Dünyadan

Esad, yönetimin cihatçıların eline geçmesinin ardından ilk kez konuştu

Cihatçı HTŞ'nin Şam yönetimini ele geçirmesinin ardından ülkesinden kaçan Esad, ilk kez konuştu: " 8 Aralık'a kadar ülkeden ayrılmayı, istifa etmeyi düşünmedim. Şam'a girildiğinde Rus koordinasyonu ile Lazkiye'ye gittim."

Abone Ol

Suriye'de 27 Kasım'da başlayan çatışmalar sonrası Şam yönetiminin El Kaide kökenli cihatçı oluşum Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) tarafından sonlandırılmasının ardından eski Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 8 Aralık pazar günü devrilmesinden beri ilk kez açıklama yaptı.

Esad, 8 Aralık'ın erken saatlerine kadar Şam'da kaldığını ve 8 Aralık akşamı Suriye'den ayrıldığını, öncesinde istifa edip kaçmayı hiç düşünmediğini söyledi. Esad, çatışmalar sırasında Rus üssüne sığındığını ve Moskova’dan gelen talimatla buradan götürüldüğünü söyledi.

Ayrıca, savaşın başından itibaren direnişi ve ülkesini savunma iradesiyle orduyla birlikte cephe hattında yer aldığını, hiçbir zaman kendi halkına ihanet etmediğini söyledi. Esad, ülkeden ayrılışının bazı çevrelerin iddia ettiği gibi savaşın son saatlerinde gerçekleşmediğini vurgulayarak, 8 Aralık günü sabahına kadar Şam’da kaldığını ve görevlerini yerine getirdiğini söyledi.

'Şam’ın düşmesi kaçınılmaz hale geldi'

Suriye’nin başkentinde cihatçıların Şam’a sızma çabalarına karşı savaş operasyonlarını yönetmek için Lazkiye’ye geçtiğini belirtti. Esad, Rus müttefikleriyle koordinasyon içinde bölgedeki operasyonları denetlediğini ve Hmeimim Hava Üssü’ne vardığında, ordu hatlarının çekildiğini gördüklerini dile getirdi.

Açıklamasında, Rus askeri üssünün dron saldırıları ile hedef alındığını belirten Esad, bu saldırılar nedeniyle Moskova’dan acil tahliye talep edildiğini söyledi. Suriye’nin askeri mevzilerinin çökmesinin ardından devletin tüm kurumlarının felç olduğunu belirten Esad, bu koşullar altında Şam’ın düşmesinin kaçınılmaz hale geldiğini ifade etti.

'Suriye halkının kurtuluşu için kişisel çıkarlarımı bir kenara koydum'

Esad, savaşın zor koşullarına rağmen istifa etmeyi veya iltica etmeyi düşünmediğini, hiçbir yönetim yetkilisinin de böyle bir teklif getirmediğini belirtti. Esad, Suriye halkının kurtuluşu için kişisel çıkarlarını bir kenara koyduğunu ve halkına hizmet etmeye devam ettiğini vurguladı.

Ayrıca, savaşın başından itibaren direnişi ve ülkesini savunma iradesiyle orduyla birlikte cephe hattında yer aldığını, hiçbir zaman kendi halkına ihanet etmediğini söyledi.

Filistin ve Lübnan’daki direnişe destek vermekten vazgeçmediğini belirten Esad, kişisel kazanç yerine ülkesine hizmet etmeyi tercih ettiğini ifade etti. Esad, Suriye’nin bağımsızlığına ve özgürlüğüne olan inancını yineleyerek “Suriye’nin yeniden özgür olacağına dair umudumuzu yitirmedik” dedi. Son olarak ülkesine olan derin aidiyetini vurgulayan Esad, bu bağın herhangi bir koşulda sarsılmayacağını belirtti.

'Fırsat buldukça ayrıntılı açıklamalar yapılacaktır'

Esad’ın o gece neler yaptığına ve Şam’dan nasıl ayrıldığına odaklanan mektupta şu ifadeler kullanıldı:

* Terörün Suriye'ye yayılması ve nihayetinde 7 Aralık 2024 Cumartesi akşamı Şam'a ulaşmasıyla birlikte, Cumhurbaşkanının akıbeti ve nerede olduğu konusunda soru işaretleri ortaya çıktı. Bu, uluslararası terörü, Suriye için bir kurtuluş devrimi olarak göstermeyi amaçlayan gerçeklerden uzak, yanlış bilgi anlatısının içerisinde gerçekleşti.

* Gerçeğin öncelikli olması gereken, ülke tarihi için böylesine kritik bir noktada, bu çarpıtmaların üzerine gitmek elzemdir. Ne yazık ki, güvenlik nedeniyle iletişimin tamamen kesilmesi de dahil olmak üzere o dönemdeki mevcut koşullar bu açıklamanın yayınlanmasını geciktirdi. Bu açıklama, meydana gelen olayların ayrıntılı bir anlatımının yerine geçmemekte ancak fırsat buldukça ayrıntılı açıklamalar yapılacaktır.

'Moskova, 8 Aralık Pazar akşamı üs komutanlığından Rusya’ya acil bir tahliye talebinde bulundu'

* İlk olarak, Suriye'den ayrılışım ne planlanmıştı ne de bazılarının iddia ettiği gibi çatışmaların son saatlerinde gerçekleşti. Aksine, 8 Aralık 2024 Pazar gününün erken saatlerine kadar terörist güçler Şam'a sızarken Şam'da kalarak görevlerimi yerine getirmeye devam ettim. Rus müttefiklerimizle koordinasyon halinde savaş operasyonlarını denetlemek üzere Lazkiye'ye hareket ettim. O sabah Hmeymim hava üssüne vardığımda, kuvvetlerimizin tüm savaş hatlarından tamamen çekildiği ve son ordu mevzilerinin de düştüğü anlaşıldı.

* Sahadaki durum kötüleşmeye devam ederken, Rus askeri üssü de insansız hava araçlarıyla yoğun bir saldırıya uğradı. Üsten ayrılmak için uygun bir yol bulamayan Moskova, 8 Aralık Pazar akşamı üs komutanlığından Rusya’ya acil bir tahliye talebinde bulundu. Bu tahliye Şam'ın düşmesinden bir gün sonra, son askeri mevzilerin çökmesi ve bunun sonucunda kalan tüm devlet kurumlarının felce uğramasının ardından gerçekleşti.

'Ordunun subay ve askerlerinin yanında durduğunu bir kez daha teyit ediyorum'

* Bu olaylar sırasında hiçbir zaman istifa etmeyi ya da sığınmayı düşünmedim ve herhangi bir kişi ya da parti tarafından böyle bir teklif de yapılmadı. Tek eylem planı terörist saldırılara karşı savaşmaya devam etmekti.

* Savaşın ilk gününden itibaren ulusunun kurtuluşunu, kişisel çıkarları için takas etmeyi veya sayısız cazibeli teklif karşılığında halkından ödün vermeyi reddeden kişinin, en tehlikeli ve yoğun savaş bölgelerinde de teröristlere metreler kala ön saflarda ordunun subay ve askerlerinin yanında durduğunu bir kez daha teyit ediyorum. Bu kişi savaşın en karanlık yıllarında ülkesini terk etmeyip ailesiyle birlikte halkının yanında kalarak bombardıman altında terörizme ve on dört yıllık savaş boyunca başkente yönelik tekrarlanan terör saldırılarına karşı koyan kişiyle aynı kişidir. 

* Dahası, Filistin ve Lübnan'daki direnişi asla terk etmeyen ve yanında duran müttefiklerine ihanet etmeyen bir kişinin kendi halkını terk etmesi ya da mensubu olduğu orduya ve ulusa ihanet etmesi mümkün değildir.

'Suriye'nin bir kez daha özgür ve bağımsız olacağına dair umut dolu bir aidiyet bağıdır'

* Hiçbir zaman kişisel çıkar için mevki peşinde koşmadım, kendimi her zaman vizyonuna inanan Suriye halkının inancıyla desteklenen ulusal bir projenin emanetçisi olarak gördüm. Onların devleti koruma, kurumlarını savunma ve seçimlerini son ana kadar sürdürme irade ve yeteneklerine sarsılmaz bir inanç taşıdım.

* Devlet terörün eline geçtiğinde ve anlamlı bir katkı sağlama kabiliyeti kaybolduğunda, her türlü pozisyon amaçtan yoksun hale gelir ve işgali anlamsız kılar. Bu durum, Suriye'ye ve halkına duyduğum derin aidiyet hissini hiçbir şekilde azaltmıyor - bu bağ hiçbir konum ve koşulla sarsılmıyor. Bu, Suriye'nin bir kez daha özgür ve bağımsız olacağına dair umut dolu bir aidiyet bağıdır.