Karadağ Mutfağı
Deniz ürünleri, et yemekleri ve ev yapımı ekmekler vazgeçilmez. Tarifler kısa ve kolay. Porsiyonlar büyük. Çeşitli bitkiler ve süt yoğun olarak kullanılıyor. Baharatlar Karadağ mutfağını diğer Balkan mutfaklarından ayırıyor.
YEREL KARADAĞ MUTFAĞI
Lezzetli yemekleri ile bilinen Karadağ’ın yerel mutfak kültürü, ülkenin coğrafi konumunun etkileri ve uzun tarihinin birikimi ile oluşmuş. Karadağ, tarih boyunca çok çeşitli medeniyetler ile etkileşimde bulunmuş. Bu etkileşimler Karadağ mutfağını çeşitli baharat ve ürünler ile geliştirmiş.
Deniz ürünleri, et yemekleri ve ev yapımı ekmekler Karadağlılar için vazgeçilmez. Ayrıca yemek tarifleri genellikle kısa ve kolay. Porsiyonlar oldukça büyük. Çeşitli bitkiler ve süt yoğun olarak kullanılıyor.
Kullanılan baharatlar ve pişirme yöntemleri Karadağ mutfağını diğer Balkan mutfaklarından ayırıyor.
Kendine özgü ürünlerin yanı sıra Adriyatik kıyılarının geleneksel lezzetleri; alkollü içecekler, peynirler ve ekmeklerde İtalyan stili; tatlılarda ve ana yemeklerde Levant ve Anadolu coğrafyalarından esintiler; geleneksel Yunan ve Macar yemekleri Karadağ mutfağını zenginleştiriyor.
Geleneksel yemekleri deneyimlemek için “Konoba” ismi verilen, taverna benzeri geleneksel restoranları ziyaret etmelisiniz.
BALIK MI, KIRMIZI ET Mİ?
İsminden de anlaşılabileceği gibi. Karadağ oldukça dağlık bir ülke. Adriyatik kıyılarına paralel uzanan muhteşem dağlar ülkenin Karadağ mutfağının ana yemek tercihini de ikiye ayırmış durumda. Kıyı bölgelerinde balık temel protein kaynağı olarak tercih ediliyor. Kuzey’de ise kırmızı etsiz yemek yok denilebilir.
BOL BALIKLI KIYI BÖLGELERİ
Kıyı bölgelerinde deniz ürünleri mutfak kültürünün temelini oluşturuyor. İtalyan ve Yunan yemeklerinin etkisinde şekillenen kıyı bölgelerindeki mutfak kültürü, Akdeniz mutfağının tipik bir temsilcisi.
Özellikle kurutulmuş balık favorilerim arasında. Günlük olarak tutulan, özenle derisi yüzülüp temizlenen ve deniz suyu ile durulanan, kavurucu güneşte kurutulan taze deniz balıkları kış aylarında haşlanıp lahana ile servis ediliyor.
Turistik kıyı bölgelerinde deniz ürünleri restoranları, pizza ve makarna sunan İtalyan restoranları ve et lokantaları çokça mevcut.
PEYNİRLER VE KURUTULMUŞ ETLER İLE KUZEY BÖLGELERİ
Dağlık kuzey bölgelerinde ise sığır eti, domuz eti, kuzu ve koyun eti geniş bir kullanım alanı buluyor. Karadağ kültürel mirasının önemli bir öğesi olan “Njeguši Prosciutto” kuzey bölgelerinin simgesi. Geleneksel yöntemlerle kurutulan bu et hemen her yerde servis ediliyor.
Geleneksel peynirler de yine kuzey bölgelerinde yapılıyor. Karadağ mutfağında çeşitli peynirler ve yöresel şaraplar önemli bir yere sahip.
Peynir üretimi nesiller boyunca Karadağlı çiftçilerin birincil geçim kaynağı olmuş. Bu birikim Karadağlıları peynircilikte ileri bir seviyeye ulaştırmış. Pljevaljski, Njeguski, Lisnati ve Prljo en ünlü, en kaliteli ve en çok tüketilen peynir türleri.
GELENEKSEL ET YEMEKLERİ
Njeguški Stek: Otantik bir lezzet olan ve bahsettiğim gibi kültürel mirasın önemli bir parçası olan Njeguši Prosciuttoile hazırlanıyor. Biftek, “kajmak” ve Njeguši Prosciutto ile doldurulup yuvarlanıyor ve ızgarada pişiriliyor. Çeşitli sebzeler ile servis ediliyor.
Cevapi ve Pljeskavica: Kıyma ile hazırlanan bu iki lezzeti hemen her yerde bulabilirsiniz. Cevapi şiş köfteye benziyor. Pljeskavica ise hamburger köftesi. Her ikisi de lahana ve domates eşliğinde, ekmek arası ya da patates kızartması ve çeşitli salatalarda porsiyon olarak servis ediliyor.
DENİZ ÜRÜNLERİ
Buzara: Deniz ürünlerini seviyorsanız Buzara’yı kesinlikle denemelisiniz. Karides ve diğer kabuklu deniz ürünleri yerel şarap, domates ve çeşitli baharatlar ile pişirilip kalın Avrupa ekmeği ile servis ediliyor.
Siyah Risotto: Bu kalamar ve mürekkep balığı yemeğinin görüntüsü biraz ürkütücü olabilir ama korkmayın. Bu siyah renk mürekkep balığından geliyor. Bol sarımsak ve maydanoz ile pişirilen Siyah Risotto’yu ana yemek ya da deniz ürünleri yemeklerinin bir tamamlayıcısı olarak tercih edebilirsiniz.
Ahtapot Salatası: Bazen patates ile bazen de sadece ahtapot ile hazırlanıyor. Ahtapotlar küçük parçalar halinde kesilip sarımsak ve maydanoz ile pişiriliyor. Zeytinyağı ve limon dilimleri ile servis ediliyor. Nasıl tercih ederseniz edin, harika bir lezzet.
Burek: Balkanlara bizim yörelerden gittiğini düşündüğüm, bildiğimiz börek. Karadağlılar genelde sabah kahvaltılarında, ıspanak, peynir, patates ya da kıyma ile hazırlanan burek yiyor. Hem de yoğurt eşliğinde. Denemelisiniz.
Pasulj, Musaka ve Sarma: Anadolu esintisini hissettiren Pasulj, Musaka ve Sarma. Bizdeki isimleri ile fasulye yemeği, musakka ve lahana sarması. Karadağlılar bu yemekleri bizim kadar güzel yapıyor.
Anadolu esintisini hissettiren Pasulj, Musaka ve Sarma. Bizdeki isimleri ile fasulye yemeği, musakka ve lahana sarması. Karadağlılar bu yemekleri bizim kadar güzel yapıyor.
Çevre medeniyetlerin hepsinden bir şeyler alarak gelişen ve hemen herkese hitap edecek lezzetler barındıran Karadağ mutfağının bahsedilmesi ve tadılması gereken bir sürü lezzeti var. Karadağlılar yemek yemeyi çok seviyor ve Karadağ’da porsiyonlar oldukça büyük. Yemek fiyatları Avrupa’ya göre uygun.
Karadağ’a gelirseniz aç dönmeyeceğinize garanti verebilirim.
Yorumlar
Popüler Haberler
Atatürk Havalimanı Katliamı: Ağırlaştırılmış müebbet alan IŞİD'liler tahliye edildi
'Ölünce beni kim yıkayacak?': TRT'nin reklam panoları tepki topladı
Komisyonda mikrofonlar açık unutuldu: 'Çok yanlış yaptı Bakan Hanım'
AK Partili Belediye Başkanı, AK Parti ilçe başkanını Ülkü Ocakları üyelerine dövdürdü
Bakan Fidan: HTŞ, yıllardır bizimle işbirliği içinde oldu
İstanbul'da deprem meydana geldi