Gençler siyasete dünden değil, yarından bakıyor
Giderek köhneleşmiş olan AKP iktidarının siyasi vizyonu gençlerin geleceğe yönelik projeksiyonları için yeterli değil. Peki muhalefet partileri gençlerin geleceği için ne düşünüyor? Deva Partisi Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Doğa Şanlıoğlu yazdı.
İkinci yüzyılın ilk seçimi olacak 14 Mayıs 2023 seçimine adım adım yaklaşırken şunun farkındayız ki bu seçimde ülkemizin ve bu topraklarda yaşayan milyonlarca gencin yarını söz konusu.
Gençlerin bugün her zamankinden daha çok moral, motivasyon ve en önemlisi de umuda ihtiyacı var. Gençlerin endişe katsayısı oldukça yoğun ve en büyük umutsuzluk alanlarından biri ekonomik kriz ortamı. Geleceklerini kurgularken birkaç yıl sonrasına dair hayal kurmakta dahi kaygı duyan bir gençlik ile karşı karşıyayız.
Bu güvencesizlik ve belirsizlik hâli, gençlerin gelecekteki hayatlarına ilişkin uzun vadeli hayaller kurmalarına engel oluyor.
Türkiye’deki demokrasi krizinin aslında sanıldığından daha fazla genç kuşakta umutsuzluk yarattığını görüyoruz.
Gençler hayata karşı kendilerini ne yetkin ne de güvende hissediyorlar. İçinde bulundukları çevreyi, koşulları ve ülkenin genel gidişatını kendi arzularını, hedeflerini gerçekleştirmeye engelleyici olarak görüyorlar. Bu nedenle de kendilerini hayata karşı daha başlarken kaybeden görmeye meyilliler, kendilerine sağlanan olanakların yetersizliğinden dertliler, kızgınlar ve öfkeliler.
Yaşanan adaletsizliğin kuşaklar arasında da yaşanıyor olduğunu ve kendi kuşaklarına karşı da adaletsiz davranıldığını düşünüyorlar.
Tüm bunların yanında, gençler kendi geleceklerinden umutsuz ama yine de kendi kuşaklarından umutlular, Türkiye’nin sorunlarını kendi kuşaklarının çözebileceğine inanıyorlar. İlk kez oy kullanacak gençler Türkiye’de siyasi tabloyu değiştirebilme potansiyeline sahip. Yani gençler siyaseti değiştirecekler.
Geldiğimiz noktada ülkemizde günden güne ifade özgürlüğünün daraldığını, hak ve özgürlüklerin kısıtlandığını, hayat şartlarının ağırlaştığını ve yoksullaşıldığını görüyoruz. Ve tüm bu etmenlerin sonucunda kaygı düzeyi yüksek gençleri kazanmak için kritik adımların atılması gerekiyor.
Deva Partisi Gençlik Politikaları başkanlığı olarak açıklamış olduğumuz; Gençlik Eylem Planı da 6 siyasi partinin açıklamış olduğu Ortak Politikalar Mutabakat metni de tam da bu hedefle hazırlanan somut hedef ve politikaları içeriyor. Bu yangın ortak akıl ile söndürülecek.
Biz gençlerimize diyoruz ki; Gençlerin farklılıklarıyla varlık gösterebildiği, özne olabildiği ve güçlendiği; özgür, adil, demokratik ve erişilebilir bir yönetim anlayışını sadece hayal etmiyoruz aynı zamanda vadediyoruz.
Ülkemizin dört bir yanındaki gençlerin fırsat eşitliğine sahip olduğu, kendisini eşit, değerli ve güvende hissettiği bir Yarının Türkiye’si vadediyoruz. Gençleri umutsuzluğa düşüren her türlü olumsuzluğu ortadan kaldırarak yeni bir Türkiye hayalini hep birlikte gerçek kılacağız.
Önce özgürlük diyoruz. Gençlerin fikirlerini özgürce ifade edebilecekleri bir iklim oluşturacağız. İfade özgürlüğünü güvence altına alacağız, Dezenformasyon yasasını kaldıracağız, toplantı ve gösteri hakkını koruyacağız. Hiçbir genç düşüncelerini dile getirdiği için kaygı duymayacak, endişe gütmeyecek. Gençler artık özgür olacak.
Geleceğin sahibi gençlerimize eşit fırsatlar sunmak adına gençler arasında ayrımcılığa sebep olan uygulamalara son vereceğiz. Devletin görevi; gençlerin kendilerini geliştirmesi ve hayallerini gerçekleştirmesi için önlerindeki tüm engelleri kaldırarak, başta eğitim olmak üzere her alanda fırsat eşitliğini sağlamak olacaktır. Her alanda fırsat eşitliğini sağlayacağız.
Gençlerin seyahat etme özgürlüğüne destek olmak amacıyla, gençler pasaporta ücret ödemeyecek, yurtdışı çıkış harcı kaldırılacak. Dünyayla entegre, dünyayı bilen, takip eden ve dünyayla yarışan bir gençlik hedefliyoruz.
Gençlerin özgüveni yüksek, geleceğe güvenle bakan, algıları açık, dünyayla entegre olmuş ve üretken bireyler olmaları için gerekli zemini oluşturacağız.
Genç nüfusun topluma ve refaha katkısını en üst seviyeye çekecek, siyasal kararlara etkin bir şekilde katılımlarını ve karar alma mekanizmalarında yer almalarını sağlayacağız.
Gençlerin adalet duygusunun zedelenmesindeki en önemli sebeplerden biri kamuya personel alımlarındaki kayırmacı anlayıştır. Yazılı sınavda yüksek puanlar alarak derece yapan gençlerin mülakat adı altında uygulanan torpil düzeniyle haksızlığa uğramaması adına tüm kamuda işe alımlarda mülakatı kaldıracağız. Böylece objektif kriterlerle, liyakat esasıyla yerleştirme yapılarak kamu istihdamında adaleti sağlayacağız.
Hızla gelişen teknolojiler ve dijital platformlara erişiminin kolaylaştırılması ve bu konularda bilgi ve becerilerinin artırılması temel önceliklerimizdendir.
Gençlerin çalışma hayatı ile erken yaşta tanışmasını sağlayacak iş modelleri geliştireceğiz, her alanda istihdam alanlarını artıracak ve eğitimde fırsat eşitliği sağlayarak gençlerin emeklerinin karşılığını aldığı bir sistem oluşturacağız.
Hayalimizdeki Türkiye’nin anahtarının gençlerde olduğunu biliyoruz ve gençlerin öncülüğünde özgürlüklerin doyasıya yaşandığı, gençlerin yarınlarından kaygı duymadığı gerçek bir hukuk devletine ülkece ulaşacağımıza yürekten inanıyoruz.
Yarının Türkiye’sinde gençler mutlu, özgür ve zengin olacak.
Yorumlar
Popüler Haberler
Bolu Kartalkaya yangını: Hayatını kaybedenlerin kimlikleri belli oluyor
Kartalkaya yangınında Sözcü yazarı Nedim Türkmen ve ailesi hayatını kaybetti
Türkiye'de de satılan ünlü markanın şampuanında bakteri tespit edildi
Bolu yangını faciası: Ölü sayısı 66'ya yükseldi
Bolu Kartalkaya'da yangın faciası: Otel sahibi dahil dört gözaltı
Barış Boyun bağlantısı: Kırmızı bültenle aranan Ercan Yılmaz ve İbrahim Kaymak Türkiye'ye getirildi