Gündem

Hastanede yangın ikaz cihazlarına gizli kamera konulmasına 1 yıl 8 ay ceza

Abone Ol

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 2 yıl önce hastane yönetiminin hastanede aralarında çalışma odalarının da bulunduğu çeşitli yerlerdeki yangın ikaz cihazlarının içerisine gizli kamera yerleştirerek çalışanları izlediği iddia edilmişti. Şikayet üzerine dönemin başhekimi Nazım Mutlu, hastane müdürleri Yunus Taş ve Öznur Gezer hakkında 'özel hayatın gizliliğini ihlal' suçlamasıyla Kocaeli 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Sanıklar ilk duruşmada gizli kameraları yangın ikaz cihazlarının içine monte ettirdiklerini kabul ederken, bunu güvenlik amacıyla yaptırdıklarını öne sürmüşlerdi. Mahkeme hastanede keşif yapılması için bilirkişi görevlendirirken, yapılan keşifte olay yerinin özel alan niteliği taşıdığı kanaatine varıldı.

HASTANE YÖNETİMİN TEHDİTLERİ NEDENİYLE PSİKOLOJİM BOZULDU

Bugün Kocaeli 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada karar verildi. Duruşmaya şikayette bulunan hastane çalışanı Yalçın Gül, dönemin hastane müdürü Yunus Taş katıldı. Başhekim Nazım Mutlu ile hastane müdürlerinden Öznur Gezer ise duruşmaya katılmadı. Bir sendikanın işyeri temsilcisi olan Yalçın Gül hastane yönetiminin kendisini iftirada bulunarak tehdit ettiğini belirterek, "Bu olay 15 yıllık görev yaptığım kurumda meydana geldi. Hastane yönetiminin tehditleri yüzünden ruh sağlığım bozuldu. Morgdaki cesetlere tecavüz girişiminde bulunduğum şeklinde üzerime çamur attılar. Kameraları da bu gerekçeyle yerleştirdiklerini söylediler. Ayrıca sendika temsilcisi olduğum için çıbanbaşı ilan edildim. Çalışanları hukuki yollara yönlendirdiğim için suçlu ilan edildim. Olay aileme de sirayet etti. 15 yıllık evliliğim bitti" diye konuştu.

Yalçın Gül'ün avukatı Gül Esen Mirkelam ise gizli kamera kayıtlarında Gül'ün bir kadınla öpüştüğü iddia edilerek tehdit edildiğini belirterek, "Bu kameralar Yalçın Gül'ün sendikal kimliğinden dolayı oraya eklenmiştir. Sözde bir öpüşme sahnesiyle şantaj yapılmıştır. Böyle bir öpüşme sahnesi yoktur. Olmayan bir olayı olmuş gibi gösterip insanlara yaymışlardır" dedi.

GÜVENLİK AMAÇLI KONULDU


Yunus Taş ise kameraların güvenlik amacıyla konulduğunu, kişileri izlemek gibi bir amaçlarının olmadığını belirterek, "Binanın giriş kapılarında, bina içerisinde güvenlik kamera kaydı yapıldığı tabelalarda yazılı olduğunu fotoğraflarla belgelemiştik. Bu bilgilendirmenin dışında hastane içindeki kamuya açık alanlarda 2009 ve 2012 yıllarında çıkarılan genelgelere göre kameralar konulmuştur. Herhangi bir adli olay gerçekleştiğinde adli birimlerin talepleri üzerine kayıtlar verilmektedir. Üçüncü kişilerin bu görüntüleri incelemesi mümkün değildir. Hastanede bulunan 144 kamera tamamen güvenlik amaçlı konulmaktadır. 24 saat kayıt yapılmakta ve izlenmektedir. Kişileri izlemeye dönük bir amaç söz konusu değildir" diyerek kendini savundu.

Hakim, dönemin başhekimi Nazım Mutlu, dönemin hastane müdürleri Yunus Taş ve Öznur Gezer'e özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle 1 yıl hapis cezası, suçun gizli kamerayla işlenmesi nedeniyle cezayı 2 yıla çıkarırken, sanıkların iyi hal ve hareketleri nedeniyle cezanın 1 yıl 8 aya düşürülmesine, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilerek, 5 yıl süreyle denetime tabi tutulmaları karar verdi.

(DHA)