MEHMET BARAN KILIÇ

@MehmetBaranKl

[email protected]

Sayıştay, 2023 yılına ait denetim raporlarını açıkladı.

Raporda, ODTÜ'nün 'adrese teslim' araç kiralama ihalesi düzenlediğini tespit etti.

'Rekabeti engelleyici unsurlar konuldu'

Sayıştay, yapılacak ihalenin kriterlerinin ve alınacak mal veya hizmetle ilgili teknik detayların, ihaleyi düzenleyen kurum tarafından 'teknik şartnameye' eklenebileceğini ancak bu sırada 'rekabeti önleyici' özel şartlara yer verilemeyeceğini kaydetti.

Raporda ODTÜ'nün, '2023 yılı Hizmet Aracı Kiralama İşi Teknik Şartnamesi’nde kiralanacak araçların özellikleri arasında sedan ve bagaj hacminin en az 530 dm³ olacağı belirtildi.

Yerlikaya: Ruhsatsız silah satın alan ya da taşıyanlara hapis cezası getirildi Yerlikaya: Ruhsatsız silah satın alan ya da taşıyanlara hapis cezası getirildi

Söz konusu ihale dokümanını 10 firma alırken sadece 3 firma ihaleye katılabildi. Buna rağmen sadece 1 fimanın teklifi geçerli oldu. Sayıştay'ın tespitine göre teknik şartnamede belirtilen yerli araçlara ilişkin bagaj hacmine sahip sadece bir marka bulunuyor.

Diğer bir deyişle ODTÜ, ihaleyi 'adrese teslim' hale getirdi.

ODTÜ: 'Sehven oldu'

ODTÜ, rapor kapsamında Sayıştay'a yanıt verdi.

Üniversite, verdiği yanıtta '530 dm³' ibaresinin 'sehven' eklendiğini belirtirken bu kriterin, 2024 yılı ihalesinde en az '503 dm³' bagaj hacmi olarak düzeltildiği kaydetti.

Sayıştay'a göre yine adrese teslim

Sayıştay, yeni kriterin de 'rekabeti engelleyici' olduğunu kaydetti.

Raporda, şu ifadelere yer verildi: "Kamu idaresi cevabında bagaj hacmi konusunda sehven en az 530 dm³ olarak belirlenen kriterin 2024 yılı ihalesinde en az 503 dm³ bagaj hacmi olarak düzeltildiği ve farklı araç modellerinin de ihale kapsamına alındığı ifade edilmişse de; yerli araçların tamamının 503 dm³ bagaj hacmi şartını karşılamadığı, bu nedenle 2024 yılı ihalesinin de rekabeti engelleyici hükümler içermeye devam ettiği görülmektedir. Bu itibarla, Üniversite tarafından hizmet alımı suretiyle taşıt edinilirken; şartnamelerin rekabeti engelleyici hükümler içermemesi ve tüm istekliler için fırsat eşitliğini sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerektiği değerlendirilmektedir."