- Öncelikle ülkenin temel sorunlarının çözülmesi için bir yol haritası ve geçiş programı oluşturmak.
- Bu yol haritasını ve programın hayata geçirmeye aday bir ekip, ki bunlar başkan yardımcıları -ve bazı olası bakanların- belirlenmesi.
- Ve bu yol haritası ve programı, belirlenen isimlerle hayata geçirecek bir aday.
Kılıçdaroğlu ne zaman aday olur?
Kılıçdaroğlu’nun aday olmak için en başından beri aynı anda gerçekleşmesi gerektiğini düşündüğü “üç koşulu” var.
Millet İttifakı’nın ya da daha genel tabirle muhalefetin Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı konusu doğal olarak tartışılmaya devam ediyor.
Kemal Kılıçdaroğlu da bundan üç gün önce Haber Global’de Candaş Tolga Işık’ın programında bir kez daha adayın istişare ile belirleneceğini söyledikten sonra kişisel olarak da ittifak tarafından aday gösterilirse gurur duyacağını ifade etti. Bu açıklama, kendisinin adaylığı konusunda düşünceleri pekiştirmiş gibi...
Peki gerçekten öyle mi?
Yani Kılıçdaroğlu aday mı?
Ya da aday olmayı istiyor mu?
Bu sorulara cevap vermeden önce, geçen hafta bu sitede yayımlanan Derviş Mirza’nın yazısını bir kere daha hatırlatmak istiyorum. O yazıda yeni dönemde Türkiye’nin, yeniden parlamenter sisteme dönüşü, re-organize edilmesi ve başta ekonomi olmak üzere temel sorunları çözmede tecrübesi ve ekip çalışmasına yatkınlığı ile Kılıçdaroğlu’nun en uygun profil olduğunu yazmıştı. Ki, bunların hepsi doğru.
Sadece bu yönü ile değil Kılıçdaroğlu, gerek CHP’de yaptığı dönüşüm gerekse son yıllarda muhalefet partileri arasında oluşan diyalog ve siyasi işbirliğinin mimarı olarak da Cumhurbaşkanı olmayı fazlasıyla hak ediyor.
Bütün bunlar Kılıçdaroğlu’nun normatif olarak neden Cumhurbaşkanı adayı olması gerektiğine dair özellikler.
Ama siyaset “olması gerekenden” çok “olan”ın alanı. Ve bunun en çok farkında olan isimlerin başında bizatihi Kılıçdaroğlu geliyor.
Gelelim Kılıçdaroğlu’nun adaylık konusuna.
Kılıçdaroğlu’nun aday olmak için en başından beri aynı anda gerçekleşmesi gerektiğini düşündüğü “üç koşulu” var.
Bunlar;