“Nasıl bir Ankara? Nasıl bir yerel yönetim?” Yazı Dizisi: Mahmut Üstün yazdı | Ankara gıda krizi ile yüz yüzedir
Lisanslı Depoculuk: Konya'dan sonra Türkiye'nin ikinci büyük tahıl (buğday) ambarıdır. Bu nedenle lisanslı depoculuk hali hazırda ihtiyaç durumundadır. İlde kuru soğan, domates ve havuç gibi ürünlerin uygun koşullarda saklanmasının sağlanması ile ürünlerin değerinde pazarlanması sağlanacaktır.
Organik Tarım ve İyi Tarım: İlde son yıllarda organik tarım ve iyi tarım uygulamalarında artış gözlenmekte ve bu tür tarıma ilgi giderek artmaktadır. Özellikle bitkisel üretimde organik sebzecilik önem kazanmakta olup; domates, biber, yeşil sebzeler örtü altı ve organik olarak yetiştirilmektedir.
Örtü Altı Çiçek Yetiştiriciliği: İlin Başkent ve Büyükşehir oluşu tören ve protokollerin fazlalığı, yoğun çiçek talebi de pazar konusunda avantaj sağlamaktadır. Ayrıca İlin küçük sanayisinde sera imalatı gibi yeni bir sanayi alanı oluşması sağlanacaktır.
Kalecik Karası Üzüm yetiştiriciliği: Kalecik Karası üzümü topoğrafik koşullar, iklim ve toprak yapısı itibarıyla Kalecik ilçesinde yoğunlukla yetiştirilmekte ve şarap fabrikalarına gönderilmektedir. İl için aranılan bir ürün olduğundan geliştirilerek bu sektöre yapılacak yatırımlar karlı yatırımlardan biri haline gelecektir.
Ürün İşleme-Paketleme: İlin bazı ilçelerinde kuru soğan, çerezlik ayçiçeği, çerezlik kabak, ve salçalık domates ürünü yoğun olarak yetiştirilmektedir. Sözkonusu ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve değişik formlarda satılabilmesi amacıyla tesisler kurulabilir.
Tavukçuluk: İlin büyük yerleşim yeri olması, iklim ve coğrafi yapının uygun olması nedeniyle bu sektörde gerek et gerekse yumurta üretimine yönelik yatırımlarea çok müsaittir.
Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği: İl genelinde bir milyon civarında adet küçükbaş hayvan varlığı bulunmaktadır. İlde büyük meraların bulunması küçükbaş hayvan varlığını artırılmaya müsaittir.
Et Sığırcılığı: Uygun mera ve yem bitkisi üretim alanlarının mevcut olması, hayvancılık için uygun büyüklükte arazi varlığının olması ve işleme ve pazarlama sıkıntısının olmaması büyük bir avantajdır.
Gıda İşletmeleri: İlde nüfusun fazla olması, tüm bölgelere ulaşımın kolay olması ve yoğun olarak tarımsal ürün yetiştiriciliğinin yapılmasına uygun koşullara sahip olması bu alanda önemli bir imkan sağlamaktadır.
Et ve Süt Ürünleri İşleme Tesisi: Et, süt gibi hayvansal ürünlerin üretimi ve dağıtımı/pazarlanması konusunda önemli adımları kısa sürede atmak olanaklıdır. .
Sebze Üretimi: İl özellikle balkabağı, marul, taze ve kuru soğan ve kimyon üretiminde Türkiye de ilk sırada, havuç ve ıspanak üretiminde ise ikinci sırada yer almaktadırlar.