MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrısıyla başlayan İmralı görüşmeleri süreci, siyaset gündeminin bir numaralı başlığı haline geldi.

Bahçeli'nin başlattığı süreç sonrası DEM Parti heyeti PKK lideri Abdullah Öcalan'la İmralı'da görüşmüş ve ardından siyasi partilerle bir dizi temaslarda bulunmuştu.

Öcalan ile DEM Parti'nin İmralı heyetinin görüşmelerine ilişkin kamuoyuna yansımayan mesajların neler olduğu merak konusuyken kulis bilgilerinde dikkat çeken ayrıntılar ortaya çıktı. DEM Parti kaynaklarından aktarılanlara göre Öcalan heyeti susturarak dışarıdan aktarım yapmalarına izin vermedi ve "Benim planlarım var. Gelecek sefer sizi dinlerim" dedi.

DEM Parti kaynaklarından alınan bilgilere göre Abdullah Öcalan, kamuoyuna duyurulan 7 maddelik mesaj çerçevesinde bir değerlendirme yaptı. Öcalan, İmralı heyetinin dışarıdan bilgi getirmesine izin vermedi.

Siyasi partilerle görüş alışverişi

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre Öcalan, heyete siyasi partilerle görüşerek fikirlerini almalarını tavsiye etti. Kendisi ise barışı sağlamaya dönük adımlar atma konusunda yeterli güce ve inisiyatife sahip olduğunu vurguladı.

Bahçeli'nin çağrısı tarihi fırsat

Parti kaynaklarının aktardığına göre Öcalan, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin PKK'ya silah bırakma çağrısını "Türkiye ve iktidar için tarihi bir fırsat" olarak yorumladı. Bahçeli’nin çağrısıyla paralel bir mesaj veren Öcalan, “Bu fırsat kaçırılırsa herkes kaybeder” dedi.

Silah bırakma konusunda yorum yapmadı

22 Ekim 2024 tarihinde Bahçeli, PKK'ya silah bırakma çağrısı yaparak Öcalan’ı "umut hakkından yararlanarak" Meclis’te konuşmaya davet etmişti. Ancak Öcalan, bu konuda bir yorum yapmadı. Yine de “Kürt sorununun çözüm zamanı geldi. Bu fırsat kaçarsa herkes kaybeder” mesajını paylaştı.

Hukuki düzenleme talebi

Görüşmede, Öcalan sürece katkı sağlayanların güvenliğini temin etmek için hukuki bir düzenleme yapılmasını önerdi. Parti kaynaklarına göre, Öcalan bunu bir pazarlık meselesi olarak değil, toplumsal kabul için bir gereklilik olarak ifade etti.

Tunus'un iade ettiği 2 bin 500 ton patates imha edilecek Tunus'un iade ettiği 2 bin 500 ton patates imha edilecek

Tutuklu siyasetçilerin talebi 

DEM Parti’nin aktardığına göre Öcalan, tutuklu siyasetçilerin sürece katkı sağlaması gerektiğini belirtti. Eski HDP Eş Başkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve Leyla Güven’in ziyaret edilmesi ve mesajlarının iletilmesini istedi.

CHP'ye çağrı

CHP’nin Cumhuriyetin kurucu partisi olduğunu hatırlatan Öcalan, “Cumhuriyet’in demokratikleşmesinde CHP de rol almalı” dedi. CHP lideri Özgür Özel ise 7 Ocak'taki toplantıda şeffaflık, toplumsal mutabakat ve TBMM önderliğinde bir süreç yürütülmesi gerekliliğine vurgu yapmıştı.

Meclis'te komisyon kurulması isteği

DEM Parti, sürecin TBMM’de özel bir komisyon kurularak yürütülmesi gerektiğine inanıyor. AKP ve MHP ile yapılan görüşmelerde de bu yönde görüşler paylaşıldı. CHP’nin de bu konuda olumlu bir tavır sergilediği belirtiliyor.

Erdoğan'ın rolü tartışılıyor

Muhalefet liderleri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın süreçte daha aktif rol almasını talep ediyor. Muhalefet, “Erdoğan bu işin neresinde?” sorusunu gündeme getirirken, Cumhurbaşkanı’n şu an izleyici konumunda olduğu ifade ediliyor.

Diyarbakır ziyaretinde yeni mesaj beklentisi

Erdoğan’ın 11 Ocak Cumartesi günü Diyarbakır’da yapacağı ziyarette sürece ilişkin çok daha net mesajlar vermesi bekleniyor. İktidar cephesinde ise bu sürecin aceleye getirilmemesi gerektiği görüşü hakim.