Hep aynı şeyi söyledim. İktidarın şapkasında başka tavşan kalmadı. Halen aynı görüşteyim. İktidar büyük olasılık enflasyon korumalı tahvili çıkaracak. Uzaktan bakınca tavşan gibi duruyor. Oysa birileri eliyle duvara tavşan gölgesi yapıyor.
Loading...
Son günlerde kamuoyunun dilinde iktidarın yine tavşan çıkaracağı ve dövizi yine düşüreceği konuşuluyor. Bu tavşanın “Enflasyona endeksli süper bono” olduğunu düşünüyorlar. Hatırlarsanız 2021 Ekim ayından sonra iktidarın doların 12 lirayı geçmesine izin vermeyeceği ve şapkadan son bir tavşan çıkaracaklarını yazıp söyleyip durdum. Ne yazık ki, ağır kaldılar ve dolar 18 liranın üzerine çıkınca şapkadan son tavşanı çıkardılar; KKM.
O günden sonra da hep aynı şeyi söyledim. İktidarın şapkasında başka tavşan kalmadı. Halen aynı görüşteyim. İktidar büyük olasılık enflasyon korumalı tahvili çıkaracak. Uzaktan bakınca tavşan gibi duruyor. Oysa birileri eliyle duvara tavşan gölgesi yapıyor.
Daha önce Derviş çıkardı benzer tahvili. 2018 yılı ve 2021 Aralık ayında mevcut iktidar çıkardı. Bu üç dönemin ortak özelliği “döviz yatırımcısı” dışında neredeyse tüm parası olanların “döviz çıkacak” diye dövize yönelmesiydi. Bakın otuz yılı geçkin finans piyasası içindeyim. Döviz yatırımcısı dolar 10 liraya düşsede, 30 liraya çıksada satmaz. Yatır kör testere ile kes, yine satmaz.
Döviz yukarı gidecek beklentisi olan al-satçı dövizciler ise belli dönemlerde gırtlağa kadar dövize girerler. Aynı 2021 Aralık ayına kadar olan bir yıllık sürede olduğu gibi. KKM ile bu al-satçılar dövizi boşalttılar. Kemik dövizciler ise kılını kıpırdatmadı ya da çok ufak bir miktar sat – al yaptılar. Kemik dövizci satmaz. İnanmayan 2000 ile 2008 arası MB’sı Döviz hesaplarına baksın. USD/TL 0.44 liradan 1.77 liraya gitti kılını kıpırdatmadılar. 2008 yılında dolar 1.15 liraya düşünce tam beş sene bıkmadan usanmadan bekledikten sonra dövizini satmaya başladılar. 2009 sonrası döviz hesaplarının toplam mevduata oranının en düşük olduğu dönemdir.
Süper Bono filan kazımaz kemik dövizci. Günümüzde al-sat dövizci yok. Bu tahvil işe yaramayacaktır. Büyük olasılık iktidar kendi bacağına sıkacaktır. Kemik dövizci dövizini bozmayacak ama KKM sahipleri dönüşleri denk gelirse süper bonoya geçeceklerdir. TL mevduat sahipleri yine tahvile geçeceklerdir. Bankada %18 ile yatan para doğal olarak %70 lik yeni tahvile gidecektir. Parası olanlar yine deli para kazanacaklar.
Onlara bu yüksek faizi banka değil, vatandaş olarak biz ödeyeceğiz. Hazinenin son zamanlarda borçlanmaya ödediği faiz yani tahvil faizi %26 iken yeni tahville %70 olacak. Bunu da ne yazık ki biz ödeyeceğiz.
Hazine ve Maliye Bakanlığının bu hafta yayımladığı verilere göre sekiz ayda devletin ödeyeceği borç 1,5 trilyon TL artmış durumda. Süper bono ile “Yetmez! Daha fazla borç, daha fazla borç” diyen faiz bağımlılarına döneceğiz.
Süper bononun tek bir faydası olabilir. Konut fiyatlarındaki köpüğü alabilir. Bir yıl olmadan konutundan %100 fiyat artışı sağlayan müteahhit veya ev sahibi, konutunu satıp bir yıl daha %70 kazanmak için bonoya yönelebilir. Ama dövizi düşürmez. Şapkada tavşan kalmadı, hayal kurmayın.
CDS 5 Yıllık CDS: Türkiye’nin CDS puanı, Ağustos 2018, Nisan 2020 ve Aralık 2021 zirvelerinin üstüne çıktı. Özellikle 12 Mayıs 2022’den beri kopmuş yukarı tırmanıyor. Dünya piyasaları demek ki “Süper Bono” olumsuzluğunu fiyatlıyor. Dövizle bunca mücadeleye rağmen azalmaya devam ediyor. 13 Mayıs 2022 MB verilerine göre yılbaşından bu yana brüt rezerv 10 milyar dolara yakın azalmış. Net rezerv EKSİ 61 milyar dolarda. Sonumuz iyi görünmüyor diyemiyorum artık. Bu noktayı çoktan geçtik. Artık bayır aşağı yuvarlanıyoruz. Yuvarlandıkça ivmemiz artacak. Şimdilik bir iki dala, taşa takılıp düşüşü yavaşlayabiliyoruz ama yakında düşüş ivmemize çalı çırpı dayanmayacak.
BRENT PETROL: Mart 2022 zirvesi 140 dolar. 103 ve 106 dolar destek, 115 ve 119.50 dolar direnç.
ALTIN/ONS: Mart 2022 zirvesi 2070 dolar. Tahmin ettiğimiz gibi geri çekilme devam etti. Mayıs ayını 1820 doların altında kaparsa gevşeme uzun soluklu hale gelebilir. 1820 doları dikkatli takip etmek gerek. Haftalık olarak 1750 dolar destek. 1895, 1916 ve 1960 dolar direnç.
Süper Bono filan kazımaz kemik dövizci. Günümüzde al-sat dövizci yok. Bu tahvil işe yaramayacaktır. Büyük olasılık iktidar kendi bacağına sıkacaktır.
DOLAR ENDEKSİ: “Bence 104 puan öyle kolay kırılmaz. ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki gevşeme bu olasılığın zor olduğunu düşündürüyor bana” tahmininde bulunmuştum geçen hafta. 102.66 puana kadar gevşedi. Bu hafta yükseliş gelse bile ben gevşemenin devam etme olasılığını daha yüksek görüyorum. 104 puanın kırılması için ABD 10 Yıllık Tahvillerinin yeniden %3.25 sınırına dayanması gerekiyor bence.
ABD 10 YR TAHVİL: “%3,25 seviyesinin öyle kolay geçilemeyeceğini düşünüyorum ve %2.75 seviyesinin de ciddi destek olduğuna inanıyorum” tahmininde bulunmuştum. %2.77 seviyesine kadar gevşedi. %2.65 seviyesine kadar geri çekilme benim için şaşırtıcı olmaz.
DOLAR/TÜRK LİRASI: Süper bono çıksa dahi, 25 Nisan haftası gördüğümüz 14.67 seviyesinin altına gelse bile, kalıcı olamayacağını düşünüyorum. Bence 14.67 uzun süreli dip. Dolarda ürkütücü zıplama haftasına erken gelmiş olabiliriz. Biliyorsunuz doların en fazla Ağustos ortasına kadar tutulabileceğini, sonrasında yukarı kıpırdanacağını, Eylül ayının ikinci haftası ile birlikte zıplayacağını yazmıştım daha önce. 15 Ağustos ne yazık ki 15 Mayıs’a çekilmiş gibi duruyor. Zıplamaya en çok üç dört hafta kalmış gibi. Bu hafta veya haftaya 16.40 seviyeleri denenebilir. Böyle bir hareket yapar da haftalık kapanışı 15.95- 16.05 arası bir yerde yaparsa gözlerinizi sekiz açın. İki ay içinde göreceğiniz rakam kanınızı dondurabilir. Rakamı yazmayacağım, korktuğumdan değil, yazmak istemediğimden. Haftalık destek 15,45 ve 14.95 seviyesinde.
AVRO/DOLAR: “ Ben risk alınacaksa 1.04 den risk alırdım doğrusu” tahmininde bulunmuştum geçen hafta. 1.0390’dan dönüp 1.0607 yi gördü. Bu hareket bu hafta için 1.0945 seviyelerine kadar devam edebilir. Ancak bunun için haftayı 1.0565 üstünde açıp üstünde kalması gerekir. Aylardır söylediğim gibi bu yükseliş “Euro güçleniyor” demek değildir. Daha önce defalarca yaptığı tepki yükselişidir. Güçlü Euro için biraz daha zamana gereksinim var gibi.
BORSA: Mayıs ayının ilk iki haftasında yabancılar 1 milyar dolar satış yaptılar. Yine hacim düştü. Yabancı, Nisan ayında yalandan gelip hacim yaptırdı, mayıs ayında çaktı gibi görülüyor. BİST halen 1.50 dolarda. Yabancı halen son bir yıldaki alışlarına göre karda. O yüzden çakıp duruyorlar.
TR 10 YR TAHVİL: Hatırlarsanız Nisan ayının son haftasında faizin %22.80 altına gelmesinin normal olmadığını yazmıştım. Hızla toparladı. Hissede olduğu gibi tahville de Nisan ayında yabancı “gel gel” yapmış. Mayıs ayının ilk iki haftasında 375 milyon dolarlık satış yapmışlar. Toplam DİBS portföyleri 1.8 milyar dolara düşmüş. 2002 yılında bile, yanlış hatırlamıyorsam 4 milyar dolara düşmüştü. Gerisini siz düşünün artık. “Türkiye çok ucuz, çok ucuz” deyip duruyoruz.
Sene başından beri yabancılar 2.2 milyar dolar hisseden, 1.3 milyar dolar tahvilden, toplamda 3,5 milyar dolar satış yapmışlar. %23,80 üstünde kalabilirse ki bence kalacaktır. Öncelikle bankalar süper bono beklentisi gerçekse ellerindeki tahvilleri satacaktır. Bu durumda kısa zamanda %27 görürüz. Ama oranın kırılıp yukarı tırmanması çok şaşırtıcı olmaz. %34 hedefte.
BITCOIN: 29000 dolar üstünde kalabildiği müddetçe umut var. 29000 dolar altında kalırsa hedef 19000 dolar.