Rusya’nın sabıka kaydı: Ukrayna’daki suçlarından bazıları
Uluslararası örgütlerin soruşturmalarına, raporlarına konu olan veya kamera görüntüleriyle, tanık beyanlarıyla ispatlanan hukuka, demokrasiye ve sivillerin yaşamına yönelik saldırılardan bazıları…
Putin’in 21 Şubat’taki “ulusa sesleniş” konuşmasının üzerinden 74 gün geçti. Bu çalışma ilk saldırıların başladığı 24 Şubat sabahından, 4 Mayıs akşamına kadar geçen 70 günlük sürede Rus ve Çeçen işgalcilerin hukuka, demokrasiye ve sivillere karşı işledikleri suçlardan bazılarının derlemesidir.
AB, BM Genel Kurulu, BM İnsan Hakları Konseyi, Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Dünya Gıda Programı (WFP), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) vb. kuruluşların kararlarına, tavırlarına, basın açıklamalarına, soruşturmalarına ve raporlarına yansıyan durumlar, olaylar…
Tüm bunlara dair Cumhuriyet, Sözcü, Birgün, Evrensel, Duvar, Karar, Independent Türkçe ve BBC Türkçe’de yayınlanmış haberlerden seçilenler…
SAYILAR…
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) son açıklamasına göre, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırdığı 24 Şubat’tan bu yana yaklaşık 13 milyon Ukraynalı yerini yurdunu terk etmek zorunda kaldı. BM'ye göre bunlardan 7 milyon 700 bini Ukrayna toprakları içinde kaldı, gerisi yurt dışına çıktı.
Ukrayna'yı terk eden 5 milyondan fazla kişinin çoğunun kadın, çocuk ve yaşlılardan oluştuğu bildirildi. Bunlar arasında bir yetişkinin eşlik etmediği çocuklar ve gençler bulunduğu da haber veriliyor.
En az 2 bin 899 sivilin hayatını kaybetti, 3 bin 235 sivilin yaralandı. Bu arada 21 gazeteci de katledilenler arasındaydı…
24 ŞUBAT
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna kentlerinin hedef alındığı iddiasını reddetti. Bu açıklama sabah saat 07.00’de yapılmıştı. Akşama doğru Cumhuriyet gazetesinin twitter hesabından paylaşılan bir videoda sivil alanda alçaktan uçan bir helikopter görülüyor: “Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekat başlatmasının ardından tüm dünyayı tedirgin eden görüntüler gelmeye başladı”
26 ŞUBAT
Rus tankının Ukraynalı sivil aracı ezdiği görüntüler sosyal medyaya düştü.
Rus Ordusu'na ait bir askeri araç, Kiev'in kuzeyinde bulunan Obolon'da seyir halindeki sivil bir aracı ezdi. Aracın sürücüsü çevredekiler tarafından yaralı olarak kurtarıldı.
28 ŞUBAT
Rusya’nın Ukrayna'da misket bombası kullandığına dair görüntülere ulaşıldı.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) bu ihtimali soruşturmaya başladı.
28 ŞUBAT
BM Genel Sekreter Yardımcısı: "Ukrayna'daki sivillerin durumu endişe verici"
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Ukrayna'daki sivil kayıpların ölçeğinin ve altyapı tahribatının "ilk günlerde bile endişe verici" olduğunu söyledi.
1 MART
WFP sözcüsü Tomson Phiri: Bölgede gıda kaynakları giderek azalıyor.
https://youtu.be/Z3jK562yfm8
Rus ordusu, Ukrayna'yı işgal harekatının altıncı gününde ülkenin en büyük ikinci kenti olan Harkov'u hedef alıyor. Füzenin düştüğü anlarda olay yerinde çok sayıda sivil olduğu da görülüyor.[/caption]
20 MART
PEC: Rus saldırılarında 6 gazeteci öldü, 8’i yaralandı, 2’si kaçırıldı.
Dünyada gazetecilerin yasal hak ve güvenliğini sağlamak için çalışan Cenevre merkezli Basın Amblem Kampanyası (PEC), ülkede görev yapan 6 yabancı uyruklu gazetecinin, Rusya'nın saldırıları sonucu hayatını kaybettiği açıklandı. Aynı saldırılarda 8 yabancı gazeteci yaralanırken, 2 gazeteci ise Rus birlikleri tarafından kaçırıldı.
22 MART
Dünya Sağlık Örgütü: Ukrayna'da sağlık birimlerine yönelik 62 saldırı yapıldı.
Ayrıca Polonya'daki WHO yetkilileri yaklaşık yarım milyon mültecide, özellikle travma nedeniyle ruh sağlığı sorunları görüldüğünü söylüyor.
Öte yandan, sınırlardaki sağlık çalışanları, bölgeye ulaşan anne ve çocukların yorgunluk ve susuzluk çektiğini; birçok yaşlının diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıklarına rağmen günlerce ilaçsız seyahat etmek zorunda kaldığını aktarıyor.
26 MART
Mariupol’de Rus bombardımanında ölen sivillerin toplu mezarlara gömüldüğü görüntüler ortaya çıktı.
30 MART
Rehin alınan Ukraynalılar için Lviv’den Rusya’ya çağrıda bulunuldu.
Lviv’deki aktivistler, çatışmaların yaşandığı bölgelerde Rusya güçleri tarafından aralarında aktivist, gazeteci ve milletvekillerinin de bulunduğu 30’dan fazla Ukraynalının rehin alındığını iddia ederek, serbest bırakılmaları için Rusya’ya çağrıda bulundu.
30 MART
Uluslararası Af Örgütü’nden Struthers: Çeçenistan’da olduğu gibi burada da siviller hedef alınıyor
Marie Struthers “Ukrayna’da tanık olduğumuz taktik ve planlar, Suriye, Çeçenistan ve Gürcistan’dakilerle aynı. Sivillerin ayrım gözetilmeksizin hedef alındığı kuşatma yöntemleri. Misket bombalarının kullanıldığını da görüyoruz” dedi.
1 NİSAN
BBC, Rusların çekildiği Kiev’de uzunluğu 200 metreden ibaret bir yolda yerde yatan 13 ölü sivilin görüntülerini paylaştı.
7 NİSAN
Buça'da 320 kişinin cansız bedeninin yer aldığı 4 toplu mezar bulundu. Öldürülen insanların yüzde 90’ında şarapnel parçası değil kurşun yarası var. Elleri bağlı şekilde gömülmüşler.
8 NİSAN
Donetsk'te tren istasyonuna füzeli saldırı: 50 kişinin öldüğü saldırıyı Rusya reddetti.
9 NİSAN
Rusya, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü dahil olmak üzere 15 STK’nın faaliyetlerini yasakladı.
[embed]https://youtu.be/ZghqbNLnKi4[/embed]