IMF Başkanı: "Ticaret savaşı küresel ekonomiye 1,4 trilyon dolara mal olur"
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva "Ticari anlaşmazlıklar küresel GSYH'yi yüzde 1,5 azaltabilir, bunun da maliyeti 1,4 trilyon dolar olur" uyarısında bulundu.
Georgieva, geçen yıl Çin ve diğer ülkelere karşı hayata geçirilen ticaret engellerinin küresel ekonomiye 1,4 trilyon dolara mal olabileceğini söyledi. Ukrayna’daki savaşın ekonomiye verdiği ağır hasar da eklenince ticaret savaşının ekonomi için büyük bir yük olabileceğini belirtti.
Georgieva dün Bangkok’ta Bloomberg Televizyonu’na verdiği demeçte, “Görmeyi umduğum şey, küresel olarak Çin konusunda ve politika bloklarında bazı geri dönüşler. Bizi iki ticaret bloğuna bölebilecek ayrışma yüzünden dünya, gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 1,5’ini kaybedecek. Bu 1,4 trilyon dolara denk geliyor” dedi.
‘ASYA ÜLKELERİNİ DAHA FAZLA ETKİLER’
Georgieva, Tayland’da toplanan Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği ekonomi liderlerinin oturum aralarında yaptığı konuşmada, bölgenin küresel değer zincirine daha fazla entegre olması nedeniyle Asya için potansiyel kaybın iki kat daha kötü olabileceğini ve bölgedeki GSYH’yi yüzde 3’den fazla zarara uğratabileceğini belirtti.
Yapılan son haberlere göre, ABD ticaret yetkilileri AB’den Çin'e yönelik belirli ihracat kısıtlamaları uygulanmasını talep ediyor. Ukrayna Savaşı nedeniyle Rus şirketlere uygulanan pek çok ihracat kısıtlaması ABD tarafından ‘ulusal güvenlik' endişeleriyle Çinli şirketlere de uygulanıyor.
‘KÜRESEL EKONOMİYE EN BÜYÜK ZARARI SAVAŞ VERİYOR’
Öte yandan Georgieva ticaret bölünmesindeki uyarıların yanı sıra Ukrayna savaşı hakkında da konuştu. Savaşın küresel ekonomiye önemli zarar vereceğini hatırlatan Georgieva, küresel büyümeye zarar veren en büyük faktörün Ukrayna’daki savaş olmaya devam ettiğini söyledi. “Dünya ekonomisine en çok zarar veren faktör savaştır. Savaş ne kadar erken biterse o kadar iyi” dedi.
Georgieva ayrıca “Ukrayna’daki savaşın etkisi yakıcı olduğu için Avrupa’da durum daha zor. AB’nin en azından yarısı gelecek yıl resesyona girebilir” dedi.
‘ENFLASYON EN ÇOK GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİ VURUYOR’
IMF ayrıca enflasyonun en çok gelişmekte olan ülkeleri vurduğunu belirtti ve merkez bankacılarını fiyat artışını baskılamak için mücadelelerini sürdürmeye ve özellikle gıda maliyetlerinde bir miktar rahatlama sağlamaya çağırdı.
Georgieva, corona virüsü pandemisinden kaynaklanan ekonomik şoklar, Ukrayna’daki savaş ve artan yaşam maliyeti ışığında, Asya ülkelerini büyümeyi sürdürmek ve parçalanmanın üstesinden gelmek için birlikte çalışmaya çağırdı.
Georgieva ayrıca gelişmekte olan ülkeleri dolar cinsinden borç ödemenin artan maliyeti ve küresel ekonomik ortam nedeniyle uyardı. Georgieva bu tip ülkeleri önlem almaya erken yardım aramaya çağırdı.
Yorumlar
Popüler Haberler
Deniz Zeyrek, Sözcü gazetesinden ayrıldı
Otopsi raporu ortaya çıktı: Rojin'in ölüm nedeni belli oldu
Mahkeme tespit etti: Boğaziçi Üniversitesi, mülakatta usulsüzlük yapmış!
MHP'li vekillerin istifa gerekçesine PolitikYol ulaştı: VIP altın kaçakçılığı
Ahmak davası: AYM’nin İmamoğlu kararı 9 ay sonra Resmi Gazete'de
Yasadışı bahis soruşturmasında yeni dalga: 7 fenomene yakalama kararı