İstanbul Gayrettepe'deki gece kulübünde tadilat sırasında 29 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan yangına ilişkin itfaiye raporu hazırlandı. 

CHP'li Bülbül’den Erdoğan’a ‘uçak’ tepkisi: 13 uçağınız var, satın o uçakları, yangın söndürme uçakları alın CHP'li Bülbül’den Erdoğan’a ‘uçak’ tepkisi: 13 uçağınız var, satın o uçakları, yangın söndürme uçakları alın
2 Nisan'da ‘Masquerade Club’ adlı eğlence merkezinde tadilat sırasında çıkan yangında 29 kişi hayatını kaybetmişti.  İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, tadilatın kaçak yapıldığını açıklamıştı: “İçeride yapılan yapıyla ilgili hiçbir tadilat inşaat başvurusu yok. Bir şikayet vesaire de ilçe belediyesine ulaşmış durumda değil. Dolayısıyla tabiri caizse kaçak bir müdahale içeride yürütülmüş.”  İBB İtfaiye Daire Başkanlığı yangına ilişkin rapor hazırladı. Raporda şu ifadelere yer verildi:
  • Oturum alanı yaklaşık 750 m2'lik eğlence mekanının mal kabul bölümünde yoğun duman ve alevli yanmanın olduğu, bu alanda bulunan elektrik panolarında ise patlamaların meydana geldiği görülmüştür.
  • Yangının tarafımızca söndürülmesi sonrası incelemede, işletmenin mal kabul bölümü girişine göre yaklaşık 15 metre mesafede yanmaya dayalı ağır tahribatın ve deformasyonun oluştuğu gözlemlenmiştir. Bu alanda yapılan detaylı incelemede ise; tadilat amacıyla kullanılan ve prize takılı halde bulunan elektrikli kaynak makinesi, elektrikli metal kesme motoru vb. elektrikli el aletleri, ayrıca muhtelif sayıda sanayi tipi oksijen tüplerinin bulunduğu gözlemlenmiştir. Belirtilen el aletlerinin tadilat çalışması yapılan işletme dahilinde çeşitli noktalarda olduğu da görülmüştür.

'Söndürme sistemi ve yangın dolaplarının çalışmadığı tespit edildi'

  • Mal kabul giriş kapısından yaklaşık 15 metre mesafede sahneye geçişte ve sağ tarafta bulunan localara çıkış alanında yapılan kaynak çalışması sırasında elektrikli kaynak makinesinden çıkan kıvılcımların kolay yanıcı nitelikteki malzemeleri (ses yalıtım, izolasyon ve döşeme malzemeleri vb.) tutuşturmasıyla yangın olayının başladığı, hızla gelişerek çevresine yayıldığı gözlemlenmiştir. Çalışanların portatif yangın söndürme cihazları ile (Kuru Kimyevi Toz) yangını söndürmeye çalıştıkları görülmüştür. Yangının hızla büyümesi ve yayılması esnasında işletme dahilinde yoğun duman oluştuğu ve elektriğin kesildiği anlaşılmıştır. İş yeri dahilinde acil durum aydınlatmaları, yönlendirme levhalarının olmadığı, mevcut sprinkler söndürme sistemi ve yangın dolaplarının çalışmadığı tespit edilmiştir.
Editör: Ece Piroğlu