İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Şişli ve Beylikdüzü belediye başkanlarının da olduğu 48 kişi tutuklandı. İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan protestolar, tutuklama kararlarının ardından ülke geneline yayıldı.

Özellikle üniversite kampüsleri ve şehir merkezlerinde yoğunlaşan eylemlere üniversite öğrencileri öncülük etti ve eylemlilik halinin dalga dalga yayılmasını sağladı.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) aktardığına göre, sekizi İstanbul’da üçü İzmir’de olmak üzere 11 gazeteci önceki gün gözaltına alındı. Gözaltına alınan gazeteciler arasında ulusal ve uluslararası basın kuruluşlarında çalışanlar da vardı.

Gazetecilerden dün (25 Mart Salı günü) İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Önce adli kontrol şartıyla serbest bırakılmalarına karar verildi, sonra tam bırakılmak üzerelerken öğle saatlerinde savcılık bu kararı değiştirerek sekiz gazeteciyi tutuklama talebiyle hakimliğe sevk etti. Yedi gazeteci çıkarıldıkları mahkemede ‘toplantı ve gösteri kanuna muhalefet’ suçundan tutuklandı.

İstanbul'da 5 kişi daha tutuklandı İstanbul'da 5 kişi daha tutuklandı

Bakan Tunç: Durumlarına bir baktıralım

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul’da gazetecilerin tutuklanmasına ilişkin soruları yanıtladı. Tunç, "Gazetecilerin tutuklanmasını hiç kimse istemez. Gazeteciler toplumu bilgilendirmek için görev yapan kişilerdir. Orada gazeteci olarak şiddet eylemine katılmışsa, dosyasındaki durum nedir bizim bilmemiz mümkün değil. Bahsettiğiniz gazetecilerle ilgili olarak onların durumlarını bir soralım, araştıralım. Gazetecilerin bir mağduriyeti söz konusu olmasın. Durumlarına bir baktıralım" sözlerini sarf etti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti'nin TBMM Grup Toplantısı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yılmaz Tunç, açıklamasında, "İmralı'yla ilgili, bir aile görüşmesiyle ilgili bir talep var. Daha önce biliyorsunuz Ömer Öcalan görüşme yapmıştı. Aile ile ilgili daha evvelden de kardeşinin görüşmeleri olmuştu. Bu da kanun çerçevesi içerisinde, hükümlülerin hakları içerisinde değerlendirilecek bir konu. Aile görüşmesiyle ilgili bir talebi değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

"Kardeşi mi yoksa başka aile bireyleri mi? şeklindeki soruya Tunç, "Talep nasıl gelecekse ona göre bakacağız" cevabını verdi.

İstanbul'daki gözaltı ve tutuklamalar

Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınması sonrası başlayan eylemlere ilişkin gözaltı ve tutuklamalar sorulan Tunç, "İstanbul'daki adli soruşturmalar sonrası CHP Genel Başkanı'nın öncülük ettiği sokak çağrısından sonra birtakım eylemler gerçekleşti. Bu eylemler sırasında taşkınlık yapanlar oldu. Taşkınlık yapanlara ilişkin güvenlik güçlerimizin huzuru, sükûneti sağlayabilmek için birtakım tedbirler alması gerekiyordu. Özellikle toplantı ve gösteri yürüyüşü kanuna muhalefetten başlayan gözaltılar oldu. Bu gözaltılar içerisinde adliyeye sevk edilip tutuklananlar da söz konusu oldu. Bunların içerisinde olaylara karışan, şiddete varan eylemlerde bulunanlarla ilgili her bir kişi bakımından dosyalarının durumunu bilmek lazım" sözlerini sarf etti.

Tutuklanan gazeteciler: 'Durumlarına bir baktıralım'

Eylemlerde tutuklanan gazeteciler hakkında da açıklama yapan Tunç, "Gazetecilerin tutuklanmasını kimse istemez. Gazetecilerimiz toplumu bilgilendirmek için görev yapan kişiler ama orada gazeteci olarak bulunup şiddet eylemine katılmışsa o zaman yargı, dosyasındaki durum nedir bilmemiz mümkün değil" cevabını verdi.

Tunç, şöyle devam etti:

* Gazeteciler ile ilgili olarak arkadaşlar söyledi bana, onların durumlarını bir soralım, araştıralım. Mağduriyet söz konusu olmasın. 'Gazeteciyim' diyerek şiddet eylemlerine karışmış ve orada provokasyona yönelik bir girişim olmuşsa ki o da değil, gazetecilik faaliyeti olmaz. Ama durumlarına bir baktıralım.