CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak “ÇKP’nin Yeni Çağ-Modern Sosyalizm Doktrini”ni yazdı.
Egemen kapitalist sistem tarihinin en büyük krizlerini yaşarken Çin, "Modern Sosyalizm" yolunda çok önemli bir adım attı. ÇKP’nin 19. Ulusal Kongresi bir taraftan egemen kapitalist siteme diğer yandan sosyalizmin biriken sorunlarına bir açılım getirmek çabası taşımaktadır. Bu kongre ortaya koyduğu vizyonla yeni dönemde Çin’in yükselişinin süreceğini ve Çin’in dünya siteminin yeniden tasarımlanması için büyük rol oynayacağını ortaya koymaktadır.
Türkiye’de sıklıkla değiştirilen sanal gündem, kitleleri gerçeklerden uzaklaştırmak için sergilenen belediye başkanlarının istifa ettirilmesi senaryolarıyla toplum ve ülke gündemi işgal edilirken, tüm dünyanın dikkatlerinin çevrildiği Çin Komünist Partisi (ÇKP) 19. Ulusal Kongresi geleceğin dünyasındaki değişim iddialarını ortaya koydu.
Yakın gelecekte, bu iddialı hedefler hayata geçirildikçe dünya ile birlikte Türkiye de bu süreçlerden etkilenecek. Ancak, içe kapalı bir şekilde günlük çekişmelerle tüketilen ülke ve toplum enerjisi, gereksiz tartışmalarla işgal edilen gündem yüzünden, Türkiye bunları konuşmuyor, tartışmıyor, kendisine bir gelecek vizyonu çizemiyor.
Daha mürekkebi kurumadan hemen tüm hedefleri iflas eden Orta Vadeli Planlarla (OVP) toplum avutulmaya çalışılırken, sergilenen hedeflere hükümetin kendisi de inanmıyor.
ÇKP 19. Ulusal Kongresi’nde yaklaşık 3,5 saat süren bir konuşmayla Çin’in önümüzdeki beş yılda uygulayacağı, yeni siyasi, askeri, ekonomik, küresel, toplumsal, bölgesel vizyonunun ana hatlarını çizen ŞiCinping’in açıkladığı Modern Sosyalizm Doktrini aynı zamanda oy birliği ile kabul edilerek parti anayasasına konuldu.
Böylece, Devlet Başkanı ve ÇKP Başkanı ŞiCinping’in “anayasa” hükmünde kabul edilen doktrini, Çin’in ilk sosyalist lideri Mao ve Çin’in dışa açılma vizyonunun mimarı DengŞiaoping’ten sonra, doktrini anayasa olarak kabul edilen üçüncü ÇKP lideri oldu.
Şi’nin hazırladığı bu yeni ilkeler ve hedefler içeren doktrin tüm dünyaya “ŞiCinping Öğretisiyle, Yeni Çağda Çin Karakterinde Modern Sosyalizm” olarak tanıtıldı.
ŞiCinping’in ideolojik, ekonomik ve siyasi temellerini kaleme aldığı bu yeni doktrinle “Yeni Çağ” olarak nitelendirilen önümüzdeki dönemde Marksizmin Çin’e uyarlanmasında ulaşılan son kazanım noktasına gelineceği vurgulanıyor. Bu süreçte 14 temel ilkenin ön planda olması öngörülüyor.
Yeni Çağ’ın 14 temel ilkesi şu şekilde sıralanıyor:
- ÇKP liderliğinin ülkedeki her alandaki tüm işleyişte söz sahibi olması,
- İnsan odaklı bir yaklaşımın benimsenerek, bu hedefe yoğunlaşılması,
- Siyasi, askeri, diplomatik, ekonomik alanlar başta olmak üzere, tüm alanlarda kapsamlı reformlara devam edilmesi,
- Ülkenin ve toplumun gelişimi için yeni bir vizyon belirlenmesi,
- Halkın yönetimde her aşamada katıldığına emin olunması ve bunun sıklıkla sorgulanması,
- Partinin ve iktidarın her biriminin anayasa ve yasalar çerçevesinde çalıştığından emin olunması, bunun kesintisiz olarak denetlenmesi,
- ÇKP’nin ve sosyalizmin en temel sosyalist değerlerinin korunması,
- Toplumsal refahın, bireylerin yaşam standartlarının yükseltilmesi ve kalıcı olarak güvence altına alınması,
- Doğanın, çevrenin korunması, doğa ve insan arasındaki uyumun sağlama alınması,
- Ulusal güvenlik için her alanda bütünsel bir yaklaşıma geçilmesi,
- Silahlı kuvvetlerde ÇKP liderliğinin mutlak yönetiminin ve etkinliğinin korunması,
- “Tek Devlet İki Sistem" prensibinin korunması ve ulusal birliğin yayılması,
[Çin yönetimi daha önce Milliyetçi Çin olarak adlandırılan Tayvan’ı da (Formoza) Çin toprağı ve tek ülke olarak kabul ediyor. Hong Kong ve Macau’nun Çin’e katılmasıyla, Tek Devlet ilkesinde önemli bir aşama kaydedildi. Çin’in sosyalist sistemle yönetilmesine karşın, Tek Çin’in parçaları kabul edilen Tayvan, Hong Kong piyasa ekonomisi ve kapitalist sistemle yönetiliyor.]
- İnsanlık için ortak bir gelecek fikrinin hakim olduğu bir ülke ve dünya toplumunun inşası,
- ÇKP liderliği ve ekseninde, en ince ayrıntısına kadar planlanmış ve denetlenebilir, tam bir iktidar faaliyeti yürütmek,
ŞiCinping’in açıkladığı Yeni Çağ-Modern Sosyalizm doktrinine göre, ÇKP 2020 ile 2035 yılları arasında sosyalist modernizasyonun ilk aşamasını hayata geçirecek, sonrasındaki 15 yıllık dönemde ise Çin “gelişmiş, güçlü, demokratik, ileri kültür seviyesine ulaşmış, uyumlu ve güzel” sözcükleriyle tanımlanan "büyük modern sosyalist bir ülke" haline getirilecek.
2012 yılında ÇKP tarafından 10 yıllığına ÇKP Başkanlığına ve Çin Devlet Başkanlığına seçilen ŞiCinping ilk beş yılını doldurdu. 2022 yılına dek başkanlık görevini sürdürmesi bekleniyor. Şi’nin babası ÇKP’nin önde gelen isimlerinden birisiydi. Ancak kurucu lider Mao tarafından daha sonra “revizyonistlikle” suçlanarak ÇKP’den tasfiye edildi ve hapse atıldı. Bu yüzden ŞiCinping, babasıyla birlikte sürgüne gönderilerek “kırsal eğitime” tabi tutularak, 15 yaşından itibaren partiye sadakatini kanıtlaması için çeşitli aşamalardan geçmek zorunda kaldı.
Şimdi ise partinin 19. Kongresinde bizzat kendisinin kaleme aldığı Marksizmin Çin’e uyarlanması ve Yeni Çağ’ın Modern Sosyalizmi öğretisinin, doktrin olarak parti anayasasına dahil edilmesi kararlaştırıldı.
Şi’nin konuşmasında sıraladığı 14 maddelik temel ilkeler dizisi ve kapsamlı bir şekilde açıkladığı hedeflerin tek bir mesajı var, Yeni Bir dönem başlıyor. Çin için başlayacak bu yeni dönemin, dünyayı, küresel ekonomi ve siyaseti de etkilemesi kaçınılmaz.
ÇKP her ulusal kongrede sosyalist felsefe çerçevesinde toplumsal değişimin yönünü belirleyecek “temel çelişki” tanımlaması yapıyor. Belirlenen bu temel çelişki çerçevesinde beş yıllık planlar ve çözümler üretiliyor. Çünkü Marksist-Sosyalist felsefeye göre toplumlardaki temel çelişkinin çözümlenmesi barış ve ilerlemeye, temel çelişkinin çözülememesi ise kaosa, iç çatışmalara, kavgalara ve giderek darbeler ve devrimlere yol açabiliyor.
O nedenle temel çelişkinin doğru tespiti, toplumsal gelişimin doğru yönlendirilmesi açısından hayati önemde.
Çin’in dışa açılmasındaki önemli açılım ve atılımı yapan DengŞiaoping döneminde temel çelişki toplumun artan maddi ve kültürel gereksinmeleri ile buna karşılık veremeyen üretim mekanizmaları olarak saptanmıştı. Bu doğrultuda belirlenen “çelişkiyi ortadan kaldırma” politikaları ile ihracata dayalı büyüme, özel üretim ve sanayi bölgelerinin kurulması, dışa açılma, yabancı sermayeye açılma, ekonomik ve sosyal reform programları uygulamaya konuldu.
Böylece 1980’li yıllardan bu yana, kesintisiz olarak Çin ekonomisinin yıllık yüzde 7-10 arası büyüme hızını yakalaması, toplumsal refahın artması, Çin’in küresel bir ekonomik güç olması sağlandı.
ÇKP tarafından, temel çelişkinin bu şekilde tespiti sayesinde, 30 yıllık sürecin sonunda Çin, bir sanayi, teknoloji, ihracat, üretim merkezi oldu. Taklitçilikle başlayan dışa açılma, giderek yüksek teknolojili, katma değerli imalat sanayii ile küresel rekabetin en büyük gücü haline geldi.
O dönemde pek çok ürünün kıtlığı çekilirken, şimdi Çin ekonomisi dünyada en büyük tutarda ihracat yapan, “dış ticaret fazlası” veren, dünya çapında markaları olan birkaç ekonomiden birisi haline geldi. Çin ekonomisi bugün Weibo gibi sosyal medya altyapısıyla, Ali Baba gibi dünyanın en büyük e-ticaret ve elektronik alışveriş siteleriyle, Huawei, Lenovo ve daha pek çok iletişim, akıllı telefon, internet, bilişim, bilgisayar vb. yüksek teknoloji ürünleri ve markalarıyla, dünyanın bir numaralı ekonomisi olma yolunda.
ÇKP’nin 19. Ulusal Kongresi’nde, Genel Başkan ŞiCinping tarafından gündeme getirilerek önerilen ve kabul edilen yeni temel çelişki ise “dengesiz ve yetersiz bölgesel gelişme ile halkın daha iyi bir yaşam için giderek artan ihtiyaçları arasındaki çelişki” olarak tanımlandı.
Bu çerçevede, sporda, turizmde, yurt dışına seyahat, yatırım, eğitim, yerleşim ve daha birçok alanda toplumsal refah arttıkça talepler de yükseliyor. Mevcut koşullar bu taleplerin tümünün karşılanmasına olanak vermiyor.
Hâlâ kırsal kalkınmada yetersiz olan bölgeler mevcut ve ÇKP kongresinde kabul edilen yeni temel çelişki tanımlaması ile önümüzdeki beş yıldan başlayarak tüm bu sorunların en alt düzeye indirilmesi hedefleniyor.
Çin Devlet Başkanı ŞiCinping, temel çelişkiyi ilk kez sadece ekonomik talepler ve yetersizliklerle sınırlandırmadı. Kongrede 3,5 saat süren konuşmasında;
“Halkın daha iyi bir hayat yaşaması için karşılanması gereken ihtiyaçlar giderek daha fazla artıyor. Bunlar, sadece maddi ve kültürel ihtiyaçlar değil. Demokrasi, hukukun üstünlüğü, adalet, güvenlik ve doğanın korunmasıyla, daha iyi bir çevre için de halkın karşılanması gereken talepleri artıyor” dedi.
ŞiCinping, Karl Marx'ın yaklaşık 150 yıl önce söylediği sözlere de atıfta bulunarak sosyalizmi, kapitalizmden ayıran en temel unsurun sadece seçkin ve küçük bir azınlığa değil, halkın çoğunluğuna hizmet etmek olduğunu vurguladı ve ortak refahın iki sistem arasındaki en ayırıcı özellik olduğunu ifade etti.
ÇKP’nin Yeni Çağ-Modern Sosyalizm doktrini ve buna bağlı olarak yeniden tanımlanan temel çelişki, bölgeler ve sektörler arasında daha dengeli ve daha kaliteli bir gelişme sağlamayı hedefliyor. Temel çelişki tanımı değişine kadar beş yıllık planlar ve ekonomi politikalarının buna göre şekillenmesi amaçlanıyor.
Başkan Şi’nin iki aşamalı kalkınma stratejisi, Çin'i 21. yüzyıl ortasına kadar "büyük bir modern sosyalist ülke" haline getirme hedefiyle 2050’ye kadar uzanacak 33-35 yıllık bir dönemi kapsıyor.
Yukarıda değindiğimiz gibi yeni doktrin çerçevesinde uygulanacak bu sürecin sonunda; “gelişmiş, güçlü, demokratik, ileri kültür seviyesine ulaşmış, uyumlu ve güzel bir Çin” olarak tanımlandıktan sonra, Çin’in sosyalizmin ikinci aşamasına, geçmeye hazır hale geleceği vurgulanıyor.