Vahap Munyar, 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde TMSF Başkanı Fatin Rüştü Karakaş’a, FETÖ soruşturmaları kapsamında el konulan ve 'kayyımlık' görevi Fon'a devredilen 1371 şirketin akıbetini sordu.

Karakaş'ın kendisini TMSF başkan yardımcılarından İsmail Güler’e yönlendirdiğini ve Güler'in de ekibine 'TMSF kayyımlığındaki şirketlerin son durumu' notunu hazırlatıp gönderdiğini aktaran Munyar, gelen yanıtları paylaştı: 

*Fon’un 'hakimlik' ve mahkeme kararlarıyla kayyım olarak atandığı şirketlerden bugüne kadar 643 şirketin kayyımlık kararı yine mahkemeler/hakimlerce tamamen kaldırıldı.

*Eski sahiplerine iade edilen şirketler arasında Adana’da Karteks Tekstil, Nazilli’de Uğur Soğutma, Gaziantep’te Hasırcı Tekstil, Işık Ahşap, İstanbul’da Fi Yapı İnşaat, Muğla’da Çobanlar Mermer, Samsun’da Tozlu Tekstil yer alıyor.

Tasfiye süreci

*Fon’un kayyım olarak görevlendirildiği 97 şirketin tasfiye ve sicilden terkine ilişkin hazırlık işlemleriyle bilançonun hazırlanması işlemlerinin başlatılmasına karar verilmiş, 34 şirketin tasfiye işlemleri tamamlanarak ticaret sicilinden terkin edilmiştir. Şu noktanın altı çizildi: Tasfiye işlemleri tamamlanan 34 şirket, halen Fon’un kayyımlığında bulunan 694 şirket arasında yer almıyor. 

Kayyımlık sürecinin ardından yasal olarak satılabilir şirketler

*TMSF tarafından hisse satışı yapılan şirket sayısı 16 olup bu satışlardan toplam 341 milyon lira satış hasılatı elde edildi. Yine, kurumumuzun kayyım olarak atandığı şirketlerle ilgili ticari ve iktisadi bütünlük (TİB) ihalelerinde 38 adet (TİB) 12.87 milyar lira ve 3.5 milyon dolar muhammen bedelle satışa sunuldu. 

*Gerçekleştirilen ihaleler neticesinde toplam 14.66 milyar lira (KDV dahil 16.27 milyar lira) ve 7 milyon dolar satış hasılatına ulaşıldı.

TMSF’deki 8 şirket 38 milyar lira muhammen bedelle satışa çıkarıldı

*Fon’un kayyımı olduğu şirketlerin 94’ü hakkında ilgili mahkemelerce müsadere kararı verilmiş ve bu kararlar kesinleşmiş olup satış ve tasfiye süreçlerine başlanmıştır. Bu kapsamda Erciyes Anadolu Grubu şirketlerine ilişkin satış süreçleri kademeli olarak devam ediyor. Satış ilanları Resmi Gazete, ulusal çapta yayın yapan gazeteler ve TMSF internet sitesinden yayınlanıyor. Satışa çıkarılan şirketlere gerek yurt içinden gerekse yurt dışından ilgi gösteren çok sayıda yatırımcı bulunuyor.

*Bugüne kadar Erciyes Anadolu Grubu şirketlerinden Doqu Ev Tekstili Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin satışı tamamlandı, alıcı Anadolu Güçbirliği Holding A.Ş.’ye devri gerçekleşti. Satış süreci devam eden şirketler de şöyle sıralandı:

  • HES Hacılar Elektrik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Erciyes Çelik Halat Tel Sanayi ve Ticaret A.Ş: İhale 28 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleştirilecek. Muhammen bedeli 22 milyar lira.
  • Bizim Menkul Değerler A.Ş: İhale 13 Ağustos 2024 tarihinde yapılacak. Muhammen bedeli 380 milyon lira.
  • RHG Enertürk Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş: İhale 27 Ağustos 2024’te yapılacak. Muhammen bedel 6.2 milyar lira.
  • Sibelres Elektrik Üretim A.Ş: İhale 21 Ağustos 2024’te gerçekleştirilecek. Muhammen bedeli 2.7 milyar lira.
  • Betim Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret A.Ş: İhale 20 Ağustos 2024’te gerçekleştirilecek. Muhammen bedeli 2.6 milyar lira.
  • Gün Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş: İhale 16 Ağustos 2024 tarihşnde gerçekleşecek. Muhammen bedeli 2 milyar lira.
  • Muradiye Elektrik Üretim A.Ş: İhale 14 Ağustos 2024’te yapılacak. Muhammen bedeli 2.1 milyar lira.

Koza Altın 18.8 milyar liralık büyüklüğe ulaştı

*Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin aktif büyüklüğü, devir tarihinden bugüne yüzde 600’den fazla arttı, 2.6 milyar liradan 18.8 milyar liraya ulaştı. Öz kaynakları da benzer oranda artarak 2.5 milyar liradan 17.5 milyar liraya çıktı. Şirketin hisse fiyatı Fon’a devir tarihinde 0.74 lira iken yüzde 3 bine yakın artarak 23.02 liraya ulaştı. Aynı dönemde BİST 100 Endeksi’nin artışı yüzde 1336 oldu.