Muammer Karaca Tiyatrosu çürümeye terk edildi
1955 yılında açılan Türkiye tiyatrosunun en önemli mekanlarından biri Muammer Karaca Tiyatrosu’nun son halini gösteren fotoğraflar, tiyatronun harabeye dönmüş durumunu gözler önüne seriyor.
İstanbul’un ve Türkiye tiyatrosunun en önemli mekanlarından biri olan Muammer Karaca Tiyatrosu’nun çürümeye terk edilişi ilk kez belgelendi.
Muammer Karaca Tiyatrosu 5 yıl önce tespit yapılmaksızın ‘riskli yapı’ ilan edilerek Dostlar Tiyatrosu’nun elinden alınmıştı.
Her yıl en az bir kere “yıkılacak” haberlerinin çıktığı, deprem riski nedeniyle “tamamen boşaltılarak kapılarının mühürlendiği” söylenmişti.
Ancak bir okurun Müstehak Gazetesi‘ne ulaştırdığı fotoğraflarda tiyatronun içindeki eşyaların hâlâ durduğu ve içerisinin harabeye döndüğü görünüyor.
Tiyatronun giriş bölümü, fuaye alanı ve sahnesinin çürümeye terk edildiğini en net gösteren fotoğraflar şöyle:
[caption id="attachment_28901" align="aligncenter" width="533"] Giriş[/caption]
[caption id="attachment_28902" align="aligncenter" width="533"] Fuaye[/caption]
MUAMMER KARACA TİYATROSU HAKKINDA
1954 yılında Muammer Karaca’nın yerleşik ve düzenli bir tiyatro kurma ihtiyacıyla temellerini atmaya giriştiği Muammer Karaca Tiyatrosu, 1955 yılının mart ayında açılır.
Burası, cumhuriyet devrinde artık devletten ve belediyeden ümidini kesmiş tiyatrocuların özel teşebbüsüyle hayata geçirdikleri önemli salonlardan biridir. Aynı zamanda İstanbul’un ilk döner sahnesini de içinde barındırmasıyla meşhurdur.
Gülriz Sururi, Adile Naşit, Ziya Keskiner, Selim Naşit Özcan, Müşfik Kenter, Yıldız Kenter, Şükran Güngör, Kâmran Yüce, Lale Oraloğlu, Sadri Alışık, Cahit Irgat, Münir Özkul gibi birbirinden değerli isimlerin sahneye çıktığı, dönemin ve aslında günümüzün de en önemli sahnelerinden biri olmuştur Muammer Karaca Tiyatrosu.
Genco Erkal’ın 1960 yılında profesyonel olarak ilk kez sahneye çıktığı bu önemli salon, 1979 yılında yıkılma tehlikesiyle baş başa kalır. Burası yıkılacak ve yerine Sular İdaresi Genel Müdürlüğü yapılacaktır. Ancak bu karar üzerine tiyatronun önünde toplanan içlerinde Müşfik Kenter, Yıldız Kenter, Toto Karaca, Gülriz Sururi, Engiz Cezzar, Savaş Dinçel, Ali Taygun’un da bulunduğu sanatçılar yıkıma karşı direnirler. Direniş işe yarar ve Karaca Tiyatrosu yıkılmaktan kurtulur.
Ancak bu da çok uzun sürmez. Yaklaşık 10 sene kadar tiyatro olarak kullanılmaya devam edilir ve bu süre içinde bir yandan da Sular İdaresi’nin yemekhanesi olarak kullanılır.
1990 yılına gelindiğindeyse Gülriz Sururi’nin çabalarıyla belediye tarafından onarılır ve tekrar hayata döndürülür. Birçok tiyatroya ve sanatçıya ev sahipliği yapmış olan Muammer Karaca Tiyatrosu, yine ödenek ve personel yetersizliği yüzünden verimli bir şekilde çalıştırılamaz ve giderek yıpranır.
1999 depreminde de hasar görür. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı’na, daha sonra 2005 yılında Beyoğlu Belediyesi’ne bağlanır. Ancak her iki belediye de gerekli ilgiyi göstermez.
2013’te İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) mayıs ayında yapılan oturumunda, Beyoğlu’ndaki Muammer Karaca Tiyatrosu’nun deprem riski nedeniyle yıkılması tartışılır.
Muammer Karaca Tiyatrosu’nun 15 yıl süre ile Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na tahsis edilen kullanma hakkı, deprem riski taşıdığı gerekçesiyle kaldırılır.
Sosyal kültürel tesis alanında bulunan tiyatronun turizm alanına dönüştürülmesi için yapılan görüşmelerde konuşmaların ardından oylama yapılır ve plan değişikliği oy çokluğuyla kabul edilir.
Bunlar da ilginizi çekebilir