Meta'ya bağlı sosyal medya mecrası Instagram, Bilgi Teknolojileri Kurulu'nun kararıyla 2 Ağustos'ta erişime engellendi. Kararın nedeniyle ilgili resmi bir gerekçe paylaşılmadı. Erişim engeleninin sebebinin Instagram'ın, öldürülen Hamas lideri Heniyye'yle ilgili taziye mesajlarının sansürlenmesi olarak gösteriliyor. 

İletişim Başkanı Fahrettin Altun da, 31 Temmuz tarihli paylaşımında Instagram'ı hedef almıştı: "Heniye'nin şehadeti dolayısıyla insanların taziye mesajı yayınlamasını herhangi bir gerekçe göstermeden engelleyen sosyal medya platformu Instagram'ı da şiddetle kınıyorum. Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir."

Instagram'ın kapatılması mecra üzerinden para kazanan içerik üreticilerini ve e-ticaretle uğraşan kişi ve firmaları da vurdu.

CNBC-e'ye konuşan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, Türkiye'de toplam e-ticaretin içindeki yüzde 10'luk kısmın sosyal medyada gerçekleştirildiğini belirterek, oluşturulan influencer trafiğiyle birlikte günlük 1,9 milyar liralık bir e-ticaret hacminin etkilenebileceğini öne sürdü.

Ekmekçi, “Toplam e-ticaretin içindeki yüzde 10'luk kısım sosyal medyada yapılıyor. Günde 930 milyon TL'ye denk geliyor. Platformlara trafik oluşturan influencerlarla birlikte 1,9 milyar liralık bir hacim etkilenebilir. Bire bir yok olmaz ama başka zamana veya başka bir platforma kayar” dedi.

Ayrıca CNBC-e'nin hesabına göre Instagram, Türkiye'deki kullanıcılar sayesinde günlük 1,2-1,6 milyon dolar kazanıyor.