CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, “Dünyada gıda enflasyonu düşerken bizde et fiyatları son bir yılda yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi. Vatandaş etin tadını unuttu” dedi. Demir, AK Partili Milletvekili Şebnem Bursalı’nın ıstakoz paylaşımını anımsatarak, “AKP Türkiye’sinde kendilerine yat limanlarında ıstakoz, vatandaşa ise açlık ve sefalet düştü” ifadeleri kullandı.
Son bir yılda dana eti fiyatındaki artış oranı yüzde 83.4'e ulaştı. Bu oran kuzu etinde ise yüzde 118’i buldu. Ete 3 aylık zam yüzde 40’a dayandı. Konuya dair açıklama yapan CHP Ankara Milletvekili
Deniz Demir,
“Dünyada gıda enflasyonu düşerken bizde et fiyatları son bir yılda yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi. Vatandaş etin tadını unuttu” dedi.
Dünyada fiyatlar düşerken, Türkiye’de artıyor
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen verilere göre; dünya çapında gıda fiyatları Mart ayında yıllık yüzde 7,7 geriledi. Aynı dönemde Türkiye'de yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 70,5 olarak kaydedildi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü; tahıl, yağlı tohum, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izliyor.
Ete 3 aylık zam yüzde 40’a dayandı
Tüm dünyada yıllık gıda enflasyonu düşerken Türkiye’de gıda fiyatların tam gaz arttığını kaydeden CHP’li Demir sözlerini şöyle sürdürdü:
‘Vatandaşın evine Ramazan’da et girmedi’
“Son bir yılda dana eti fiyatındaki artış oranı yüzde 83.4'e ulaştı. Bu oran kuzu etinde ise yüzde 118’i buldu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği verilerine göre Ocak ayında 458 TL olan kuzu eti fiyatı Şubat’ta 591.48 TL’ye çıkarken, Mart ayında ise 638.52 TL’ye yükseldi. Bu fiyatlarla ilk 3 ayda kuzu etine gelen zam oranı yüzde 39.3 oldu. Yılın başlangıcı olan Ocak ayında 415 TL olan dana eti yüzde 24.8 zamlanarak Mart’ta 517 TL’ye çıktı. Zamlar ve her geçen gün artan hayat pahalılığı nedeniyle ülkemizde ramazan ayı boyunca vatandaşın evine et girmedi.”
‘Milyonlarca çocuk kronik yetersiz beslenme yaşıyor, et ve süt ürünlerine ulaşım imkansız hale geldi’
“Tarım ve hayvancılık ülkesi olan Türkiye’de temel gıda maddesi olan et lüks tüketim haline geldi. Çocuklarımızın gelişimleri ve sağlıklı büyümeleri için düzenli tüketmeleri gereken et ve süt ürünlerine ulaşım neredeyse imkansız hale geldi. Aylarca hiç et yemeyen çocuklar var. 2023 verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 3 milyon çocuk kronik yetersiz beslenme yaşıyor. Ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte ailelerin alım gücü düştü. Sağlıklı beslenemeyen çocuklarda bodurluk oranı arttı ve daha sık hastalanıyorlar. AKP Türkiye’sinde kendilerine yat limanlarında ıstakoz, vatandaşa ise açlık ve sefalet düştü. Tüm bunlar olurken ise AKP’li belediye başkan adayları Maldivler’de tatilde! İşte Türkiye Yüzyılı!”