmez. Ölüyorsa nedeni usulüne uygun yapılmayan binalar ve denetimsizliktir. Çöken bir sistemdir. Bu olay yakın tarihte olduğu için henüz yüreklerimizde" dedi.
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, “Yolsuzluk, dolandırıcılık, karaborsa haberlerinin ardı arkası kesilmiyor. Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, galiba artık şirket kurmaktan daha kolay” değerlendirmesinde bulundu.
İktidar kanadı TÜSİAD'ı topa tuttu
TÜSİAD'ın 'sistem çökmüştür' görüşünün savunulduğu açıklamaları iktidar kanadında üyük rahatsızlık yarattı. Ekonomi ve siyaset dünyasını dalgalandıran açıklamalara iktidar kanadından ilk yanıt Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan geldi. Ardından AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de, TÜSİAD'a 'kendisini siyasetin üzerinde gören hiçbir girişime izin vermeyiz' sözlerini sarf ederek TÜSİAD'ı 'geçmişiyle yüzleşmeye' davet etti.
AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala da 'vesayet artıkları' nitelemesinde bulunurken pekçok AK Partili isim ve bürokrat sert eleştirilerde bulundu.
TÜSİAD'a soruşturma başlatıldı
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen soruşturma başlatıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Aras hakkında 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gerçeği aykırı bilgiyi alenen yayma' suçlamalarından soruşturma başlattı.
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan: Suçlamaları kabul etmiyoruz
Tüm bu gelişmeler gündemin en çok konuşulan başlığı arasında yer alırken TÜSİAD yönetiminin yeni bir açıklama yapacağı ifade edildi.
Turan, açıklamaların tepkiyle karşılanmasına ilişkin "Herkesin bildiği ve konuştuğu konular TÜSİAD tarafından da gündeme getirildi" diye konuştu.
Suçlamaları kabul etmediklerini ifade eden Turan, yanlış anlamaları da gidermek amacıyla 1-2 gün içinde kapsamlı bir açıklama daha yapacaklarını söyleyerek "Yapacağımız açıklama üzerinde çalışıyoruz. Bize dönük, ‘Adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayma’ suçlamasını da kabul etmiyoruz" dedi.
Erdoğan yanıt vermişti
Erdoğan, TÜSİAD yönetiminin eleştirilerine partisinin bugünkü (19 Şubat Çarşamba günü) grup toplantısında yanıt vermişti. "TÜSİAD'ın açıklaması haddini aştı" diyen Erdoğan TÜSİAD yönetimine, "İş adamı derneğiyseniz iş adamı derneği gibi davranmayı öğreneceksiniz. Milleti kışkırtmayacak devletin kurumlarını provoke etmeyecek yargıyı baskı altına almaya kalkışmayacaksınız" sözleriyle yanıt vermişti.
Adli kontrol şartıyla serbest bırakıldılar
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı önce Ömer Aras, hakkında ''adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gerçeği aykırı bilgiyi alenen yayma'' suçlamalarından soruşturma başlatmıştı. Başsavcılık19 Şubat Çarşamba günü, aynı soruşturmaya TÜSİAD Başkanı Orhan Turhan'ı da dahil etmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras ve TÜSİAD Başkanı Orhan Turhan'ın polis tarafından adliyeye getirilmesi talimatını vermişti. Aras ile Turhan'ın adliyede hazır bulundurulması için Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne talimat verildiğini bildirilmişti.
Ardından, haklarında yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol hükümlerinin uygulanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen Turan ve Aras, çıkarıldıkları nöbetçi hakimlikçe ’yurt dışına çıkış yasağı’ şeklinde adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, nöbetçi sulh ceza hakimliğindeki ifadesinde, "Yurt dışı ile ilgili yoğun ihracat yapmaktayım, 80'e yakın ülkeye ihracat yapmaktayız, Ticaret Bakanımız ile yurt dışına gidiyorum, Mart ve Nisan ayında Çin ve Amerika seyahatlerimiz olacaktır" derken, TÜSİAD YİK Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras, bir bankanın yönetim kurulu üyesi olduğunu hatırlatarak "Bankanın başında olduğum için yurt dışı ile temaslarım oldukça yoğundur, başta Katar olmak üzere birçok ülkeye gidiyorum, bankamızda 15 bin kişi çalışmaktadır. Türk ekonomisine katkı sağlamaya çalışıyoruz, yurt dışı çıkış yasağının tarafıma uygulanmamasını arz ederim" ifadelerini kullandığı öğrenildi.
Ardından, 7 Mart Cuma günü Turan ve Aras hakkında, "Basın yayın yoluyla yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçundan 5 yıl 3 aya kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.
10 mart Pazartesi günü deOrhan Turan ve Ömer Arif Aras hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen iddianame kabul edilmişti.
Turan ve Aras 20 Mayıs Salı günü hakim karşısına çıkacak.