Belgrad Ormanı'nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tabelalarının sökülmesine ilişkin olarak İBB'den bir basın notu paylaşıldı. Açıklamada, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Sarıyer ve Eyüpsultan ilçeleri sınırlarındaki kalan, yaklaşık 5.300 hektarlık bir alana sahip Belgrad Ormanı’nı 14 Haziran 2013 tarihinde Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğü ile İBB Emlak Müdürlüğü arasındaki 5+5 yıllık kira sözleşmesi ile işletiyordu. İçerisinde bulunan Bentler, Kömürcü Bent Falih Rıfkı Atay ve Neşet Suyu Tabiat Parkları le İstanbullunun doğayla buluştuğu kentin ekolojisi, tarihi, sosyolojisi ve yaban hayatı için büyük önemi sahip orman İBB koruması altındaydı" denildi.
📌 İBB'den Belgrad Ormanı'nda polis eşliğinde tahliyeye ilişkin açıklama: Mücadele sürecekhttps://t.co/sKYx5ufb6G pic.twitter.com/FVewQXJ8ua
— PolitikYol (@politikyol) December 23, 2024
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
'Sözleşme uzatılması için talep yapıldı'
* İBB Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü, 28 Ağustos 2023 tarihinde, 19 Ekim 2023 tarihinde sözleşme süresi dolacak olan Milli Parklar Kanununun ilgili hükümleri gereğince toplam sözleşme süresinin 49 yılı geçmeyecek şekilde kiralaması ile ilgili sürecin başlatılmasını talep eden bir yazı yazdı. İlgili yazılar Orman Bölge Müdürlüğü’ne, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 1. Bölge Müdürlüğü’ne iletildi.
'Bakanlık İBB'yi reddetti'
* Tarım ve Orman Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü, İBB’nin talebine özetle; tabiat parkları ile giriş kapılarının ihale edilerek yer teslimi yapılıncaya kadar İBB tarafından işletmeciliğinin devam ettirilmesinin uygun görüldüğü ancak işletmecilik hakkının yeniden İBB’ye verilmesine dair talebin uygun görülmediği yanıtını verdi.
'Kamu yararı gözeterek talebi yineledi'
* İBB gerekçelendirilmeden reddedilen talebi üzerine Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Orman Parkları Yönetmeliğinin 'Eski İşletmecisine Tekrar Kiralama' başlıklı Geçici Madde 2'de '2886 sayılı Kanuna göre işletmecilik hakkı kiraya verilen orman parklarına ilişkin olarak, sözleşme süresinin sona ermesinden sonra, eski işletmeci tarafından aynı yere dair yeniden kiralama talebinde bulunulması halinde, sözleşme ve mevzuattan doğan yükümlülüklerini yerine getirdiği komisyon marifetiyle tespit edilmesi kaydıyla, orman parkları eski işletmecisine tekrar, Genel Müdürlüğün teklifi ve Bakanlık onayı ile pazarlık usulü yöntemiyle kiralanabilir.
* Önceki sözleşme süresi dâhil, toplam sözleşme süresi yirmi yılı geçemez' hükmüne istinaden kamu yararı gözeterek talebi yineledi. Talepte Bölge Müdürlükleri İstanbul Şube Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan Bentler, Neşetsuyu ve Kömürcübent Tabiat Parkları ile Belgrad Ormanı Giriş Kapıları İşletmecilik haklarının 2886 sayılı Kanuna istinaden açık ihaleye çıkılmadan, Orman Parkları Yönetmeliği gereğince yeniden İBB’ye kiralanması istendi. İBB’nin bu yazısına Tarım ve Orman Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü, ihaleye çıkılmayacağı işletmeyi kendilerinin yapacağını bildirerek tahliye edilmesini istedi.
'Önce yürütmeyi durdurma sonra ret'
* İBB Belgrad Ormanı’nın halkın kullanımında kalması için bu kez yargıya başvurdu. Dosyayı görüşen İstanbul 13. İdare Mahkemesi, İBB’nin itirazını haklı bularak 29 Kasım 2024’te yürütmeyi durdurma kararı aldı. Aynı mahkeme 12 Aralık 2024’te verdiği kararında yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi. Sarıyer Kaymakamlığı'nın tahliye yazısı üzerine ilgili alanlar tahliye edildi. İBB Belgrad Ormanı’yla ilgili hukuk mücadelesini sürdürüyor.
* Yargı yolu açıkken uygulamaya konulan tahliye kararıyla ilgili süreç 10. İdare Mahkemesi’nde devam ediyor. Devam eden hukuki süreçte mahkeme, ilgili kaymakamlıktan bilgi ve belge isteyerek 5 gün süre tanıdı. İBB ormanın doğanın korunması; Belgrad’ın şehirle olan bağının sürmesi ve betonlaşmaya karşı mücadelesini sürdürecek.
'Belgrad Ormanı İBB güvencesindeydi'
* İBB Belgrad Ormanın temiz güvenli kalması için hizmetler veriyordu. Bu hizmetler; güvenlik, temizlik, yeşil alan bakım, aydınlatma bakım, otopark, wc bakım hizmetleri, halk sağlığı, veteriner hizmetleri gibi daimi ve kalıcı hizmetlerden oluşuyor. Verilen hizmet ve yatırımların 2019 yılından beri İBB’ye maliyeti güncel rakamlarla yaklaşık 450 milyon TL’ydi."
"Şafak operasyonuna" ilişkin bir açıklama da Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yapıldı. "Belgrad Ormanı'nın Milli Park olarak ilan edilmesi süreciyle herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır" denilen açıklama şöyle:
DKMP: İşletme süresi 13.10.2023 tarihinde dolmuştur
* Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) sorumluluk alanında bulunan Belgrad Ormanındaki Bentler, Neşetsuyu, Kömürcübent Tabiat Parkları ile Bahçeköy ve Kurtkemeri Giriş Kapılarının işletmeciliği 14.06.2013 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na (İBB) verilmiştir. İşletme süresi 13.10.2023 tarihinde dolmuştur. İdaremizin tahliye talebine karşılık, İBB tarafından açılan dava 12.12.2024 tarihinde lehimize sonuçlanmıştır.
* İBB'nin ilgili alanlardan tahliyesine ve işletmeyi tarafımıza teslim etmesine dair talep idaremizin 16.12.2024 tarihli yazısı ile Sarıyer Kaymakamlığı'na bildirilmiş, Kaymakamlık tarafından da İBB'ye 19.12.2024 tarihli yazıyla, 23.12.2024 (bugün) tarihine kadar tahliye işlemlerini gerçekleştirmeleri için süre verilmiştir. Dolayısıyla, bazı haberlerde geçen '20.12.2024 günü mesai saatinin bitimine 1 saat kala İBB'ye bildirildiği' şeklindeki ifadeler gerçeği yansıtmamaktadır.
'Giriş Kapıları bugünden itibaren DKMP tarafından işletilecektir'
* Belgrad Ormanı içerisindeki Bentler, Neşetsuyu, Kömürcübent Tabiat Parkları ile Bahçeköy ve Kurtkemeri Giriş Kapıları bugünden itibaren DKMP tarafından işletilecektir. İhtiyaç duyulan temizlik ve güvenlik hizmetleri için tüm hazırlıklar tamamlanmıştır. Söz konusu durumun, Belgrad Ormanı'nın Milli Park olarak ilan edilmesi süreciyle herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır. Belgrad Ormanı'na ziyaretçi girişi açık olup ziyaretçi girişinin engellendiği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır.