Gündem

'Eğitim hakkı sorunu olarak maarif modeli ve öğretmenlik meslek kanunu paneli' düzenlendi

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Akademisyenleri, Eğitim Fakültesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu, Eğitim-Sen İstanbul 6 No'lu Üniversiteler Şubesi ve Eğitim-İş işbirliğiyle düzenlenen 'Eğitim Hakkı Sorunu Olarak Maarif Modeli ve Öğretmenlik Meslek Kanunu' başlıklı panel, İBB Atatürk Kitaplığı Konferans Salonu'nda dün gerçekleşti.

Abone Ol

Eğitim politikaları, öğretmenlik mesleği ve eğitimin geleceği üzerine kapsamlı değerlendirmelerin yapıldığı etkinlik, akademisyenler, eğitimciler ve katılımcılar tarafından takip edildi.

Açılış konuşması, Mine Göl Güven tarafından gerçekleştirildi ve etkinliğin önemi vurgulandı. Ardından, Prof. Dr. Erhan Erkut “Eğitimde Dünya Nereye, Biz Nereye Gidiyoruz” başlıklı konuşmasında, küresel eğitim trendlerini ve Türkiye’nin bu süreçteki yerini ele aldı. Prof. Dr. Emine Erktin ise “Eğitim Politikalarının Gölgesinde Eğitim Fakülteleri” başlıklı konuşmasında, eğitim fakültelerinin içinde bulunduğu zorlukları ve eğitim politikalarının öğretmen yetiştirme süreçlerine etkisini tartışmaya açtı.

Etkinliğin panel aşamasında, moderatörlüğünü Gülcan Erçetin’in üstlendiği oturumda, Nazlı Somel, Yurdagül Şahin ve Ozan Eren Gönül önemli değerlendirmeler sundular. Nazlı Somel, maarif modeli ve beceri temelli eğitimin eğitimin içeriğini boşalttığını belirterek, bilginin ve içeriğin önemine dikkat çekti. Eğitimde salt beceri odaklı yaklaşımların, eleştirel düşünceyi ve bilgi üretimini sınırladığına vurgu yaptı.

Yurdagül Şahin, bir öğretmen olarak  kendi deneyimlerini paylaşarak, bu politikaların öğretmenler üzerindeki etkilerine dikkat çekti. ÇEDES ve MEDES uygulamaları kıskacınca öğrencilerin çocuk işçiye dönüştürüldüğü kız çocuklarının eğitim hakkının ellerinden alındığına vurgu yaptı.

Ozan Eren Gönül ise bir öğrenci olarak, öğretmen 'olabilme' sürecini kendi deneyimleri üzerinden aktardı. Mezuniyetten başlayarak KPSS, mülakat, Öğretmen Akademisi ve sözleşmeli öğretmenlik gibi aşamaları değerlendiren Gönül, bu sürecin zorluklarını ve öğrencilerin öğretmen 'olamadan' yaşadığı sorunları gözler önüne serdi. 'Aday değil Öğretmeniz' sözleri ile konuşmasını tamamladı.

Son olarak, etkinliğe katılan öğretmenler, öğrenciler, akademisyenler ve katılımcılar görüş ve önerilerini dile getirdi. Eğitim sisteminin geleceğine dair çok değerli fikirler paylaşılan bu bölüm, oldukça verimli geçti.

Bu etkinlik, eğitimin mevcut durumuna yönelik eleştirel bir bakış sunarken, çözüm önerileri geliştirmek adına bir tartışma zemini oluşturmayı başardı. Etkinlik hazırlık grubu adına yapılan konuşmada eğitim hakkının korunması ve geliştirilmesi için mücadelerini sürdüreceklerini bir kez daha vurguladılar.