Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Prof. Dr. Serap Yazıcı Özbudun, okullardaki ücretsiz yemek sorununu Meclis gündemine taşıdı. Özbudun, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, "Devletçe yerine getirilmesi gereken bir yükümlülüğün okul müdürlerinin inisiyatifiyle sosyal yardımlaşma vakıflarına devredilmesi sizce Anayasaya aykırı değil midir?" sorusunu yöneltti.

Özbudun, soru önergesinde şunları kaydetti:

Sayın Bakan, Adalet ve Kalkınma Partisi Ankara Milletvekili Sayın Leyla ŞAHİN USTA, 4 Ekim 2023’te TBMM kürsüsünde yaptığı konuşmada taşıma kapsamında olmayan okullardaki öğrencilere okul müdürlerinin sosyal yardımlaşma vakıflarıyla birlikte yaptıkları tespitlerle yemek yardımı yapıldığını beyan etmiştir. Sayın Leyla ŞAHİN USTA’nın konuya ilişkin sözleri aynen şöyledir: “Okullarımızda özellikle taşıma uygulaması kapsamında olan öğrencilerin hepsine öğlen yemekleri verilmekte. Taşıma kapsamında olmayan öğrencilerin de okul müdürlerinin sosyal yardımlaşma vakıflarıyla birlikte yaptıkları tespitlerle, talepleri durumunda öğrencilerin yine ücretsiz olarak taşıma kapsamında olan öğrenciler gibi yemek yemeleri de sağlanmaktadır.

Bu konuyla ilgili ihaleler de tamamlanmış ve yemeklerin ücretleri de ödenerek yemek hizmeti başlatılmıştır okullarımıza. Bu bilgiyi paylaşmak istedim.”

1. Anayasamız 2’nci maddesinde Cumhuriyetin nitelikleri arasında sosyal devlet ilkesine yer vermiş; Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Ödevini düzenleyen 42’nci maddenin 8’inci fıkrasında ise şu hükmü düzenlemiştir: “Devlet, maddi imkanlardan yoksun başarılı öğrencilerin, öğrenimlerini sürdürebilmeleri amacı ile burslar ve başka yollarla gerekli yardımları yapar.” Anayasanın bu emredici hükmü karşısında devletçe yerine getirilmesi gereken bir yükümlülüğün okul müdürlerinin inisiyatifiyle sosyal yardımlaşma vakıflarına devredilmesi sizce Anayasaya aykırı değil midir? Eğer bu Anayasaya aykırılık iddiasını kabul ediyorsanız sorunun çözümü için ne tür bir yöntem izleyeceksiniz?

2. Sayın Leyla ŞAHİN USTA’nın Meclis kürsüsündeki açıklamalarına konu olan ortaöğretim kurumlarıyla sosyal yardımlaşma vakıfları hangileridir?

3. Bahse konu olan okul müdürleri sosyal yardımlaşma vakıflarıyla işbirliği halinde yürüttükleri bu çalışmalarda kullandıkları yetkiyi hangi kanunî düzenlemeden almışlardır?

4. Eğer okul müdürlerine açıkça bu tür bir görev ve yetki sunan mevzuat hükmü yoksa söz konusu okul müdürleri bir hukuk ihlâli sergilemektedir. Çünkü Anayasamızın 128’inci maddesinin 2’nci fıkrası şu hükme yer vermektedir: “Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir.”

5. Yukarıda aktardığım bu açık Anayasa kuralı karşısında okul müdürlerinin kanunî bir dayanak olmaksızın kendi inisiyatifleriyle sosyal yardımlaşma vakıflarıyla işbirliği yaparak sorunlara çözüm üretmeleri, idarenin kanunu izleyen, kanundan kaynaklanan türevsel bir fonksiyon olduğu kuralıyla bağdaşmamaktadır. Bu okul müdürlerinin tespit edilmesi halinde haklarında yürüteceğiniz politikalar neler olacaktır?