Loading...
Japonya Eski Başbakanı Shinzo Abe Neden Öldürüldü?
Abe, kariyeri boyunca Japonya Barış Anayasası'nın savaşı reddeden ve Japonya'nın askeri güç kullanmasını veya kullanma tehdidinde bulunmasını yasaklayan 9. Maddesini ortadan kaldırmaya çalıştı ancak Japon halkı tarafından yeterli desteği toplayamamıştı.
Japonya'nın en uzun süre görev yapan eski başbakanı Shinzo Abe, parlamento seçimlerinde destek olduğu aday için katıldığı bir mitingte Nara şehrinde vurularak öldürüldü. Polis, Abe'yi el yapımı bir silahla vuran 41 yaşındaki Tetsuya Yamağamı’yı tutukladıklarını söyledi. Shinzo Abe, boynundan ve kalbinden aldığı yaralarla yakındaki bir hastaneye kaldırıldı fakat 8 Temmuz 2022’de erken saatlerde öldüğü açıklandı.
Shinzo Abe kimdir?
Shinzo Abe, 1954'te Tokyo’da siyasi bir ailede doğdu. Büyükbabası Nobusuke Kishi, 1957-1960 yılları arasında başbakanlık yaptı ve babası Shintaro Abe, Japonya'nın eski dışişleri bakanıydı. 2006 yılında Başbakanlık görevine gelen Abe, bir yıl sonra rahatsızlığı sebebiyle istifa etti. Abe, 2012 yılında tekrar LDP Genel Başkanı olarak seçilip yeniden başbakanlık görevine geri döndü ve 2020 yılında tekrar rahatsızlığı sebebiyle istifa etti. Abe Japonya tarihinde ki en uzun başbakanlık görevini yapan kişi oldu. Abe, kariyeri boyunca Japonya Barış Anayasası'nın savaşı reddeden ve Japonya'nın askeri güç kullanmasını veya kullanma tehdidinde bulunmasını yasaklayan 9. Maddesini ortadan kaldırmaya çalıştı ancak Japon halkı tarafından yeterli desteği toplayamamıştı.
Zanlı kim?
Silahlanmanın zor olduğu ve silah suçlarının neredeyse olmadığı Japonya’da böyle bir olayın olması herkesi çok şaşırttı.
Japon medyası 41 yasındaki zanlının ülkenin öz savunma güçlerinin eski bir üyesi olduğunu ve zanlının üç yıl görev yaptığını da bildirdi. Kullandığı silahın ev yapımı bir silah olduğu ve zanlının evinde yapılan aramada evinde çok sayıda el yapımı silah bulunduğunu söylendi. Abe’yi öldürdüğü silah, siyah bir bantla birbirine yapıştırılmış iki çelik boru parçadan oluştuğu çekilen fotoğraflarda da görülüyor. Silahın internetten indirilen planlardan biçimlendirilmiş olduğu düşünülüyor. Peki bu bilinçli bir siyasi saldırı mıydı, yoksa ünlü birisini vurarak ünlü olmak isteyen bir akıl hastasının eylemi miydi henüz bilinmiyor.
Zanlı, tutuklanmasının ardından aslında bir dini grubun adını öne sürerek bu gruba karşı kin beslediğini açıkladı. Bunun üzerine, "Eski Başbakan Abe’nin gruba yakın olduğu için hedefledim" şeklinde bir açıklama yaptığını söyledi. Bu dini grubun Soka Gakkai (Budizm'in Niçiren okuluna bağlı bir hareket) olduğu da konuşulanlar arasında.
Öte yandan, "(eski Başbakan Abe'nin) siyasi inançlarına ve faaliyetlerine kinim yok" dedi.
Güvenlik zafiyeti mi vardı?
Öncelikle, Japonya’nın çok güvenli bir ülke olduğundan bahsetmek isterim. Neredeyse hiç bir bankada güvenlik görevlisinin olmadığı ve buna rağmen suç işlenmeyen, neredeyse hiç bir hastane veya üniversite giriş kapılarında güvenlik görevlisi veya polis bulunmayan bir ülkedir Japonya. Siyasilerin mitingleri de her zaman az kişinin toplandığı, her zaman sakin geçen mitingler olarak bilinir.
Abe'nin ilk silah atışından hemen etkilenmediği videolarda göründüğü, ikinci atışa kadar arada geçen vakitte saldırganın etkisiz hale getirilememesi de eleştiriler arasında. Japonya’nın kriz durumlarında tepkilerinin geç olduğu konusu eleştiriliyor. Japonya’da tüm seçim kampanyaları sırasında, politikacılar genelde sokak köşelerinde durup alışveriş yapanlar ve yoldan geçenlerle konuşurlar, selamlaşırlar. Abe'ye saldıran kişinin bu kadar yakınlaşıp, çok yakın bir mesafeden silahı ateşleyebilmesinin nedeni de siyasilerin halkla bu kadar yakınlık kurabilmeleri olarak da düşünülüyor. Shinzo Abe suikastinde miting alanına bir silahla giren bu kişinin nasıl fark edilmediği, olayda ihmalin olup olmadığı araştırılıyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir