MEHMET BARAN KILIÇ

@MehmetBaranKl

[email protected]

Sayıştay, belediyelerin 2023 yılına ait raporlarını açıkladı.

AK Partili Fatih Belediyesi'yle ilgili raporda öne çıkan usulsüzlükler şöyle:

Yurt olması gereken yere otel açılmış

Belediye 2015'te, kendisine ait bir araziyi öğrenci yurt binası inşa edilmesi ve inşa edilen yapının yirmi beş yıl süreyle öğrenci yurdu olarak işletilmesi yönünde bir sözleşme imzalayarak bir firmaya devretti.

Sayıştay'ın tespitine göre söz konusu firma, yurt yapmak için aldığı arazide otel işletti.

Raporda, yurt için verilen alanda 'Burçkin Otel Süleymaniye' isminde ruhsatsız bir şekilde turistik otel işletildiği belirtildi.

CHP'li Günaydın: Özgür basına yönelik baskıcı işlemler sonlanmalı CHP'li Günaydın: Özgür basına yönelik baskıcı işlemler sonlanmalı

Belediye, Sayıştay'a verdiği yanıtta gerekli işlemlerin başlatılacağını kaydetti.

Taşınmazlar derneklere tesis edilmiş

Düzenlemelere göre belediyeler, kendisine ait taşınmazları asli görev ve hizmetlerde kullanılması şartıyla kamu kurum ve kuruluşlarına tahsis edebilir. Buna rağmen belediyeler gerçek ve tüzel kişilere, derneklere, sivil toplum kuruluşlarına taşınmazları doğrudan tahsis edemez.

Rapora göre belediye, Molla Gürani Mahallesi 1939 ada 27 parsel de bulunan taşınmazı bir amatör spor kulübü derneğine 15 yıllığına tahsis etti.

Belediyeye ait olmayan yer kiraya verilmiş

Sayıştay'ın raporuna göre belediye, mülkiyetinde olmayan bir taşınmazı kiraya vermiş.

Rapora göre Fatih ilçesi İskenderpaşa Mahallesi Ahmediye Caddesi, 2006 ada 23 parselde bulunan 595,00 metrekare alanlı bodrum kat, zemin kat ve 5 normal kattan oluşan taşınmazın 30 yıl süre ile kiraya verilmesi için 08 Ocak 2010 tarihli ve 2013/13 sayılı meclis kararı alındı.

Bu karara istinaden, belediye encümeni tarafından taşınmazın 421.208,33 TL + KDV tutarındaki güçlendirme maliyeti ödeninceye kadarki süre içerisinde kalan kiranın maliyete sayılması kararlaştırılmış, maliyet bedeli ödendikten sonra aylık kiranın ödenmesi şartıyla 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında kiralama ihalesi 27.07.2010 tarihinde düzenlendi.

Ancak Sayıştay, söz konusu alanın belediyeye ait olmadığını saptadı. Sayıştay'a göre belediyenin kendisine ait olmayan bir yeri kiralaması hukuka uygun değil.

Huzur hakkı alan alana

Mevzuatlara göre belediyede memur olanların belediye şirketlerine girmesie halinde kendilerine sadece bir şirketten huzur hakkı ödenebiliyor.

Fatih Belediyesi'nde memur statüsündeki başkan yardımcıları, belediyeye ait şirketlere yönetim kurulu başkanı ve üyesi olarak görev yapıyor. Bu kişilereyse mevzuatlara aykırı bir şekilde 2023 yılı içerisinde iki farklı şirketten huzur hakkı ödemesi yapıldı.