Dürziler arasında iki dini sınıf vardır. Sadece “Ukkal”lar (kendilerini dine adayan azınlık) bazı metinlere erişebilir. Dürzilerin çoğu “Cühhal” (cahiller) sınıfına dahildir ve gizli tutulan dini metin ve bilgilere ulaşmaları yasaktır. Tüm dinlerde olduğu gibi, Dürzilik kendini en belirgin biçimde toplumu organize ediş şekli ve değişik sınıflar yaratması konularında gösteriyor. DÜRZİLİK İNANIŞINDA SINIFLAR Dürziler arasında iki dini sınıf vardır. Biri “ukkal” yani akıllılar diğeri “cühhal” yani cahiller. Ukkal; kendilerini dine adayan azınlıktır. Sadece ukkallar bazı dini metinlere erişim sağlayabilirler. Cühhal; “cahil” kelimesinin çoğuludur ve bilgisizler anlamına gelir. Dürzilerin çoğunluğu cühhal sınıfına dahildir ve gizli tutulan dini metin ve bilgilere ulaşmaları yasaktır. Cühhal sınıfından bir Dürzi’nin ukkal sınıfının arasına katılabilmesi için kırk yaşından büyük olmasi şarttır. Bu kişi uzun süre boyunca sıkı bir ahlaki denetime tabii tutulur ve eğer şeyhler onaylarsa; bir yıl bekledikten sonra yemin ederek ukkal sınıfına dahil edilir.
Cühhal sınıfından bir Dürzi’nin ukkal sınıfının arasına katılabilmesi için kırk yaşından büyük olmasi şarttır.
Ukkal ile Cühhal dışında “ayan” ve “amme” denilen iki sosyal sınıf daha vardır. Ayan; Şeyh ailesinden geldikleri halde şeyh olmayan feodal liderlere denir. Amme de onların mensuplarına denir. Dürziler arasında öne çıkan dört büyük aile Tenuhiler, Şihabiler, Ma’niler ve Lübnan siyasetinde de adını sıklıkla duyduğumuz Canbolatlar’dır. Dürzilerin bulundukları ülkelerde nasıl kendi hak ve önceliklerini koruduklarını, Canbolat ailesinin Lübnan siyasetinde zamanın şartlarına göre yaptığı ittifaklarla net bir şekilde görebiliriz. Dürziler bazı ülkelerde kendi “iç hukuklarını” uygulamakta serbestler. Mesela Lübnan, Suriye ve İsrail’de bulunan Dürzi mahkemeleri, 1948 tarihli Lübnan Dürzi Şahıs Hukuku’nu uygulayarak yargılama yapmaktadır. BAZI ÜNLÜ DÜRZİLER Arap dünyasının en büyük udilerinden sayılan şarkıcı Ferit El Atraş da Suriye Dürzilerindendir. Sultan Paşa El Atraş ile aynı sülaleden gelen Ferid El Atraş aynı zamanda Ümmü Gülsüm’e rakip gösterilen Esmahan’ın da ağabeyidir. O dönemde Suriye’de kadınların şarkı söylemesine iyi gözle bakılmadığı için iki kardeş Mısır’da ünlenmiştir. Esmahan’ın eserleri bugün bile hayranlıkla dinlenmektedir. Çoğunlukla Dürzilerin yaşadığı Chouf (Şuf) Dağı’ndaki Baakline köyünden olan uluslararası hukuk ve insan hakları avukatı Amal Clooney de ünlü Dürzilerden biri. Dört yaşındayken, ailesiyle birlikte Lübnan’daki iç savaştan kaçarak İngiltere’ye taşınan Amal Alamuddin Clooney, Dürzi olmayan Amerikalı aktör George Clooney ile evlenmeye karar verdiğinde, Baakline köyü ahalisi ikiye bölündü. Bazıları “Amal eğitimli bir insan ve seçtiği kişi de standartlarını karşılıyor demek ki” derken bazıları ise Amal’ın dinden aforoz edilmesinin gerektiğini söyledi. Zaten teknik olarak Dürzi olmayan biri ile evlenen Dürziler, dinden çıkmış oluyor. Sonradan Dürzi olunamadığı, ancak Dürzi anne ve babadan doğanların Dürzi olduğu bu etnodine mensup olmayan George Clooney’in istese dahi din değiştirip Dürzi olması mümkün değil.
Amal Alamuddin Clooney, George Clooney ile evlenmeye karar verdiğinde, Baakline köyü ahalisi ikiye bölündü. Bazıları Amal’ın aforoz edilmesi gerektiğini söylediler. Clooney’in istese dahi din değiştirip Dürzi olması mümkün değil.
Dürzi şeyhleri, Dürzi olmayan biriyle evlilik gerçekleştiren Dürziler öldüklerinde, cenazesinde dahi dua etmeyi reddediyor ve çoğu zaman aileler de bu kişileri aileden dışlıyor. Hatta sonra Dürzi olmayan kişiden boşanılsa bile dini terk edenlerin geri dönmesine izin verilmiyor ve aileye geri katılamıyor. Alamuddin ailesi nesiller boyu Baakline’in önde gelen ve sözü geçen ailelerinden biri. Buna rağmen Amal Clooney evliliğini gerçekleştirdi ve çocuk sahibi oldu. Amal’ın ikiz çocuklarının Dürzi olması mümkün değil. Lübnan laik bir ülke olmadığı için, farklı din ve mezhepteki insanların evlenmesi kanunen mümkün değil. Dolayısıyla Amal çocuklarına; doğduğu ve vatandaşlığını taşıdığı ülkenin vatandaşlığını veremiyor. Kuralların, önde gelen Dürziler için uygulanması bile pek tek düze değil. Lübnan’ın en ünlü Dürzi lideri Velid Canbolat, ailesinin karşı çıkmasına rağmen, henüz yirmi yaşındayken kendisinden yaşça büyük olan İranlı bir aktris ile evlendi. İkinci evliliğini ise Çerkes asıllı bir Ürdün vatandaşı olan Gervette ile yaptı. Oğlu Teymur’un annesi olan Gervette de Dürzi değil. Üçüncü evliliğini ise Dürzi olan Suriye eski Savunma Bakanı Ahmed Sharabati’nın kızı Nora Sharabati ile yaptı. İki kez Dürzi olmayan kadınlarla evlenmesine rağmen Dürzilikten aforoz edilmediği gibi ülkedeki Dürzilerin lideri olarak söz sahibi olmaya devam etti. Kesin ve sert kuralları olan Dürzilikte de güç ve mevki sahibi olanlar, kendilerine muafiyet gerçekleştirebiliyorlar. Oldukça tanıdık geliyor, öyle değil mi?