Liberty: Şehrin ortasında bir stil ikonu
Kadınların Viktorya tarzı ağır uzun elbiselerden, dar korselerden kurtulmaya başladığı bir dönem. Arthur Liberty bu fırsatı görüyor ve oryantal tarzlarda kumaş ve desen üretmeye başlıyor. Çok geçmeden Liberty adı tüm Londra’da duyuluyor.
Şehirler yavaş yavaş yılbaşı kostümlerini giyip, ışıklı aksesuarlarını takıp takıştırmışken, insanlar ufak da olsa sevdiklerine hediyeler alma havasına girmişken aklıma düştü bu yazı.
Bu sıralar Londra’da sokaklarda yürümek bir keyif, 2021 pek çoğumuz için ne kadar zor bir yıl olmuşsa olsun, safiyane bir yeni yıl mutluluğu sarıyor insanın kalbini. Caddelerdeki kostümlerin en gösterişlileri ise şüphesiz çok katlı mağazalar, yılbaşı yaklaştığında bezendikleri albenili dekorları ile.
ÇOK KATLI MAĞAZALARIN EN “İNGİLİZİ”MÜZE GİBİ BİR MAĞAZA
1924 yılında tamamlanan bugünkü Liberty mağazası Great Marlborough Street’te, Tudor tarzı büyük bir bina. İkinci derece tarihi eser statüsündeki binayı daha sokağa adım attığınızda fark ediyorsunuz. Önce mağazanın önündeki taze çiçek bölümünün misler gibi kokusu ile büyüleniyorsunuz. Mağazaya girdiğinizde, ahşap merdiven ve parkeler, vitraylar, şömineler, rengarenk desenli halılar, ipekliler, kumaşlar ve tavandan sarkan upuzun kristal avizelerle, adeta yaşlı bir İngiliz asilzadesinin evinde hissediyorsunuz kendinizi.
Mağazadaki bu atmosfere kapılıp da gözden kaçırabileceğiniz başka ilginç detaylar da var Liberty’de. Örneğin, Tudor tarzındaki binanın merdivenleri ve parkeleri de dahil olmak üzere tüm iç ve dış ahşap dekorunda İngiliz Kraliyet Donanması’ndan emekli iki gemiden, HMS Hindustan ve HMS Impregnable’dan elde edilen ahşaplar kullanılmış.
Mağazanın Kingly Street’e bakan tarafında, iki binayı bağlayan köprücüğün üstünde ise ünlü Liberty saati var: Her saat başında, üstteki bölümde St George ve ejderha figürinleri çıkıyor ve efsanevi dövüşlerini sembolize eden bir mini oyun sergiliyorlar. Saatin altında ise, sanki özellikle günümüz insanına mesaj vermek istercesine altın harflerle yazılmış bir özlü söz yer alıyor: “Bil ki harcanan hiçbir dakika geri gelmez; boş işlerle uğraşma.”
Başınızı kaldırıp binanın ön girişinin tepesine baktığınızda ise, gemi şeklinde altın kaplama bir rüzgar göstergesi görüyorsunuz. Bu gösterge 1620 yılında ilk göçmenleri İngiltere’den Amerika’ya götüren Mayflower gemisinin 51 kiloluk bir replikası. Güneşli günlerde pırıl pırıl parlıyor binanın tepesinde.
Son olarak, mağazanın içindeki ahşap merdivende bu kez iç burkan bir detay var: İkinci Dünya Savaşına gidip de bir daha dönmeyen 20 mağaza çalışanının isimlerinin yazılı olduğu bir anı plaketi.
Özetle, bir şey satın almasanız da, İngiliz tarzının en ayrıcalıklı temsilcilerinden Liberty’de gezinmek bile başlı başına özel bir deneyim.
LİBERTY’NİN EŞSİZ DESENLERİYENİ YIL, YENİ UMUTLAR
2025 yılında 150 yaşını kutlayacak olan Liberty mağazası bugünlerde her şeye rağmen yeni yıl için yeni ümitleri olan, öncekinden daha güzel bir yıl olması beklentisiyle 2022’yi karşılamaya hazırlanan coşkulu kalabalıkları seyrediyor bulunduğu yerden. Sanki telaşımızı, koşturmalarımızı, kahkahalarımızı ve hayal kırıklıklarımızı izliyor yüzünde İngilizlere has o mesafeli tebessümü ile.
Kim bilir, belki de Liberty’nin desenleri gibi rengarenk bir yıl bizi bekliyordur. Umutla diyelim.
Yorumlar
Popüler Haberler
Deniz Zeyrek, Sözcü gazetesinden ayrıldı
Mahkeme tespit etti: Boğaziçi Üniversitesi, mülakatta usulsüzlük yapmış!
MHP'li vekillerin istifa gerekçesine PolitikYol ulaştı: VIP altın kaçakçılığı
Ahmak davası: AYM’nin İmamoğlu kararı 9 ay sonra Resmi Gazete'de
Yasadışı bahis soruşturmasında yeni dalga: 7 fenomene yakalama kararı
Selçuk Üniversitesi, mutluluğun formülünü aramayı bıraktı