Piyasa, 29 Kasım 2021: Az olan değerlidir!

Abone Ol
Bu ekonomik yönetim ile TL’nin değer kaybı sürpriz değil, değer kazanması mucize. Dış borcun 450 milyar dolar, müteahhitlere borcun 150 milyar dolar civarında. Sen “dur bir de bunu deneyelim” diye dolar ile yazı tura oynuyorsun.  GEÇEN HAFTA Yine korku, gerilim, macera, heyecan dolu bir haftayı geride bıraktık. İktidarın faiz ve kur söylemleri dolar ateşinin altına resmen benzin döktü. Son üç haftada TL, dolar karşısında %40 değer kaybetti. İlk kez mi oluyor? Hayır defalarca oldu. Üç haftalık hareketler baz alındığında Ağustos 2018’de % 52, Ekim 2008’de % 33 değer kaybetmişti. %10-15 arasındaki değer kayıplarını zaten dikkate bile almıyoruz.  Geçen hafta USD/TRY 13.50 seviyesini gördü. Sonra hızla gevşemeye başladı. Kimileri “12 seviyesinde toparlanıyor” diyor. Olabilir. Bu ekonomik yönetim ile TL’nin değer kaybı sürpriz değil, değer kazanması ise mucize.  Dış borcun 450 milyar dolar,  müteahhitlere borcun 150 milyar dolar civarında. Sen “Dur bir de bunu deneyelim” diye dolar ile yazı tura atıp duruyorsun. Bu borç böyle durdukça döviz gevşer mi! Az olan değerlidir. Ülke döviz borcu içinde ama ödeyecek döviz yok. Tamam, hiç iktisat bilmiyorsun ama ev ekonomisi de mi yönetmediniz kardeşim! Dört kişilik bir ailen var. Gelirin 100 lira, borcun 58 lira. Üstelik borcunun büyük çoğunluğu Almanya’daki amcaoğluna Euro üzerinden. Euro artıkça borcunda durduk yere artıyor. “Dur yahu bu böyle olmayacak, kendimize bir çeki düzen verelim” demez misin arkadaş? Türkiye’nin borcu milli gelirinin %58’ine ulaşarak 2001 krizi seviyesini geçti. Üstelik önünde 2001 krizi var yaşanmış. Hiç mi ders almazsın arkadaş! 
Türkiye’nin borcu milli gelirinin %58’ine ulaşarak 2001 krizi seviyesini geçti. Üstelik önünde 2001 krizi var yaşanmış. Hiç mi ders almazsın arkadaş!
Dünyanın da dengesi bozuk. Bir yanda  “Salgın bitiyor, ekonomi canlılığını sürdürecek, maliyetler, fiyatlar, enflasyon, faizler artacak” diyenler var. Bir yanda “Pandeminin artışıyla yeniden kapanmalar ve ekonomik durgunluk geliyor” diyenler var. Süper varyant,  Avrupa başta dünyada artan vaka sayıları ikinci görüşün bu hafta ağır basmasına neden oldu. ABD’de 10 yıllık faizlere alış geldi. %1.68’i aşmasını beklerken %1.48 seviyesine gevşedi. Petrol, 2008 yılından gelen düşüş eğilimini bu yılın Ekim ortasında yukarı doğru kırmıştı, tekrar düşüş eğilimine girdi. Brent de 90 dolar seviyelerini beklerken 72 dolar seviyesini gördük. İkinci görüş ağır basıyor ise altın ve coinlerin de yukarı tırmanması gerekiyor ama onlarda tık yok. Ben ise Bill Gates gibi ilk görüşe daha yakınım. Bu yaza kadar pandeminin önemli oranda etkisinin azalacağını düşünüyorum.
Dünyanın dengesi bozuk. Bir yanda  “Salgın bitiyor, ekonomi canlılığını sürdürecek, maliyetler, fiyatlar, enflasyon, faizler artacak” diyenler, diğer yanda “Pandemiyle yeniden kapanmalar ve ekonomik durgunluk geliyor” diyenler var.
USD/TRYGeçen hafta;“Direnç 11.35. Bunun üstü Allah’ın dediği olur.” tahmininde bulunmuştum. Gerçekten kırdığı gibi soluğu 13.46’da aldı. Bu hafta ilginç bir hafta olabilir. Yorum yapmak çok zor. Hafta içinde %10’luk yukarı, aşağı dalgalanmalar olursa şaşırmamak gerek. Oldukça sakin de geçirebilir. Hangisi olursa olsun bu hafta, geçen haftanın kapanışı olan 12.43 seviyesinin altında yapmasını daha yüksek olasılık olarak görüyorum. İki üç hafta içinde yönü daha net belli olacak. Ben gevşeme olasılığını daha yüksek görüyorum. En büyük nedenim de Hisseye giren yabancı. Ben yabancıların yanıldığını hiç görmedim. Tahvil almıyorlar henüz.  Aralık ile beraber tahvilde almaya başlayacaklarını tahmin ediyorum. Yıl sonu karlılıklarını artırmak isteyen uluslararası oyuncular için şimdilerde cennet resmen Türkiye. Hele belli sözleri aldılarsa. Döviz gevşerse bu yüzden gevşeyecek.  “Dış güçlerin oyununu nasıl bozduk?” diyenlerin artık ağzına değil, kürekle kafasına vurun. Vallahi hak ediyorlar. Dolar gevşeyebilir bir müddet. Bir müddete yabancıların kârını realize edip Türkiye’den çıkması için yatayda kalabilir. Gerisi yine yukarı hareketlenme. Seçim kararı alınırsa 13.50 civarı son olur. Alınmazsa, 2022 Kasım yine bugünlerin tekrarı olur. EURO/USDGeçen hafta; “bu haftanın desteği 1.1180.” tahmininde bulunmuştum. 1.1186’dan döndü. Halen düşme eğiliminde olmakla beraber, tepki toparlanışı devam edebilir. Aşağıda 1.1173 var. Ama yukarısı çok açık. 1.1420 seviyesini çok kolay görebilir. Bir anda 1.15 seviyelerinin üstüne çıkıp kalırsa bir şey diyemem ama biraz daha düşüş eğiliminde kalmaya devam edecek gibi duruyor. İki ile dört ay arası doların egemenliğinin sonlanmasını bekliyorum.
İki ile dört ay arası doların egemenliğinin sonlanmasını bekliyorum.
ALTIN/ONS Geçen hafta;1810 doların üstünde haftalık kapanış yapması yukarı olasılığını gündemde tutar.” Tahmininde bulunmuştum. 1810 dolar üstünde kapanış yapamadı. Çok sıkıştı. Çok yakında ya yukarı ya aşağı sert hareket gündeme gelir. Bu haftaya hemen 1792 doların üstüne atarak başlar, haftalık kapanışı da 1812 dolar üstünde yaparsa yukarı. 1792 dolar altında yapıp 1780 dolar altı haftalık kapanış yaparsa aşağı. Yukarı demek 2000 dolar üstü, aşağı demek 1500 dolar altı demek. Tabi iki ayda değil. Orta vadede.  BİST Kasım’ın ilk üç haftası yabancı alışı 1.15 milyar doları buldu. Ben buradan para kazanmadan gitmeyeceklerini düşünüyorum. Bu hafta 1780- 1730 puan arasına kadar düzeltme yapabilir. Sonrasında çıkışın üç-dört hafta daha devam edeceğini tahmin ediyorum. Endeks1400 puandan 1800 puan üstüne gitti. Dolar bazında 1.50 dolardan 1.45 dolara düştü. Böyle olmaz .” Ya dolar durur borsa devam eder ya da dolar düşer borsa yatayda kalır.”
(Not: Yazıdaki yorumlar, kişisel düşüncelerimdir. Bu yüzden hiç biri yatırım tavsiyesi değildir.)