Birçok kişi 100 yaşına kadar yaşamak isteyebilir. Ancak bunu başarma şansını artırmak için her zaman gerekenleri yapmıyor olabilir. İtalya'nın Sardinya adasındaki Ogliastra, Barbagia di Ollolai ve Barbagia of Seulo bölgelerinde ise durum farklı. 

Cnbc-e'nin CNBC Make It'ten aktardığına göre bu bölgeler, insanların olağanüstü uzun ömürlü olduğu 'Mavi Bölge' olarak adlandırılıyor.

Uzun yaşam araştırmacısı Dr. Giovanni Mario Pes ve ekibi, Sardinya’nın bu bölgesinde 100 yaşına basan insanların sıradan insanlar olmadığını söylüyor. Dünya genelinde diğer bölgelerle kıyaslandığında, burada daha fazla insanın 100'üncü yaş gününü kutladığı görülüyor.

Uzun yaşamın sırrı alışkanlıklarda mı?

Uzun yaşamak için sadece iyi genlere sahip olmanın yeterli olduğu düşünülebilir. Ancak Pes, bu konuda daha umut verici bir tablo sunuyor. Genlerin ömür süresi üzerinde bir etkisi olsa da Pes’e göre bu etki yalnızca yüzde 20 ila yüzde 25 oranında. Geri kalanını ise yaşam tarzı alışkanlıkları belirliyor ve bu alışkanlıklar tamamen bireylerin kontrolünde.

Mazlum Kobane: SMO saldırıları nedeniyle IŞİD’e karşı operasyonları askıya aldık Mazlum Kobane: SMO saldırıları nedeniyle IŞİD’e karşı operasyonları askıya aldık

Sardinya'da yaşayan yaşlılar ise genellikle şöyle yaşıyor:

  • Günleri doğal olarak fiziksel aktiviteyle dolu

Sardinya’daki bu bölgelerde yaşayan insanlar, sabah erkenden zorlu bir antrenman yapıp günü hareketsiz geçirmiyorlar. Bunun yerine, günlük işlerini yaparken sürekli hareket halindeler. Yamaçlı coğrafya, kalp hızını artırmak ve bacak kaslarını güçlendirmek için onlara fırsat sunuyor. Çobanlık, çiftçilik, yürüyüş ve yabani bitkiler ya da mantar toplamak gibi dış mekan aktiviteleri, hem vücutlarını hem de zihinlerini güçlü tutuyor.

Araştırmalar, fiziksel aktivitenin sağlık ve uzun ömür üzerinde büyük bir etkisi olduğunu gösteriyor.

  • Taze, ev yapımı yemekler yiyorlar

Bu bölgede yaşayan yaşlılar, hızlıca yenebilecek bir hamburger yemektense, kendi mutfaklarında mevsimsel ve basit yemekler hazırlamayı tercih ediyorlar. Yiyeceklerinde koruyucu madde ya da katkı maddesi kullanmadan, geleneksel yemek alışkanlıklarına sadık kalıyorlar. Özellikle evde yapılmış taze ekmek ve makarna, beslenmelerinin temelini oluşturuyor.

Et ise ayda sadece 4-5 kez tüketiliyor. Protein kaynakları genellikle lif açısından zengin olan fasulye gibi baklagillerden geliyor.

  • Yaşlandıkça sosyal kalıyorlar

Sardinya’nın en yaşlı sakinleri, yüksek düzeyde psikolojik iyilik hali bildiriyorlar ve depresif belirtileri çok az gösteriyorlar. Bu, kısmen dayanıklılıkları ve sosyal bağları sayesinde oluyor. Yaşlılar izole bir yaşam sürmüyor, ailelerinin ve topluluklarının içinde önemli bir rol oynuyorlar. Genç nesiller, onların bilgeliğine değer veriyor ve onları onurlandırıyor.

  • Ruhsal bir bağları var

Sardinya’daki yaşlılar genellikle dini inançlara sahip. Araştırmalar, dua ve ruhsallığın yaşlandıkça yaşam tatmini üzerinde etkili olduğunu gösteriyor. Dini hizmetlere katılım da olumlu bir yaşam görüşü geliştirmeye yardımcı oluyor.