Loading...
İki önemli dönemeç var karşımızda. İlki Rus enerji bağımlılığından kurtulmayı hedefleyen Avrupa için hızlandırılan İran petrolünün piyasaya geri dönüşü anlaşması, diğeri ise olan OPEC+’nın üretim kesintisi planı.İki önemli dönemeç var karşımızda. İlki Rusya yaptırımları ardından Rus enerji bağımlılığından tam olarak kurtulmayı hedefleyen Avrupa için hızlandırılan İran petrolünün piyasaya geri dönüşü anlaşması. Bu doğal olarak arzı artırıcı bir adım, ancak Asya’ya daha yoğun akan Rus petrolünün Avrupa’ya yöneldiği kısmının ne kadarını karşılayabileceği önemli bir kriter. Diğer önemli dönemeç ise, Rusya işgali sonrası acil dönem hariç, uzun bir süredir yeşil enerjiye dönüş planlarının elle tutulur hale gelmesi sonrasında yeni kuyu yatırımlarından kaçan ve şimdi ekonomik durgunluk ufukta belirdikçe petrol fiyatlarından karını maksimize etme peşinde olan OPEC+’nın üretim kesintisi planı. OPEC+ 2023’TE ÜRETİMİ FİYATI 100 DOLAR CİVARI TUTACAK ŞEKİLDE “DENGELEYECEK” OPEC'in lideri Suudi Arabistan’dan hafta başında gelen açıklamaya göre zayıf vadeli işlem piyasası likiditesi ve makro-ekonomik korkuların neden olduğu son petrol fiyatı düşüşünü düzeltmek için grup üretimi azaltmaya hazır. Bu haber salı günü Brent fiyatını 100 dolara taşımaya yetti bile. Prens Abdulaziz’e göre, ABD tarafından Rus petrolü için önerilen yaptırımlar, ambargolar ve fiyat sınırları etrafındaki talep yıkımı da fiyatların düşüşüne katkı yapmakta. Dolayısıyla, OPEC + ortakları arasında 2022'nin ötesinde yeni bir üretim anlaşması öneriyor. Rusya liderliğindeki OPEC+ COVID-19 salgınına karşı Mayıs 2020'de uygulanan yaklaşık 10 milyon varil günlük üretim kesintisini temmuz ve ağustos aylarında üretimi günde 648.000 varil daha artırmayı kabul ederek tamamen tersine döndürmekteydiler. Biden’ın Kaşıkçı cinayetine rağmen Suudi Arabsitan ziyareti sonrası da eylül ayında üretim kotalarını günlük 100.000 varil daha artıracaklar.
Bir yandan Rusya-İran yakınlaşması izlerken, bir yandan da Avrupa’nın İran’la anlaşma yaparak kayıp Rus petrolünü ikame hedeflemesi oldukça ilginç bir gelişme. Ve çok yakında resmi hale dönüşmek üzere.Bunun anlamı, en azından 2022 sonuna kadar varil başına petrol fiyatının 95-100 dolar civarında kalacağı. 2023 ortalarından itibaren sertleşmesi beklenen küresel durgunluk hikayesi içinde “petrol talebinin çökeceği” yorumları ise 2023 başından itibaren OPEC+’nın kendini korumaya almasıyla sonuçlanacak anlaşıldığı üzere. İran petrolü anlaşmasının da etkisini görmek istiyor OPEC+. Bir miktar açıklaması yok ancak anlaşılan petrol fiyatının dramatik düşüşlerinin önüne hızla geçilecek bir anlaşma çıkacak. Talep çöküşü spekülasyonları gerçekleşmez ise de, ekonomik yavaşlamanın hızına paralel üretim kesintileri devreye girecek. 2023 için hedef, varil Brent fiyatını 100 doların altına fazla indirmemek. İRAN PETROLÜ SON ÇEYREKTE HIZLA PİYASAYA GİREBİLİR İran tarafındaki gelişmeler de bu açıdan önemli. Bir yandan Rusya-İran yakınlaşması izlerken, bir yandan da Avrupa’nın İran’la anlaşma yaparak kayıp Rus petrolünü ikame hedeflemesi oldukça ilginç bir gelişme. Ve çok yakında resmi hale dönüşmek üzere. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve İran’la nükleer anlaşma müzakerelerinin koordinatörü Borrell’in açıklamasına göre sürece dahil olan ülkelerin çoğunluğunun onayı ardından hızla beklenen ABD onayı ardından anlaşma bu hafta sonu açıklanabilir. İran ham petrolünün geri dönüşü belirsiz ancak 2015 nükleer anlaşması şartlarında imzalar atılırsa, Basra Körfezi ülkesinin üretimi de ihracatı da hızla artacak.
AB ülkelerinin Rusya’dan deniz yoluyla ithal ettiği ham petrol Ukrayna işgali öncesi seviyenin üçte ikisi olsa da halen günde yaklaşık 1,2 milyon varil. Aralıkta yürürlüğe girecek yaptırımlarsa bu akışı tamamen engelleyecek.AB ülkelerinin Rusya’dan deniz yoluyla ithal ettiği ham petrol Ukrayna işgali öncesi seviyenin üçte ikisi olsa da halen günde yaklaşık 1,2 milyon varil. Aralıkta yürürlüğe girecek yaptırımlarsa bu akışı tamamen engelleyecek. İran'dan gelecek sevkiyatlar boşluğu doldurmak ve fiyatları zıplatmamak açısından çok değerli. İran Ham Petrol Üretimi