Sakarya açıklarındaki Karadeniz gazını işlemek için alınan 300 metrelik platform 'hasarlı' çıktı. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Sakarya Gaz Sahasındaki gaz üretiminde kullanılacak 300 metre boyunda, 58 metre genişliğinde yüzer gaz işletme platformu alındı. 5 milyon hane halkına yetecek doğal gaz üretecek platform orada 15-20 yıl kalacak. Adeta bir üs gibi” sözleriyle duyurduğu platformun kimden ve kaça satın alındığı bilgisi Türkiye kamuoyuyla paylaşılmamıştı.

125 milyon dolara satın alınmış

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, söz konusu ayrıntılar gemiyi satan BW Offshore firmasının Norveç borsasına yaptığı açıklamayla ortaya çıktı. Norveç ve Singapur merkezli uluslararası BW Offshore firması, Oslo borsasına yaptığı açıklamada, yüzer platformu 125 milyon dolara ismi açıklanmayan bir üçüncü tarafa sattığını bildirdi.

Açıklamada ayrıca, ismi açıklanmayan alıcıya (Türkiye) 5 yıl boyunca mühendislik, tedarik, inşaat ve devreye alma ile işletme ve bakım hizmetlerinin sağlanmasına ilişkin ticari prensiplerin araştırıldığı belirtildi.

Daha önce patlama yaşamış

Türkiye’nin ilk yüzer doğal gaz platformunda 2015’in Şubat ayında Brezilya açıklarında büyük bir patlama meydana geldiği, patlama sırasında gemide bulunan 74 işçiden dokuzunun öldüğü, 26’sının da yaralandığı öğrenildi.

Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: 'Talep olduğu sürece imam hatip okulu açmaya devam edeceğiz' Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: 'Talep olduğu sürece imam hatip okulu açmaya devam edeceğiz'

Patlamanın pompa odasında meydana geldiği, o zamanki ismi FPSO olan platformun kendisinde önemli hasarlar oluştuğu bildirildi. Brezilya donanmasının olay sonrası yayımladığı raporda, patlamanın kıç bölümünde ciddi yapısal hasara yol açtığı, yaşam alanları, makine dairesi, pompa dairesi ve yapısal donanım ve ekipmanların zarar gördüğünü belirledi.

BW Offshore, hasar gören yüzer platformu Singapur’da onarıma aldı ve 2022 yılında pazarlamaya başladı. Singapur’da boşta bekleyen platforma ise Türkiye talip oldu.

Editör: Haber Merkezi