Ekonomi

Mehmet Şimşek de ekonomiden dert yandı: Sorun ciddi boyutlarda

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de ekonomiden dert yandı: "Türkiye'de ciddi bir enflasyon sorunu var, hayat pahalılığı sorunu var."

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezinin (IICEC) 'Ekonomik Büyüme ve Enerji: Geleceğin Ekonomisini Şekillendirmek' temasıyla düzenlediği 'IICEC Konferansı'ndaki konuşmasında, ekonomiden dert yandı.

Konuşmasında, ekonomiye yönelik değerlendirmelerde bulunan Şimşek, "Türkiye'de ciddi bir enflasyon sorunu var, hayat pahalılığı sorunu var" dedi.

Buna karşın Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında iyi konumda olduğunu iddia eden Şimşek, bir iki yıl içerisinde yüksek gelirli ülkeler grubuna girme potansiyeli olduğunu söyledi.

Konferansın genelinde hayat pahalılığıyla mücadeleye odaklanan Şimşek, fiyat istikrarını sağlama yolunda kararlı adımlar attıklarını ve Türkiye ekonomisinin daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşacağını ileri sürdü.

Şimşek, Türkiye’de hayat pahalılığının ciddi bir sorun olduğunu vurguladı ve enflasyona dair değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, hayat pahalılığına karşı yürütülen programın ana hedefinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu belirtti.

Şimşek, “Enflasyonu bu yıl yüzde 45 civarında kapatmayı bekliyoruz. Bu, yaklaşık 20 puanlık bir düşüş anlamına geliyor. Kötü bir gelişme değil, ancak asıl mesele bunun sürdürülebilir olması. Hizmet enflasyonundaki katılık çözülmeye başladı. 2025 yılı çok daha olumlu sonuçlar getirecek” dedi.

'Biliyorum vatandaşımızın hayat pahalılığından şikayeti var'

Şimşek şunları söyledi:

* Biliyorum vatandaşımızın hayat pahalılığından şikayeti var, sanayicimizin bazı şikayetleri var, merak etmeyin sizleri duyuyoruz, sorunları biliyoruz, ihmal etmiyoruz. Kısa vadede ekonomide geçici bir yavaşlama var ama uzun vadede hiçbir tereddüt yok. Çok basit bir tablo var; 90'lı yıllardan günümüze baktığımızda 1994-2003 arası dönemde ortalama büyüme yüzde 2,8, enflasyon ise yüzde 69. 2004-2013 arası dönemde büyümemiz neredeyse ikiye katlanmış çünkü enflasyon yüzde 8,3 ile tek haneye düşmüş. 2014-2023 döneminde ise enflasyon yükselmiş büyüme yavaşlamış. Dolayısıyla enflasyonla büyüme arasında aslında bir çelişki yok. Biz daha fazla büyümek için çabalıyoruz, bu da ancak fiyat istikrarı ile mümkün.

"Diyorlar ki 'Sıcak para üzerinden bu program çalışıyor'"

* Diyorlar ki 'Sıcak para üzerinden bu program çalışıyor.' öyle bir şey yok. Tabii ki bütün ülkelerde bir miktar portföy yatırımları var, biz de portföy yatırımlarına açığız, bugün açılmadık. Bizim rezerv birikimimizin neredeyse üçte ikisinden fazlası orta uzun vadeli kaynaklar ve Türkiye içindeki portföy tercihlerinden kaynaklanıyor. Piyasalara şu mesajı verebilirim, bizim net bir şekilde ne üstü örtük ne de açık bir kur hedefimiz yok, bizim bir kur hedefimiz yok, olamaz da zaten. Bu sene çok ciddi bir fon akışı oldu, 110 milyar dolar döviz almak zorunda kaldık, buna rağmen yönettik. Bu kolay değil, fon akışını yönetmek apayrı bir şey beceri setini gerektiriyor, Merkez Bankası iyi bir iş çıkarttı. Kur korumalı mevduattan da çıkıyoruz, 110 milyar dolar azalttık, buradan da çıkış devam edecek.

'Ülkemizin risk primi bize benzer ülkelere göre 10-11 kat daha hızlı düştü'

* TL'ye güven arttı. TL'nin toplam mevduattaki payı yüzde 32 civarından yüzde 58 civarına çıktı, bu ciddi bir kazanım, bunu devam ettirmemiz lazım. Ülkemizin risk primi bize benzer ülkelere göre 10-11 kat daha hızlı düştü. Bir program olmazsa, bu programın dışarda, içerde bir karşılığı olmazsa gerçekten bu olabilir miydi. Gerçek anlamda bir karşılığı olan bir program var sonuç alıyoruz. 5 yıllık CDS'lerdeki bu düşüş bugünkü haliyle devam ederse, ki bence daha iyi olacak yıllık 7 milyar dolar dış borç faizinden tasarruf sağlayacağız.

Şimşek, ekonomiden dert yandı

* Türkiye'de ciddi bir enflasyon sorunu var, hayat pahalılığı sorunu var ama zaten bu programın en temel hedefi fiyat istikrarını sağlamak. Bunun için para politikası, maliye politikası, yapısal politikalar, gelirler politikası, yönetilen yönlendirilen fiyatlar noktasındaki politikaların hepsi 2025 yılında dezenflasyonu destekleyici olacak. 2024 yılında enflasyon yüksek diyebilirsiniz, doğru ama yılın başında enflasyon yüzde 65 idi. Yılı yüzde 44-45 ile kapatırsak 20 puana yakın düşüş olacak ve bu kötü bir düşüş değil.