MEHMET BARAN KILIÇ

@MehmetBaranKl

[email protected]

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), iki gün önce internet sitesinden yayınladığı duyuruyla okuldaki tek kadın öğrenci yurdunun kapatıldığını açıklamıştı: "Ortaköy Kız Öğrenci Yurdu, Balmumcu Yerleşkesinin deprem yenileme süreci tamamlanıncaya kadar eğitim-öğretim mekanına duyulan ihtiyaç nedeniyle yurt hizmetine kapalı tutulacaktır."

Dün de öğrenciler, konuyla ilgili rektörlükle görüşmek istedi ancak bu talepleri geri çevrildi. Öğrenciler de eylem başlattı.

Yurdun kontenjanı 222 kişi.

'Hepimiz başvurmayı beklerken kapıya konduk'

PolitikYol, yurdun kapatılmasını MSGSÜ öğrencileriyle konuştu.

Geçen sene bu yurtta kalan ve bu sene de bu yurtta kalmayı planlayan öğrenci, yurdun 'ani bir kararla' kapatıldığını, önceden kendilerine bilgi verilmediği dile getirdi: "Ben kaç haftadır yurdun başvuru tarihini bekliyordum, sürekli siteyi kontrol ediyordum. Gördüğüm ilk duyuruysa yurdun barınmaya kapanacağı oldu. Yani bize kimse bunun hakkında bilgi vermedi. Hepimiz başvurmayı beklerken kapıya konduk."

Naci Görür'den Antalya için deprem uyarısı Naci Görür'den Antalya için deprem uyarısı

'Çok akılsızca'

Öğrenciler, duyuruda belirtildiği gibi yönetimin amacı 'eğitimi düşünmekse' bunun başka yolları olduğunu dile getiriyor. Bunun için başka binaları kullanıma açabilecekken veya diğer sınıfları buna göre düzenleyebilecekken akla ilk yurdun gelmesi öğrencilere göre 'çok akılsızca.'

Öğrenciler şöyle konuştu: "Yurtta, okuldaki bir bölümün eğitiminin yapılacağı gerekçesini kabul etmemekle beraber, doğru bulmuyoruz. Zaten okulda bölümler için yeterli alan sağlanmıyor. Birçok bölüm çok kısıtlı alanlarda ve küçücük atölyelerde çalışıyorlar. Bunun için düzgün yeni bir bina yapılabilecekken, ya da binaları kullanıma açabilecekken, okuldaki sınıfları düzenleyip dengeli dağıtım yapabilecekken akıllarına yurdun gelmesi gerçekten çok akılsızca. Ayrıca bunu okulun açılmasına bir ay kala mı yapıyorlar? Madem bu kadar eğitimi düşünüyorlar çalışmaya önceden başlayıp daha düzgün bir şey düşünebilirlerdi."

Yurdun eğitim için kullanılamayacağını, öğrenciler şöyle açıklıyor: "Geçen yıl konaklayan bu 220 kişinin kalacak yeri yokken, bu kadar maddi sıkıntı çekerken barınması karşılanmadan nasıl eğitimini düşünebilir? Sokakta yatıp okula eğitime mi gideceğiz? Yurt zaten okul olmak için, ders için tasarlanmış bir bina değil. Kimsenin ihtiyacını onların düşündüğü gibi karşılamayacak."

'Kalacak yerim yok'

Bir öğrenciyse özel yurt veya ev için yeterli bütçeye sahip olmadığını ve yönetimin 'ani kararıyla' kalacak yerinin kalmadığını dile getirdi. Öğrenci, KYK'ya ve İBB yurtlarına başvursa da bu yurtların çok uzak olduğunu söylüyor: "Kalacak yerimin olmadığını güvenle söyleyebilirim. Zaten İstanbul Belediyesi yurtları sadece belirli yerlere açıldı ve okuldaki tüm öğrenciler için çok uzak. KYK başvuruları yeni başladı, başvurduk ama bize yakın bir yer çıkıp çıkmayacağı zaten belli değil, ki çoğu kişiye de çıkmayacak. Çıksa bile uzakta olacak. Bu yurtlardan okula gelme ve gitme süresi belki de 5 saat olacak. Bir öğrenci her gün 5 saatte yolda gidip gelmek yerine neler yapabilir, kendine neler katabilir düşünmelerini istiyorum gerçekten. Özel yurtta kalacak maddi imkanımız olduğunu düşünüyorlarsa yanılıyorlar, benim ne özel yurda ne de güvenli bir mahallede eve çıkmak için yeterli param var. Şuan resmen bizi güvenliksiz şekilde bırakıyorlar."

'Okul alternatif sunmuyor'

Okul yönetimi ani kararla yurdu kapatırken öğrencilere öncesinde bildirim yapmadığı gibi herhangi bir alternatif de sunmuyor. Yönetim, öğrencilerle görüşmeyi bile reddediyor.

Mağdur olduklarını dile getiren öğrenciler şöyle konuştu: "Bize hiçbir şekilde ne bir seçenek ne de bir teklif sunulmadı. Bize kalacak yer imkanı ya da tavsiyesi sunulmadı. O kadar mail atılmasına rağmen ne cevap verildi, ne de okul idaresinin kapısına giden öğrencilerin karşısına çıkıldı. Her şey cevapsız kalıyor. En azından bize kalacak bir yer temin etmeleri gerekiyordu. Mağduruz ve yurtsusuz."