CHP’li Polat grevdeki Lezita işçilerini ziyaret etti
CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, İzmir Kemalpaşa'daki Lezita Fabrikasında grevdeki işçilere destek verdi. İşçilerin hak arayışının yanında duran Polat, "Emeğin gücüyle özgürlüğe" vurgu yaparak, işçilerin taleplerinin karşılanması çağrısında bulundu. İşçi haklarını gözetmenin önemini belirten Polat, fabrika yetkililerinin grevi sabote etme çabalarını ve Hindistan'dan grev kırıcı işçi getirilmesini eleştirdi.
CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, İzmir Kemalpaşa’da bulunan Lezita Fabrikası’nda 13 gündür grev yapan Öz Gıda-İş Sendikası üyesi işçileri 12. gününde ziyaret etti. Lezita Fabrikası’nın Öz Gıda-İş Sendikası üyesi işçilerle, toplu iş sözleşme sürecinde anlaşma sağlanamaması üzerine çıktıkları greve destek veren Polat “İşçiler aydınlandıkça, üretimden gelen gücünün farkına vardıkça, emeğinden başka kaybedecek bir şeyinin olmadığını fark ettikçe özgürleşecek. Haklısınız, kazanacağınızı biliyoruz.” dedi.
Polat “Genel Başkanımız Özgür Özel süreci yakından takip ediyor. İşçilerimizin taleplerini dinlemek ve sendikal mücadelelerine destek vermek için partim adına buradayım. Elbette sermaye düşmanı değiliz. Ancak işçilerin alın terinin karşılığını veren, insanca yaşama haklarına saygı duyan sermayenin de yanındayız. Grevi sabote etmek için fabrika yetkilileri yüksek desibel müzik yayını yaparak insan haklarına ve sağlığına zarar veriyor. Grevdeki işçilerin direnişini kırmak için Hindistan’dan iki katı maaşla işçi getirmek, ev kirası ve fatura yardımlarında bulunmak; fabrikada çalışan diğer çalışanlara verilen hakların üzerinde bir uygulamaya tabi tutmak en amiyane tabirle vicdansızlıktır. Fabrika yetkilileri ile yaptığımız görüşmede işçi taleplerine kayıtsız kaldıklarını ve üretime odaklandıklarını gördük. Hindistanlı işçileri ise kabul ederek teşvik edildiğini ve tüm izinleri aldıklarını dile getirdiler.” diye devam etti.
İşçilerin üç taleplerinin olduğunu belirten Polat “Olmazsa olmaz diye belirttikleri bu talepleri karşılandığı takdirde grevlerine son vereceklerini beyan eden işçilerin talepleri: işten çıkarılan arkadaşlarının geri alınması, sendikal haklarının tanınması, 2021 yılından 2024 yılına kadar toplu sözleşme haklarından doğan hak gaspları için her sendika üyesine 100'er bin lira verilmesi yönünde. İşçilerin Anayasal bir hak olan sendikal haklarını görmezden gelmenin, baskı ve tehdit ile işçileri yıldırmaya çalışmanın kimseye faydası olmayacağı; fabrika yöneticilerinin işçilerle ortak bir zeminde buluşmasının son derece kıymetli olduğu ortadadır. Geniş tabanlı işsizliğin yüzde 36’ların üzerine çıktığı, TÜİK verilene göre 3 milyon 214 bin işsizin olduğu ülkemizde Hindistan’dan getirilen işçilerin grev kırıcı olarak kullanılması kabul edeceğimiz bir durum değildir. Emek en yüce değerdir, haklısınız ve kazanacağınızı biliyorum. Dayanışmanızı destekliyorum.” dedi.
Yorumlar
Popüler Haberler
Deniz Zeyrek, Sözcü gazetesinden ayrıldı
MHP'li vekillerin istifa gerekçesine PolitikYol ulaştı: VIP altın kaçakçılığı
Ahmak davası: AYM’nin İmamoğlu kararı 9 ay sonra Resmi Gazete'de
Yasadışı bahis soruşturmasında yeni dalga: 7 fenomene yakalama kararı
Sivas’ta dershane bulunan binada yangın: Bir öğretmen öldü
Selçuk Üniversitesi, mutluluğun formülünü aramayı bıraktı