Loading...
Rus gazı olmadan Avusturya’yı zorlu bir kış bekliyor...
Son birkaç haftadır Kremlin’den gelen açıklamalarda” boru hattı kesintileri, bakım çalışmaları” adı altında gelen tehditkâr hareketler Avrupa’da Enerji fiyatlarını artırıyor ve daha fazla kesintiye ilişkin endişeleri gün yüzüne çıkarıyor.
Belki 2022 yazı Viyana’da normalden zor geçti; yüksek enerji fiyatları ve enflasyonun etkisi doğrudan süpermarkette, elektrik ve gaz faturalarında fiyatlar önemli ölçüde artıyor. Avusturya’da ki bu seyir muhtemelen diğer Avrupa ülkelerinde de kaygı düzeyi derecesinde. Birkaç hafta sonra hava tekrar soğuduğunda bu iyimser tablo yerine bir karamsarlık alabilir.
Avusturya’nın yaklaşan enerji krizinden çıkış yollarını tartışmadan bir gün bile geçmiyor. Enerji krizinin doruğa ulaşacağını ve Rusya’nın muhtemelen gazı tamamen keseceğini, iyimser bir seçenekle düşüreceğine yönelik birçok işaret var.
Doğu-batı enerji ilişkilerini inceleyen çok sayıda piyasa uzmanı şimdiden şu tavsiyelerde bulunmakta:” Bir savaş ekonomisine hazırlanmalıyız”. Diğer yandan uzmanlar toplumsal huzursuzluk ve enflasyon oranlarının bugünün çok ötesinde olduğu konusunda uyarıyor.
Rusya devlet başkanı Vladimir Putin açısından doğalgazı Avrupa’ya kapatmanın ekonomik anlamda önemi büyük ve son aylarda Avrupalılara doğalgaza ne kadar bağımlı olduklarını göstermek istiyor. Bu nedenle son birkaç haftadır Kremlin’den gelen açıklamalarda” boru hattı kesintileri, bakım çalışmaları” adı altında gelen tehditkâr hareketler Avrupa’da Enerji fiyatlarını artırıyor ve daha fazla kesintiye ilişkin endişeleri gün yüzüne çıkarıyor.
Avusturya’nın şu anda yılda 89 terawatt (TWh) gaza ihtiyacı var. Bunun 63 TWh’si Rusya’dan, 10 TWh’si Avusturya’dan sübvansiyonlu, geri kalan 16 TWh’lik kısım ise diğer ülkelerden ithal edilmektedir.
Çevre Bakanlığı Tarafından görevlendirilen Enerji Ajansı tarafından yapılan bir araştırma Avusturya’nın 2027’den itibaren Rus gazı olmadan da idare edebileceğini gösterdi. Ancak bunu yapmak için gaz tüketimini o zamana kadar dörtte bir oranında azaltılması alternatif ithalatın geçici olarak üç katına çıkarılması ve yeşil hidrojen üretiminin büyük ölçüde genişletilmesi gerekmektedir. Enerji Bakanı Leonore Gewessler açıklamasında, “Rus doğalgazından çıkmak zorundayız. Bu çıkışın bir gecede olmayacağı gerçeğini göz ardı edemeyiz” dedi. Bu Avusturya’nın AB’nin ortak gaz alımına büyük ölçüde katıldığı anlamına geliyor.
Kesin olan tek şey durumun en azından bir süreliğine daha da kötüleşeceği. Kriz ve özellikle yüksek enerji harcamaları halka hiçbir şekilde ulaşmadı. Devlet tarafından işletilen elektrik grubu Verbund’un başkanı Michael Strugl yaptığı açıklamada elektrik ve gazdaki fiyat artışlarını tüketiciye yansımalarını olabildiğince indirmeye çalıştıklarını ifade etti.
Bu gelişmeler yaşanmaya devam ederken Avusturya’nın en kötü senaryoya hazırlık yapması gerekmektedir ve halk acil durumda ne olacağı konusunda daha fazla netlik istiyor.