MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, Adalet Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, belediyelere kayyım atanması tartışmalarına değinerek “Tutuklamalar ya da son uygulamalarla kayyum atamalarının önüne geçmek için biz, Seçim Kanunu’nu, Siyasi Partiler Kanunu'nu yeniden ele alıp soğukkanlılıkla, suçsuzluk karinesini unutmadan bu işi tartışmak zorundayız. Onun için de bu kanunlara ihtiyaç vardır" demişti.

Feti Yıldız daha sonra da X hesabından, "Kayyum atamaları ve Milletvekili yargılamalarıyla ilgili tartışmaların devam etmemesi için, Belediye Başkanı ve Milletvekili adayı olma kriterlerinin yeniden belirlenmesi şarttır. Terör suçlarında, kuvvetli suç şüphesi ve somut delil ile açılan kamu davasının aday olmaya engel olup olmaması soğukkanlı şekilde tartışılabilir…(suçsuzluk karinesi unutulmadan) Her durumda; Yeni bir Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu yapmanın zamanı gelmiştir" açıklamasında bulunmuştu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız'ın açıklamalarına olumlu yanıt vererek, "MHP'nin o yaklaşımını kıymetlendirdiğimi ve dikkatle takip edeceğimizi, bu hafta içinde de kendileriyle temas kuracağımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. MHP’ye de diyoruz ki, bu sefer bu değerlendirme samimi ise ve eğer ittifak ortağınızın her yaptığına bugüne kadar verdiğiniz kayıtsız ve meclis tarihi için takdire şayan desteğe, bu sefer iktidar partisinden bir seferlik istediğiniz bu yaklaşıma destek bulabilirseniz, Türkiye’yi büyük bir ayıptan demokrasimizi büyük bir cendereden kurtarmış olursunuz" diye konuşmuştu.

CHP ile MHP arasında kayyım zirvesi

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in tutuklanarak yerine kayyım atanmasıyla başlayan tartışmalar ve TBMM'de temsil edilen 10 siyasi partinin imzasıyla kayyım konusunda bir kanun teklifi sunulmasının ardından, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız'ın bu konuda bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu açıklaması, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in de bunu olumlu değerlendirmesi üzerine iki parti arasında temaslar yürütüldü. 

Bu kapsamda CHP Grup Başkanvekili Başarır ile Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay'ı TBMM'deki makam odasında ziyaret etti. Erkan Akçay ve MHP Sakarya Milletvekili Levent Bülbül, CHP heyetini makam odasının kapısında karşıladı ve yaklaşık 50 dakika görüşme gerçekleştirildi.

Görüşmenin ardından Başarır ve Akçay, gazetecilere açıklama yaptı.

Erkan Akçay: Oldukça verimli diyalog oldu

MHP Grup Başkanvekili Akçay, şunları söyledi:

Tanju Özcan'dan Kartalkaya açıklaması: 'Yetki ve sorumluluk Turizm Bakanlığı'nda' Tanju Özcan'dan Kartalkaya açıklaması: 'Yetki ve sorumluluk Turizm Bakanlığı'nda'

* CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve Genel Başkan Yardımcısı Sayın Gül Çiftçi hanımefendinin ziyaretleri gerçekleşti. Biz de kendilerini MHP grubunda misafir etmekten fevkalade memnuniyet duyduk. Kendilerine 'hoşgeldiniz' diyoruz. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel Bey’e de teşekkür ediyoruz. Biliyorsunuz daha evvelki yaptığı açıklamada, bu temasların kurulacağını ifade etmişlerdi.

* Oldukça verimli bir diyalog olduğunu düşünüyorum. MHP olarak ülkemizin tüm meselelerinin bir diyalogla, bir uzlaşmayla, uhuletle, sağduyu içerisinde çözülmesi gerektiğini ve gayretlerimizin bu yönde olduğunu ve olacağını ifade ettik. Yine CHP’nin kanun teklifleri özelinde ifade edecek olursak, 13 Ocak 2021 ve 4 Mayıs 2021 tarihinde Genel Başkanımız Devlet Bahçeli'nin de yapmış oldukları basın toplantısında ifade ettikleri gibi bu meseleleri, öncelikle biz Anayasa değişikliği çerçevesinde ve buna bağlı olarak da Siyasi Partiler Kanunu, Milletvekili ve Mahalli idareler seçimleri kapsamında bir siyasi etik kanunu çıkarılmasıyla birlikte kapsamlı bir değişikliğe de ihtiyacımız olduğunu, buna hep birlikte, geniş bir katılım ve uzlaşmayla ihtiyaç olduğunu, TBMM’de tüm parti gruplarıyla birlikte gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz.

Ali Mahir Başarır: Bu konuyu değerlendirecekler kendi kurullarında

Ali Mahir Başarır da gösterdikleri nezaketten dolayı Akçay ve Bülbül'e teşekkür etti. Kayyım konusunda 10 partinin imzalarıyla verilen kanun teklifini anımsatan Başarır, şunları söyledi:

* 10 partinin uzlaşısıyla kayyum uygulamalarıyla ilgili bir kanun teklifi verildi. Orada özellikle iki temel meseleye dikkati çektik, bir belediye başkanının alınabilmesi için kesin hükmün olması ve kesin hüküm olup da belediye başkanı açığa alınıp kayyum atandığı takdirde ise meclis içerisinden, halkın seçtiği meclisin içerisinden bir belediye başkanının seçilmesinin daha demokratik, daha adil olacağını belirttik. Bu konuda görüşlerimizi sunduk. Sayın Başkan görüşlerini sundu. Ülke gündemine ilişkin sohbetlerimiz oldu. Bu konuyu değerlendirecekler kendi kurullarında. Destek verirlerse mutlu oluruz çünkü Türkiye’yi, demokrasiyi ilgilendiren bir mesele. Umarım Meclis'in ortak iradesiyle bu uygulamaya son verir, demokratik Türkiye ve dünya şartlarına uyun bir yasayı hep beraber çıkartırız.

Akçay: Bu ziyaretlerin faydalı oduğunu düşünüyoruz

Temasların devam edip etmeyeceği sorusu üzerine Başarır, "Biz görüşüyoruz zaten" derken, Erkan Akçay da "Gruplarımıza bir ziyaret söz konusu. Tabii TBMM faaliyetlerinde, komisyonlarda, Genel Kurul'da daima birlikteyiz. Görüşlerimizi de kamuoyuna açık bir şekilde ifade de ediyoruz. Ancak bu tür ziyaretlerin de oldukça faydalı olduğunu düşünüyoruz. Tekrar teşekkür ediyoruz kendilerine" şeklinde konuştu.

Gül Çiftçi: Yaklaşımları uzlaşmaya açık olduklarını gösteriyordu

Gül Çiftçi de gazetecilerin sorusu üzerine, şunları söyledi:

* Biz onlara kayyum sürecini de içine alan geniş kapsamlı bir değerlendirmemizi sunduk. Zaten Gökhan Günaydın ve Gökçe Gökçen de kanun teklifi verilmeden önce bir görüşmüştü. Oradan sonraki gelişmeler ve Feti Bey’in açıklamaları da değerlendirildi. Genel bir sohbet havasında geçti ama nihayetinde ne yapılır görmek lazım. Fakat tavırları uzlaşmacıydı diyebiliriz. Yaklaşımları uzlaşmaya açık olduklarını gösteriyordu. Kendi kurullarında değerlendirecekler.

Kaynak: ANKA