Bu kısır döngüden çıkmak ya da muhalefetin tarihi sorumluluğu…

Abone Ol
Muhalefetin, iktidara bağımlı bir gündemin peşinden gitmesi çoğu zaman farkında olmayan bir siyasetsizliği ortaya çıkarmaktadır. O sebeple yaşanılan süreçlerin çok iyi analiz edilmesi ve buna karşı bir iletişim hamlesinin yapılması muhalefet için yaşamsaldır.

Loading...

Türkiye her alanda kaynakları tükenen bir ülke olarak hep aynı sarmalın içinde kalmayı sürdürüyor. Hem içeride hem dışarıda yaptığı hamleler adeta hiç yaşanmamış gibi, hiç deneyimlenmemiş gibi ilk defa yaşanıyormuşçasına tepkiler veriliyor ve geniş kitleler buna ikna edilmeye çalışılıyor. Siyaset kurumunun daha doğrusu iktidarın her alandaki gelgitleri salt güncel kayıplara neden olmamaktadır. Aynı zamanda geleceğe ilişkin çok ciddi bir umut kırımına neden olmaktadır. İktidarın HDP ile ilişkilerden tutun İyi Parti’ye çağrısına, terör saldırılarından operasyonlara, BAE’den Mısır’a barış turlarının başlamasına kadar yaptığı siyaset, içeride ve dışarıda o denli savruk, o denli günü kurtarma çabası niteliği taşıyor ki bu, geleceği karartacak ve dünyanın Türkiye’ye bakışını tümden çok daha negatif bir görünüme çevirme olasılığı taşıyor. Bütün bunlara karşı Türkiye’nin gerçekten yeni bir vizyona, dünya ile yeni ilişki kurma tarzına, içeride ise çok kapsamlı ve cesaretli adımlar atmaya ihtiyaç var. Ülkenin iç dinamiklerinin restorasyonu, toplumun yeniden yeni bir geleceğe hazırlaması ve dışarıda ilişkilerin yeniden tasarımlanması tek çıkış yoludur. Bunun için ise temel sorumluluk muhalefetin yeni bir kurucu siyaseti halkın önüne koymasından geçmektedir. Bu kurucu siyaset, aynı zamanda mevcut AK Parti iktidarının her yaptığını “ülke çıkarı” olarak sunmasına karşı muhalefetin yüksek sesle, “bunun böyle olmadığını” topluma anlatmasından geçmektedir. Her alanda izlenen yanlış politikaların ağır vebalini daha fazla yoksullaşarak, daha fazla dünyadan tecrit edilerek, daha fazla bölgedeki nüfuzumuzu yitirerek ödüyoruz. Siyasal ve diplomatik sorunları çözme becerisi, kabiliyeti olmayan bir iktidarın ya da siyaset kurumunun bütün sorumluluğu güvenlik güçlerine yüklemesi anlaşılır olmadığı gibi, ne sonuç alıcı ne de süreçleri sonlandıracak bir nitelik taşımaktadır. Ancak asıl mesele, bütün bu ağır süreçlerde sorumluluk alacak hamleler yapacak siyasi bir iradenin çok uzun zamandır kendisini ortaya koymamasıdır. Mevcut iktidarın bu süreçleri ülke ve toplum lehine çevirecek gücü ve dışarıda bir prestiji bulunmamaktadır. G20 zirvesinde Türkiye’nin NATO üyelerinin katılımıyla yapılan toplantıya alınmaması son derece derin diplomatik bir krize işaret etmektedir. Ülkemizin her alanda içinde bulunduğu kısır döngü her defasında daha ağır bedeller ödeyerek süreçten çıkmamıza neden olmaktadır. Bu sebeple AK Parti içeride ve dışarıda bütün gündemi eline alma çabasıyla süreçleri yönlendirme ve muhalefetin siyaset alanını daraltma girişimi içindedir. Bunu daha önceki seçim öncesi dönemlerde de yaptı. 6’lı masanın meselesi ülkenin içinde bulunduğu bütün çıkmazlardan kurtarılması için her süreçte kendi alternatif sözünü söylemesi gerekmektedir.
AK Parti içeride ve dışarıda bütün gündemi eline alma çabasıyla süreçleri yönlendirme ve muhalefetin siyaset alanını daraltma girişimi içindedir. Bunu daha önceki seçim öncesi dönemlerde de yaptı.
Bütün alanların ve bütün süreçlerin birbiriyle bağlantılı olduğu gerçeğinden hareketle içeride ve dışarıda sonuç alınmayan ama ağır bedeller ödenen hamlelere karşı daha güçlü ve ortak bir sesin çıkarılması zorunludur. AK Parti içeride ve dışarıda bütün gündemi eline alma çabasıyla süreçleri yönlendirme ve muhalefetin siyaset alanını daraltma girişimi içindedir. Bunu daha önceki seçim öncesi dönemlerde de yaptı. O nedenle içerideki sorunların konuşulması, tartışılması istenmemektedir. Muhalefetin bunu görmesi ve buna karşı alternatif gündemleri belirlemesi gerekmektedir. AK Parti için asıl mesele ne olursa olsun seçimi kazanmak. Bunun ön koşulu ise muhalefetin sesinin çıkmasını engelleyecek koşulların yaratılmasından geçmektedir. Muhalefetin, iktidara bağımlı bir gündemin peşinden gitmesi, çoğu zaman farkında olmayan bir siyasetsizliği ortaya çıkarmaktadır. O sebeple yaşanılan süreçlerin çok iyi analiz edilmesi ve buna karşı bir iletişim hamlesinin yapılması muhalefet için yaşamsaldır.