'Kemer sıkma politikaları' sonrası Yunanistan'dan manzaralar: Ölüm oranı üç katına çıktı
ABD’de yapılan bir araştırmaya göre Yunanistan’da sekiz yıl süren ‘kemer sıkma’ politikası nedeniyle ölüm oranı yükseldi. University of Washington tarafından yapılan araştırmada, son 18 yılın ölüm oranları incelendi.
Buna göre, 2000-2010 yıllarında ölüm oranında yüzde 5.16’lık bir artış meydana gelirken bu rakam politikaların uygulandığı 2010-2018 yıllarında yüzde 17.7’ye yükseldi. Ölüm artış hızı, diğer Avrupa ülkelerini de üçe katladı.
BEBEKLER VE YAŞLILAR ETKİLENDİ
Üniversitenin açıklamasında, 2010’da Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) talep ettiği sert kemer sıkma politikası sonucunda Yunanistanlıların sağlık durumunun kötüleştiği, buna bağlı olarak ölümlerin arttığı belirtildi.
Araştırmaya göre özellikle beş yaşından küçük ve 70 yaşından büyük kişilerin ölüm sayısında yüksek artışlar gerçekleşti.
SAĞLIK HARCALAMALARINDA KISITLAMA
Araştırmaya katılan Yunan Dr. Yiorgos Kotsakis, The Lancet Public Health dergisine verdiği demeçte, kemer sıkma politikalarının sağlık alanına yaptığı etkileri şöyle değerlendirdi:
“Bu araştırma sosyoekonomik değişikliklerin sağlık alanında yarattığı etkileri gözler önüne sermesi açısından çok önemlidir. Devletin sağlık alanında yaptığı kısıtlamalar, tedavi edilebilir hastalıkların ölümcül olmalarına neden oldu.”
Yorumlar
Popüler Haberler
Atatürk Havalimanı Katliamı: Ağırlaştırılmış müebbet alan IŞİD'liler tahliye edildi
'Ölünce beni kim yıkayacak?': TRT'nin reklam panoları tepki topladı
Komisyonda mikrofonlar açık unutuldu: 'Çok yanlış yaptı Bakan Hanım'
Bursa Adliyesi'ndeki silahlı saldırıda yaralanan jandarma şehit oldu
AK Partili Belediye Başkanı, AK Parti ilçe başkanını Ülkü Ocakları üyelerine dövdürdü
Beykoz'da bir polis, 86 yaşındaki ünlü mimarı silahla yaraladı