Ekonomi

'Gümrük vergisi' yabancı markaları harekete geçirmişti: Türkiye'den online siparişler askıya alınabilir

Yurt dışı alışverişlerine getirilen 'gümrük vergisi' düzenlemesiyle yabancı markalar Türkiye stratejilerini gözden geçirmeye başladı. ABD’li spor giyim markası Nike’nin ardından başka markaların da benzer hamleler yapması bekleniyor.

Abone Ol

Resmi Gazete'de yayınlanan değişiklikle yurt dışı alışverişlerinde bugüne kadar 150 avro olarak uygulanan aylık gümrük muafiyeti sınırı kaldırılmıştı. 

İlgili maddede yapılan değişiklikle değeri 30 avroyu geçmeyen eşyayla değeri 1500 avroyu geçmeyen ilaç için yeni düzenleme şöyle olmuştu: 

  • Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde yüzde 30,
  • Diğer ülkelerden gelmesi halinde yüzde 60 vergi alınacak.

Bunun üzerine TEMU, 2000 lira olan minimum sipariş tutarını 670 liraya indirmişti. Böylece siteden yapılan alışverişlerde limitin altında kalmak mümkün olmuştu. 

Nike ise buna karşın Türkiye’den online alışverişi direkt kapatmıştı. Marka, geçen hafta Türkiye’de online satışları askıya aldığını duyurup, gümrük mevzuatında yapılan son değişikliklerin ka­rarda etkili olduğu ve bu deği­şikliklerin alışveriş deneyimi­ne etkisinin incelendiğini bil­dirmişti.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre İdeaSoft’un kurucu ortağı ve TOBB E-Ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, Ticaret Bakan­lığı’nın mikro ithalatı denetim altına almak amacıyla yaptığı gümrük mevzuatı düzenleme­sinin, özellikle yurt dışından Türkiye’ye ürün gönderen mar­kalar için yeni koşullar doğur­duğuna dikkat çekti: "Nike’nin Türkiye siparişlerini askıya alması, bu düzenleme­lerin global markaların Tür­kiye stratejileri üzerinde yeni düzenlemelere gideceğini gös­teriyor."

Yerli markalar için fırsat

Başka markala­rın da bu tür stratejik hamleler yapabileceği ihtimaline dikkat çeken Özkara, bu dönemde yer­li markalar için fırsat olabilece­ğini de işaret etti.