Çözüm süreci döneminde İçişleri Bakanı olan ve sürecin resmiyet kazandıran 10 maddelik 'Dolmabahçe Mutabakatı'nı açıklayan isimlerden olan dönemin simge ismi AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin DEM Partililerle tokalaşması sonrası başlayan 'yeni çözüm süreci' tartışmalarına ilişkin konuştu.

1 Ekim'deki Meclis açılışında gerçekleşen tokalaşmada da Bahçeli'nin yanında olan Ala, "Yeni bir çözüm süreci mi gündemde" sorusuna "Bizim şu anda masamızda böyle bir şey yok. O daha önce yapıldı, oldu bitti. Türkiye o günden bugüne bir çok şey yaşadı. Şimdi sorun da farklı, o sorunlara bulunacak çare de farklı. Yani her seferinde aynı şeyi yapmak durumunda değiliz ki" yanıtını verdi.

'O süreçlerin belli bir yerinde Ortadoğu tarumar oldu'

PKK lideri Abdullah Öcalan ile bir görüşmenin de gündemlerinde olmadığını belirten Ala, "24 saat televizyon Kürtçe yayın yapıyor. Bunlar aşıldı. O süreçlerin belli bir yerinde Ortadoğu tarumar oldu. Eğer Türkiye o reformlarını yapmamış olsaydı, o adımlarını atmamış olsaydı… Türkiye'yi de, Suriye'ye, Irak'a çevirmek isteyen projelerin nasıl uygulamaya konulduğu gözümüzün önünde yaşandı öyle değil mi? O sonuçlar elde edilemedi" diye konuştu.

Ala, 'normalleşme' için de "Bu iklim içerisinde merhabalaşmalar çok önemlidir, diyaloglar çok önemlidir, konuşmalar 180 derece ayrı fikirler olsa bile çok önemlidir" dedi.

Yeni Anayasa: Masayı bir kuralım...

Ala, yeni anayasa tartışmalarına dair ise şunları söyledi:

* Masayı bir kuralım. Tartışmak, konuşmak için anayasayı, bir araya gelmenin yönteminde anlaşalım, ondan sonra da kim ne düşünüyorsa orada söyleyecek. Her parti tartışacak. Sonra da masaya geldiğinde onları dile getirecek. O masadaki müzakere sistemine göre de karara varılacak. Yeni bir anayasa yapıyoruz, eski anayasalardan birini seçmiyoruz. Yeni anayasa yaparken herkes ne istiyorsa onu söylesin, söyleyecek zaten.

"Anayasa yapılabileceğine ihtimal veriyor musunuz" sorusuna Ala, "İhtiyatlı bir iyimserlik içerisindeyim. Önemli bir tartışma süreci yaşayacağız. Bunun ben kendi başına da kıymetli olduğunu düşünüyorum. Biraz heyecanlanıyorum da" yanıtını verdi.

Kabine değişikliği gündemine dair ise Ala, "Cumhurbaşkanımız bilir" ifadelerini kullandı.

Efkan Ala erken seçimin de gündemlerinde olmadığını belirtti.

Dolmabahçe Mutabakatı'nı açıklayan isimlerden

2013 ve 2015 yılları arasındaki 'çözüm süreci' döneminde İçişleri Bakanlığı görevini yürüten Efkan Ala, 10 maddelik Dolmabahçe Mutabakatı'nı açıklayan isimlerden biriydi. Açıklamadaki en üst düzey yetkiliydi. 

Açıklamada ayrıca dönemin Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDP’li Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken bulunuyordu. Erdoğan, Dolmabahçe Mutabakatı için “Ben oradaki toplantıyı doğru bulmuyorum. Hükümet yetkililerinin, parlamentoda temsil edilen bir partiyle böyle bir görüntü vermesi yanlıştı. Dolmabahçe Mutabakatı diye bir şey söz konusu değil” demişti.

31 Mart yerel seçimlerinden önce Diyarbakır'da ilçe belediye başkanları tanıtım toplantısına katılan Ala, burada yaptığı konuşmada, "Gelin köstek olmayın. Destek olun. Milletin problemlerini çözelim. Gelin ey Türkiye’de siyaset yapanlar, birlikte problemleri çözmek için herkesi yönlendirelim. Herkese alan açalım ve fırsat verelim, Türkiye’yi hedeflerine taşıyalım" ifadelerini kullanmıştı. 

Yeni çözüm süreci tartışmaları nasıl başladı?

Çözüm süreci döneminde İçişleri Bakanı olan Ala, sürecin resmiyet kazanması açısından oldukça önemli bir adım olan 10 maddelik 'Dolmabahçe Mutabakatı'nı açıklayan isimlerden biriydi.

1 Ekim Salı günü Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) üçüncü yasama yılının açılış oturumunda, Devlet Bahçeli'nin salondan ayrılacağı sıra Efkan Ala ile birlikte DEM Parti sıralarına yöneldiği, meslektaşlarıyla içten bir şekilde selamlaştığı görülmüştü.

Karar gazetesinden Yıldıray Oğur, üzerinde pek durulmayan Efkan Ala detayı için, "Efkan Ala, çözüm süreci döneminin İçişleri Bakanı’ydı ve Dolmabahçe açıklamasındaki en üst düzey yetkiliydi. Ve AK Parti’de hala demokratik reform, Kürtlerle diyalog gibi meselelerde adı öne çıkan isimlerin başında geliyor. Tam o sırada onun da ayağa kalkıp Bahçeli ile DEM sıralarına gitmesi ilginç bir andı" ifadelerine yer vermişti.

Özgür Özel: MİT başkanı bu hafta CHP'ye geliyor Özgür Özel: MİT başkanı bu hafta CHP'ye geliyor

Resepsiyonda gazetecilerin karşısına çıkan MHP Genel Başkanı, DEM Partililerle tokalaşması hakkında "Yeni bir döneme giriyoruz, dünyada barış isterken kendi ülkemizde barışı sağlamak lazım" diye konuşmuştu.

Editör: Haber Merkezi