Erkan Aktaş yazdı | Şarabın Anadolu'daki kaderi
TEKEL'in Özelleştirmesi ve Sonuçları
Örneğin, 2004 yılında Tekelin özelleştirilmesiyle Çanakkale Tekel Şarap ve Kanyak Fabrikası, 27.2.2004 tarihinde yapılan özelleştirmeyle MEY İçki San. ve Tic. A.Ş.’ye devredildi. 2006 Mey İçki hisseleri çoğunluğu Texas Pacific Group’a devredildi. Ne yazık ki günümüzde özelleştirilen ve sonra da kapatılan bu halkın işletmesi (KİT) Çanakkale boğazın en değerli yerinde rant şekline dönüşmüştü. Merkez ülkelerin, Neoliberal iktisat politikalarıyla birlikte özelleştirme politikaları 1980’li yıllarda ön plana çıkmıştır. Özelleştirme savunanların gerekçelerinin başında, mülkiyeti tabana yayarak ve devlet kurumlarını küçültmek ve verimliliği arttırmak gelmektedir. Ama ne yazık ki özelleştirme daha çok tekelleşmeye, bu kurumların kapatılıp rant şeklinde değerlendirilmesine yol açmıştır.
2004 Tekel özelleştirmesi ile birlikte üzüm alanları %20 daralırken, şarap ithalatının %250'lere kadar çıkmasına neden olmuştur.
Son olarak, TEKEL'in özelleştirmesi ile ilgili üzüm alanları ve şarap ithalatı ile ilgili durum yukardaki grafikte net olarak görülmektedir. Diğer taraftan da Çanakkale Tekel Fabrikası örneği, bize yaşananların nasıl rant yarattığı konusunda önemli bulgular sunmaktadır. Bu yaşananlar, şeker fabrikaları ile ilgili alınacak özelleştirme kararları hakkında öngörüler yapmamıza neden olmaktadır.
Ömer Hayyam’dan bir dörtlükle yazıma son veriyorum.
"Cennette huriler varmış, kara gözlü
İçkinin de ordaymış en güzeli
Desene biz çoktan cennetlik olmuşuz
Bak bir yanda şarap, bir yanda sevgili..."