Prof. Dr. Doğu Ergil, "Bugünkü iktidar ortakları bir Kürt sorunu olduğunu düşünmüyor” dedi. 'Doğu Raporu' yazarı Doğu Ergil 1995’ten itibaren üç kez Doğu raporu hazırladı. 1995’te Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) için hazırladığı rapor nedeniyle devlet güvenlik mahkemesinde yılarca yargılandı. Seçime iki gün kala 'yeniden ısıtılan çözüm süreci' iddiasını 'temelsiz' bulduğunu söyleyen Ergil, “Erdoğan’la çözüm mümkün” açıklamalarına karşı şunları dedi: "AK Parti pragmatik bir söylem geliştirse din ve gelenek üzerinden çözüm süreci başlatıyoruz dese buna küçük ortağı MHP müsaade etmez. MHP'nin desteği olmayınca da çok güvenilen iktidar ayakta kalmaz. Dolayısıyla herhangi bir çözüm süreci başlatılması ihtimalini çok iyimser buluyorum bu iktidarla çözüm sürecinin yeniden başlayacağını sanmıyorum." 'Çözüm süreci öncesinde sorunun ne olduğu konusunda anlaşılması gerektiğini' söyleyen profesör, şöyle devam etti: "Bu iktidar milliyetçi muhafazakar bir koalisyon. Konuşurken bunu unutmamak lazım. Sorunun ne olduğunun tanımı yapılmayınca konu askeri çözüm olarak ortaya konuldu ve bugünkü siyaset böyle bir siyaset. Bu koalisyonu ayakta tutan MHP tarafının buna izin vermesi mümkün değil."
Doğu Ergil: İktidar ortakları bir Kürt sorunu olduğunu düşünmüyor
Doğu Ergil, "Bugünkü iktidar ortakları bir Kürt sorunu olduğunu düşünmüyor. çük ortağına bakıldığı zaman böyle bir demokratikleşme gibi bir bakışı yok” dedi.
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, 24 Mart’ta AK Parti’nin Kürtlere hayal sattığını söylemişti: “Bunu bir seçim propagandası olarak uyguluyor. ‘1 Nisan’dan sonra çözüm süreci başlayabilir’, ‘1 Nisan’dan sonra bir şeyler olabilir’ mesajını üstü örtük bir biçimde veriyor. Bölgede böyle bir algı yaratıyor.”
DEM Parti Ankara Büyükşehir Belediyesi eş başkan adayı Gültan Kışanak da 26 Mart’ta “Seçimden sonra yeni bir sürecin başlama ihtimali çok zayıf” demişti: “AKP iktidarının bizlere ne yaşattığını biliyoruz. Hala da yaşıyoruz.”
Eski HDP eş genel başkanı ve DEM Parti Muş Milletvekili Sezai Temelli de 26 Mart’ta “Erdoğan’ın ipiyle artık kuyuya inilmez. O kuyuya inenler orada kalır” demişti.
Erdoğan, 27 Mart'ta DEM'e 'kapısının kapalı' olduğunu söylemiş, ‘oturup konuşacağı’ kimseler içinse ‘devletin bekasına saygı duyma’, ‘terörle araya mesafe’ koyma gibi şartlar sıralamıştı.
Yorumlar
Popüler Haberler
Deniz Zeyrek, Sözcü gazetesinden ayrıldı
MHP'li vekillerin istifa gerekçesine PolitikYol ulaştı: VIP altın kaçakçılığı
Yasadışı bahis soruşturmasında yeni dalga: 7 fenomene yakalama kararı
Sivas’ta dershane bulunan binada yangın: Bir öğretmen öldü
Selçuk Üniversitesi, mutluluğun formülünü aramayı bıraktı
AIDS’ten ölen 13 yaşındaki çocuğun babasının ifadesi ortaya çıktı