Gezi Davası dosyaları İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Adalet Bakanlığı'na gönderildi.

T24'ten Murat Sabuncu'nun haberine göre İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi bugün 219 mavi ve dört adet kırmızı dosyayı 'kanun yararına bozma talebi' başlığıyla İstanbul Başsavcılığı bakanlık muhabere bürosuna bir yazıyla yolladı.

Yazıda şunlar dendi: "Mahkememiz iş bu dosyasında hükümlü Mehmet Osman Kavala müdafi Avukat Hilal Zengin’in 6 Mayıs 2024 tarihli dilekçesiyle kanun yararına bozulması istemli talebinde bulunmuş olmakla dosya incelenmek üzere taralı haliyle ve fiziki olarak yazımız ekinde gönderilmiştir."

Süreç nasıl işliyor?

Adalet Bakanlığı kendiliğinden veya ilgilinin başvurusu üzerine, karar veya hükmün Yargıtay'ca bozulması talebini, yasal nedenlerini belirterek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazılı olarak bildiriyor.

Yargıtay başsavcısı, Adalet Bakanlığı tarafından kendisine gönderilen istem yazısındaki yasal nedenleri aynen yazarak karar veya hükmün bozulması istemini içeren yazısını Yargıtay'ın ilgili ceza dairesine veriyor.

İlgili ceza dairesi de dosyayı inceleyerek kararı onuyor veya bozuyor.

Ne olmuştu?

Gezi Parkı direnişini ‘finanse ve organize etmek’le suçlananların yargılandığı davada 25 Nisan 2022’de Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi’ye 18’er yıl hapis cezası verilmişti.

Yargıtay, 28 Eylül 2023’te Osman Kavala, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku’nun cezalarını onamış, Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi ve Ayşe Mücella Yapıcı’nın cezalarını bozmuştu.

‘Yumuşama’ süreci Gezi davasını da konu almıştı

Türkiye, CHP’nin 50 yıl aradan sonra birinci parti olarak çıktığı 31 Mart 2024 yerel seçimleri sonrası yeni bir sürece girmiş, iktidar ile CHP arasında temaslar başlamıştı.

CHP lideri Özgür Özel ve AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sekiz yıl aradan sonra 2 Mayıs’ta genel başkanlar olarak ilk kez görüşmüştü.

Erdoğan, görüşmenin ardından ‘siyasetin yumuşama dönemine girdiğini’ söylemişti. Özel ise ‘yumuşama’ kavramını reddederek sürecin ‘normalleşme’ olduğunu savunmuştu. Süreç medyaya da yansımış, iktidara yakın Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Osman Kavala başta olmak üzere Gezi tutuklularının serbest bırakılması gerektiğine dair yazılar yazmaya başlamıştı.

Kavala’nın avukatı yeniden yargılanmanın reddine itiraz etmişti

Kavala’nın avukatı Hilal Zengin, 30 Nisan’da yeniden yargılanma talebiyle İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Talep 16 Mayıs’ta reddedilmiş, Zengin ertesi gün karara itiraz etmişti.

Zengin ayrıca 6 Mayıs'ta davanın 'kanun yararına bozulması' istemiyle dilekçe vermişti.

Erdoğan’ın Kavala hakkındaki düşüncesi ‘belli’

PolitikYol’un edindiği bilgiye göre 2 Mayıs’taki görüşmede Erdoğan, Kavala için Özgür Özel’e “Siz onun ne yaptığını bilmiyorsunuz” dedi. AK Partili yetkililer  Gezi davasında ‘bazı isimler hakkında gelişmeler yaşanabileceği, ancak Kavala konusunda netliğin olmadığını’ söylüyor: “Söz konusu Osman Kavala olunca cumhurbaşkanımızın düşüncesi belli.”