Borsa İstanbul cuma gününü 10.473,47 kapatırken yeni haftaya yüzde 6,72 düşüşle 9.769,69 puandan başladı. Açılışta kayıpların yüzde 5'i geçmesinden dolayı devre kesici uygulandı.

Peki borsa neden düşüyor, piyasalarda neler oluyor?

ABD'deki resesyon endişeleri

ABD Merkez Bankası (Fed) çarşamba günkü toplantısında politika faizini sabit bırakırken eylül toplantısı için faiz indirim sinyali verdi. Faizin yükseltilmesi enflasyonla mücadelede önemli bir araçken ekonominin durağan hale gelmesine sebep oluyor.

Geçen hafta boyunca açıklanan istihdam vb. verilerin resesyon endişesini beslemeye devam etmesi risk algısının önemli derecede yükseltti.

Tütün ve tütün ürünlerinde ÖTV oranı yükseltildi Tütün ve tütün ürünlerinde ÖTV oranı yükseltildi

Bu durum diplomatik gerginlikler ve çatışma ihtimaliyle birleşinde piyasalarda satış ağırlıklı seyrin artmasına neden oldu. Yatırımcılar 10 yıllık ABD devlet tahlili gibi daha 'güvenli limanlara' yöneliyor.

Asya piyasalı 'çöktü'

Bu gelişmeler ışığında yeni hafta, Asya piyasalarındaki sert düşüşle başladı. Japon pay piyasalarında düşüş yüzde 10'u aşarken, Güney Kore'de de yüzde 10'a yaklaştı.

Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) faiz artırım döngüsünün girmiş olabileceği yönündeki beklentiler, ABD'deki resesyon endişeleriyle birleşmesinin ardından ülke varlıklarına ilişkin risk algısı had safhaya ulaştı. Bu durumdan ihracatçı Japon şirketlerinin de olumsuz etkilenmesi bekleniyor.

BoJ, 5 gün önce faizleri yüzde 0,1'den 0,25'e yükseltmişti.

Kripto da düşüşte

Yatırımcılar, kriptodan uzaklaştı. Kriptodaki kayıplar yüzde 10 ila 20 arasında. Her ne kadar merkeziyetsiz olmasından dolayı kripto, yatırımcıların ilgisini dönem dönem çekse de kriptonun daha az güvenli olduğu belirtiliyor.

Küresel piyasalarda yaşanan bu gelişmeler, yabancı varlığın yoğun olduğu Borsa İstanbul'u da etkiledi. Satış ağırlıklı bir seyirden dolayı Borsa İstanbul güne sert düşüşle başladı.

Editör: Haber Merkezi