Reuters'ın aktardığına göre ABD Başkanı Joe Biden, Kongre'nin önemli komite liderlerine bir mektup göndererek, Ankara'nın İsveç'in NATO'ya katılım sürecini tamamlamasının ardından Lockheed Martin F-16 uçaklarının Türkiye'ye satışı için resmi bildirim sürecini başlatma niyetini bildirdi.

TBMM, iktidar ile İsveç'in 20 aylık görüşmeleri sonrası 23 Ocak'ta İsveç'in NATO üyeliğini onaylamıştı.

Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili, Senato ve Temsilciler Meclisi dış ilişkiler komitelerinin en üst düzey Cumhuriyetçi ve Demokrat üyelerine gönderilen mektupta Biden'ın Kongre'yi satışı 'gecikmeksizin' onaylamaya çağırdığını söyledi.

Mektup hakkında bilgi sahibi dört kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre Beyaz Saray, çarşamba günü Kongre üyelerine bir mektup göndererek Türkiye'ye 20 milyar dolarlık F-16 uçağı ve modernizasyon kiti satışının onaylanmasını istedi.

Kaynaklar Biden yönetiminin, satış planlarını henüz Kongre'ye resmen bildirmediğini söyledi.

Dışişleri, Ankara'yı süreci bitirmeye çağırdı

Türkiye'nin onayı geciktirmesi, savaş uçağı anlaşması için Kongre'den onay alınmasının önünde büyük bir engel teşkil ediyordu. Kongre üyeleri, satışı onaylayıp onaylamayacaklarına karar vermeden önce Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasını -Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzası da dahil olmak üzere- beklediklerini söylemişlerdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı da çarşamba günü Ankara'yı İsveç'in NATO onayını resmen sonuçlandırmaya çağırdı. Bunun için Erdoğan'ın yasayı imzalaması ve Resmi Gazete'de yayınlanması gerekiyor. İsveç'in katılım belgesinin de Washington'a gönderilmesi gerekiyor.

Ne olmuştu?

Türkiye'nin 1,4 milyar bütçe ayırarak ABD'den F-35 satın alma planı, Rusya yapımı S-400 füzelerini satın alması sonrası iptal olmuştu.

Bunun üzerine Türkiye, Ekim 2021'de 20 milyar dolarlık (605 milyar 270 milyon TL) Lockheed Martin F-16 savaş uçağı ve mevcut savaş uçakları için yaklaşık 80 modernizasyon kiti satın almak istemişti.

ABD'nin başka ülkelere silah satabilmesi için Kongre'de bulunan Senato ve Temsilciler Meclisi’nin onayı gerekiyor.

ABD yönetimi bu süreçte Kongre'yle diyalog içinde olurken İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması önemli bir nokta olarak görülüyordu.

Editör: Altan Sancar