Ekonomi

Erdoğan Toprak: TÜİK’e, hazine ve maliye bakanı ile Merkez Bankası başkanı dışında kimse inanmıyor!

Abone Ol

Toprak, haftalık değerlendirme raporunda konuyu şöyle dile getirdi:

*Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2022 Nisan ayından bu yana kamuoyundan gizlediği madde fiyatları listesinin açığa çıkması milyonlarca memur, emekli, asgari ücretlinin yanında iş dünyasının da sanal enflasyon hesaplarıyla nasıl yanıltıldığını sergiledi. İşveren örgütleri ve başkanları yıllardır ilk kez TÜİK verilerinin güvenilmezliğine büyük tepki gösterdi.

*Yargı kararına rağmen madde fiyatları listesini gizlemeyi sürdüren TÜİK yönetiminin bu tavrına karşın geçen hafta bu bilgiler medyaya sızınca manipüle edilmiş rakam oyunlarıyla toplumun nasıl aldatıldığı açığa çıktı. TÜİK’in enflasyon hesabında esas aldığı yüzlerce maddenin fiyatının güncel fiyatlarla ilgisinin olmadığını gösteren madde fiyatları listesinde; özel doktor muayene ücreti 34 TL, ekmek arası döner 77 TL, öğrenci yurt ücreti 470 TL.

*Ege Üniversitesi’nin geçen hafta açıkladığı yeni dönem yurt ücretleri ise 2 kişilik odada kişi başı 6 bin, 3 kişilik odada kişi başı 5 bin TL. Haziranda aylık yüzde 1,64, yıllık yüzde 71, 6 aylık yüzde 24,70 oranındaki enflasyon milyonlarca emekli ve memurun ikinci yarı maaş artışında belirleyici olurken, TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya elektrik, akaryakıt ve kamu zamlarıyla, ÖTV artışları temmuza ertelendiği için haziranda enflasyonun düşük çıktığını itiraf etti.

*Dolayısıyla iktidar-ekonomi yönetimi ve TÜİK’in ‘zamları ötele, enflasyonu düşük göster, düşük zam ver’ operasyonuyla 20 milyonu aşan memur, sözleşmeli personel ve emeklinin maaş zammı aşağı çekildi. Merkez Bankası (MB) asgari ücret ve maaş artışlarını enflasyon sebebi sayarken, TÜİK Başkanı şirketlerin fahiş kârlarının enflasyonu artırdığı görüşünde. Milyonlarca çalışan ve emeklinin maaş artışı yüzde 24,7 olurken şirket ve banka kârlarında ortalama artış yüzde 150-350 arasında. İstanbul Sanayi Odası Başkanı (İSO) Başkanı TÜİK’in kamuoyundan gizlediği madde fiyatlarına göre hesapladığı enflasyonun gerçekte çok daha yüksek olduğunu dile getirerek şirket kârlarının enflasyon sebebi gösterilmesinin sanayiciye haksızlık olduğunu ifade etti.

*Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da şirket kârlarını hedef göstermenin kabul edilemeyeceğini, ‘kara listeler’ oluşturularak şirketlerin baskı altına alınıp batırıldığını savundu. Bugüne kadar ücretli kesimlerin gelir artışlarını düşük enflasyon hesabıyla engelleyen TÜİK’e suskun kalan iş dünyası, şimdi resmi enflasyonun 2-3 katına ulaşan şirket kârlarının enflasyon sebebi sayılmasına karşı çıkıyor. Kamu ve özel sektörün tüm hesaplarında esas aldığı resmi verileri üreten TÜİK’e, Hazine ve Maliye Bakanı ile MB Başkanı dışında kimse inanmıyor!