CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda yaptığı açıklamada çocuk işçiliğine dikkat çekerek milyonlarca çocuğun ucuz işgücü olarak kullanıldığını ve yüzlerce çocuğun da iş cinayetlerinde yaşamını kaybettiğini söyledi. ‘2,6 MİLYON ÇOCUK UCUZ İŞ GÜCÜ OLARAK GÖRÜLÜYOR‘

Devletin iki resmi kurumunun hazırladığı verilerin çocuk işçiliği ile ilgili tabloyu ortaya koyduğunu belirten Ağbaba, şunları kaydetti: “TÜİK verilerine göre 15-17 yaş arası Türkiye'de çocuk işçi sayısı 619 bin. Türkiye'de 2019 yılından sonra çocuk işçi sayısı artmaya devam ediyor. Üstelik bu rakamlara 15 yaş altı çocuk işçi sayısı dahil değil. İkinci ise çocuk yaşta mesleki eğitim adı altında ucuz işgücü olarak çıraklık ve stajyerliğin yaygınlaşması. SGK 2022 verilerine göre Türkiye'de ucuz işgücü olarak kullanılan çırak ve stajyer sayısı ise 2 milyon. Bu durumda Türkiye' de en az 2,6 milyon çocuğumuz ucuz iş gücü olarak kullanılmaktadır.”

4 YILDA EN AZ 330 ÇOCUK İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Açıklamasında İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) verilerine de yer veren Ağbaba, “İSİG verilerine göre 2018-2022 yılları arasında iş cinayetlerine kurban giden 14-17 yaş arası çocuk sayısı en az 330. Türkiye' de ne yazık ki çocuk işçiliği arttıkça, iş yerlerinde çocuk işçi cinayetleri de artarak devam ediyor” dedi.

‘AKP İKTİDARININ 21 YILLIK ACI ÖZETİ’

Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz sebebiyle çocukların da iş gücüne katılmak zorunda kaldığını belirten Ağbaba, “Tüm bu resmi verilere baktığımızda; haneleri ve hanelerde yaşayan çocukları yoksullaştıran ve onları ucuz iş gücü olarak gören, çarpık bir ekonomi anlayışından bahsedilebilir. AKP iktidarının 21 yıllık acı özeti de budur; açlığın pençesinde hayatta kalmaya çalışan, çalışırken yaşamını yitiren işçi çocuklardır” dedi.